marc_van_harneveldt
marc_van_harneveldt

Projectsourcing of detachering is vandaag de normaalste zaak op de arbeidsmarkt: voor specifieke projecten roept u tijdelijk de hulp in van externe specialisten. Ook de markt van interim management en haar ready-to-go hooggekwalificeerde experten  is aan een opmars bezig. Hoe komt dat? Wat zijn de voordelen? En wat mag u verwachten van een interim manager?

We staken ons licht op bij Marc Van Harneveldt, Managing Director Randstad Professionals. Hij gelooft zeer sterk in de meerwaarde van projectsourcing en interim management: “Experten en interim managers die op projectbasis werken, wisselen regelmatig van job en van werkgever. Daardoor bouwen ze een rijke, gevarieerde ervaring op en kunnen ze heel veel nieuwe inzichten en ideeën aanvoeren. Daarnaast is het gewoon een feit dat de arbeidsmarkt vandaag zeer volatiel is. Het is dus heel interessant dat je als bedrijf tijdelijk een specialist of interim manager kan inschakelen voor een bepaald project of om een personeelsprobleem op te lossen.” 

hoe ziet u deze vraag naar externe professionals evolueren?

“Ik ben ervan overtuigd dat de markt van experten on site, nog sterk gaat uitbreiden. De arbeidsmarkt en de wereldeconomie worden steeds onvoorspelbaarder. Daardoor zullen bedrijven uiteindelijk een kleinere basis aan vast personeel houden, en vullen ze die naargelang hun behoefte aan met zowel uitzendkrachten als andere tijdelijke specialisten met een zekere ervaring. Die tijdelijke experten bieden we met Randstad Professionals aan. We doen dat in sales & marketing, life sciences, finance, hr en interim management.” 

waarom is interim management een aparte specialiteit binnen jullie aanbod? 

“We willen dat onderscheid heel duidelijk maken, omdat interim managers echt een aparte categorie zijn. De tijdelijke experten die we binnen sales & marketing, life sciences, finance en hr aanbieden, zijn specialisten die met knowhow van zaken een project uitvoeren in een van die specifieke kennisdomeinen. 
De interim managers zijn ervaren managementprofielen die snel de leiding kunnen nemen over een bepaald project of over een bepaalde afdeling. Zij kunnen dus op zeer korte termijn een leidende rol vervullen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. En ook niet iedereen wil dat doen.”

quote icon

interim managers zijn ervaren managers die snel de leiding kunnen nemen over een bepaald project of over een bepaalde afdeling.

Marc Van Harneveldt

wat zijn de kenmerken van een goede interim manager? 

“Op de eerste plaats moeten interim managers over een enorme flexibiliteit en een groot inlevingsvermogen beschikken. Ze moeten heel snel doorhebben hoe een situatie en organisatie in elkaar zit. Daarnaast zijn ook stressbestendigheid en people skills van cruciaal belang. Als er bijvoorbeeld van je verwacht wordt dat je een nieuwe divisie of service uitbouwt, dan moet je kunnen omgaan met de druk om op tijd op te leveren en moet je teams kunnen motiveren. 
Je komt ook vaak terecht in een soort van crisissituatie. De verwachtingen liggen hoog. Er is geen tijd te verliezen. Focus is dus belangrijk. Energie. Er meteen kunnen invliegen.
En natuurlijk moet je, net zoals andere freelancers en projectwerkers, kunnen omgaan met een zekere vorm van onzekerheid. Vandaag werk je aan project a, maar wat daarna volgt… dat weet je niet. Onze Senior Partners Interim Management proberen dat aspect alvast weg te nemen door constant te netwerken en al een stap vooruit te denken. We trachten steeds tijdig voorstellen voor een volgende opdracht te doen.”
 

doen jullie bij Randstad ook een beroep op interim managers?

“Oh ja, natuurlijk. Dat doen we voor projecten die op ons pad komen en die een heel specifieke expertisebenadering nodig hebben.” 

wat vinden jullie het grote voordeel? 

“Via interim management halen we managers binnen die zich door hun ervaring zeer snel en flexibel kunnen inwerken in de organisatie. Ze hebben dus weinig sturing nodig en gaan meteen met het team aan de slag. Bovendien kan je zo’n interim manager echt een duidelijke focus geven, waardoor  die persoon op kortere tijd veel meer realiseren, zonder afgeleid te worden door andere zaken waarbij leidinggevenden vaak betrokken worden. Wat je ook heel duidelijk merkt, is dat het steeds heel betrokken professionals zijn. Het zijn echt wel mensen die zich smijten, en die drive voel je over de hele lijn, ongeacht de contractuele afspraken”.

quote icon

door de interim manager een duidelijke focus te geven, kan hij op korte tijd zeer veel realiseren.

Marc Van Harneveldt

is interim management duur? 

“Als je kijkt naar wat het je oplevert, helemaal niet. Je vertrouwt je project immers toe aan een ervaren manager met een bewezen staat van dienst. Je neemt niet het risico om iemand vast op de payroll te nemen, en er is geen wervingskost of sociaal passief aan verbonden. Prijs/kwaliteit is het een niet te evenaren oplossing.
Het contract dat je met een interim manager sluit, is trouwens niet enkel tijdelijk maar ook heel flexibel. Elke overeenkomst is een overeenkomst op maat. Zo huurde ik vorig jaar een interim manager in die eerst vijf dagen per week kwam, vervolgens een periode drie dagen, en tot slot nog één dag per week - om wat losse eindjes af te werken.”

wat voor bedrijven doen een beroep op interim managers? 

“Tot nu toe zijn dat vooral grote internationale en lokale bedrijven en ook grotere kmo’s. Kleinere kmo’s zijn er nog niet zo vertrouwd mee, alhoewel interim management ook voor hen een belangrijke rol kan spelen en een haalbare kaart is. Stel dat een kmo zijn activiteiten wil uitbreiden met een bepaalde service, dan is een interim manager de ideale oplossing om dat project met het team op de rails te zetten. Zo haal je tijdelijk de expertise binnen, zonder grote financiële risico’s te nemen.” 

interim management is er dus niet enkel voor de happy few?

“Zeker niet. We hebben twee Senior Partners die zich enkel op de markt van interim managers toeleggen. Allebei hebben ze een rijke hr-ervaring – wat uiteraard noodzakelijk is in deze markt. Zij begeleiden ons netwerk van interim managers, houden op regelmatige basis contact met hen, en ze toetsen af bij onze klanten waar ze nood aan hebben. Want zeker voor deze tijdelijke leidinggevende functies is de juiste match cruciaal.” 

Meer weten over ons aanbod in projectsourcing of interim management?