https://www.randstad.be
Biotechbedrijf Fujirebio uit Zwijnaarde is de meest aantrekkelijke werkgever in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van human resources-dienstverlener Randstad bij 1350 respondenten in Oost-Vlaanderen. 45,9% van de mensen die het bedrijf kennen, wil er ook graag gaan werken. Daarmee wint Fujirebio nipt van de offsetdrukkerij Verstraete in mould labels (45,4%) en de biofarmaceutische onderneming Ablynx (42,7%).  In 2013 werd Taminco (vandaag Eastman) nog uitgeroepen tot de meest aantrekkelijke werkgever in Oost-Vlaanderen. Vandaag staat het bedrijf nog steeds in de top 5 met 33,7%.

lokale arbeidsmarkt belangrijkst

Sinds 2000 reikt Randstad elk jaar een Award uit aan de meest aantrekkelijke werkgever in België. Dit gebeurt op basis van een onderzoek bij 11 000 respondenten. Voor dit onderzoek komen alleen bedrijven met meer dan 1000 werknemers in aanmerking. Dit jaar werd de nationale Randstad Award uitgereikt aan baggerbedrijf DEME.

Maar omdat de lokale arbeidsmarkten in de praktijk de belangrijkste arbeidsmarkten zijn én ook kleinere bedrijven actief bezig zijn met employer branding, reikt Randstad sinds 5 jaar jaarlijks ook een Regional Randstad Award uit. Dit jaar bevroeg Randstad 1350 potentiële werknemers tussen 18 en 65 jaar uit Oost-Vlaanderen. Hen werd gevraagd om Oost-Vlaamse bedrijven met minder dan 1000 werknemers te beoordelen op hun aantrekkelijkheid als werkgever.

farma spant de kroon

Als we de top tien bekijken, valt op dat de meest aantrekkelijke Oost-Vlaamse werkgevers uit een waaier van sectoren komen. De enige sector die er uit springt is de farmaceutische sector. Deze sector is al van bij het begin van de metingen een vaste waarde in de nationale enquête. Met twee bedrijven, Fujirebio en Ablynx, in de top drie slaagt de farma er ook in Oost-Vlaanderen in om zijn imago als aantrekkelijke sector hoog te houden.

aantrekkelijk?

Naast de algemene aantrekkelijkheid werd ook gemeten hoe de bedrijven scoren op de verschillende eigenschappen die bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van een werkgever.  Fujirebio en Verstraete in mould labels zetten elk de beste score neer voor drie van de negen eigenschappen. Fujirebio behaalt een nummer één-positie voor: 'toekomstperspectieven', 'nieuwste technologieën' en 'stimulerend en uitdagend werk'. Verstraete in mould labels krijgt van het groot publiek de beste score voor 'financiële gezondheid', 'aangename werksfeer' en 'de balans werk-privé'. TomTom Belgium scoort dan weer het best voor 'goede reputatie'. De Amerikaanse materialenproducent Rogers Corporation noteert het hoogst voor 'werkzekerheid' en de producent van biologische voedingsproducten Biofresh Belgium wordt gezien als het bedrijf dat de meeste aandacht besteedt aan het milieu en de maatschappij.

Ablynx scoort bovengemiddeld voor alle bouwstenen en scoort op één na best voor “toekomstperspectieven” en “stimulerend en uitdagend werk” en haalt een derde plaats voor de “nieuwste technologieën”.

 Jan Denys licht de resultaten toe
top 10 meest aantrekkelijke werkgevers in Oost-Vlaanderen
Fujirebio  45,9%
Verstraete in mould labels 45,4%
Ablynx 45,4%
TomTom Belgium 35%
Eastman (Taminco) 33,7%
Biofresh Belgium 29%
Sea Invest 28,8%
ROGERS 28,8%
GE industrial Belgium 27,8%
Stora Enso 27%