https://www.randstad.be
Veel werkgevers trappen in de val van té lange rekruteringsprocessen. Dat leidt tot frustratie. Kandidaten haken af en werkgevers blijven ontgoocheld achter. 6 tips die u helpen om het anders te doen.

1. kies het juiste kanaal

Een efficiënt rekruteringsproces begint met het kiezen van het juiste kanaal om uw vacature bekend te maken. Slimme recruiters doen in eerste instantie een beroep op het netwerk van potentiële kandidaten dat ze hebben uitgebouwd. Of op een HR-dienstverlener die hen de juiste kandidaten kan bezorgen. Zorg ook altijd voor een heldere beschrijving van het gewenste profiel. Deze aanpak garandeert van bij het begin een zo kwalitatief mogelijke instroom. Zo wint u tijd bij het selecteren van de meest beloftevolle kandidaten.

2. investeer in een goede screening

Uit een stapel cv's het spreekwoordelijke 'schaap met vijf poten' halen, blijft een delicate oefening. Investeer in een goede screeningmethode en/of doe een beroep op experts. HR-tools zijn erg 'hot' en nuttig, maar verlies zeker niet de meerwaarde van een ervaren recruiter uit het oog. De menselijke aanpak blijft cruciaal.

3. focus niet op wat u kent

Een risico van (te) snel selecteren, is dat diversiteit geen kans krijgt. Organisaties zijn geneigd om kandidaten te vergelijken met hun huidige werknemers. Wie te weinig oog heeft voor andere profielen, loopt het gevaar om talent over het hoofd te zien.

4. maak een planning

Tijd om de interessantste kandidaten beter te leren kennen. Is daarvoor altijd een assessment nodig? Zeker niet. Bekijk op voorhand welke tests relevant zijn. Maak een lijst met wie de kandidaat een gesprek moet hebben en plan die afspraken efficiënt in. Zorg ervoor dat die gesprekken op één of twee dagen afgerond zijn.

5. hak de knoop door

Alle kandidaten gezien, getest en gesproken? Verval niet in ellenlange discussies vooraleer de knoop door te hakken. Blijkt een aanwerving geen onverdeeld succes, identificeer dan waar de oorzaak ligt van de 'verkeerde' beslissing en verbeter het rekruteringsproces voor de volgende aanwerving.

6. versterk uw employer brand

Efficiënt rekruteren heeft veel voordelen. De business zal het waarderen dat gaten in de organisatie snel worden ingevuld. Bovendien zorgt een goed rekruteringsproces ervoor dat kandidaten niet afhaken of verleid worden door een ander aanbod.

En de kandidaat? De kans is groot dat hij - aangeworven of niet – een positief beeld van uw organisatie krijgt. Dat is goed voor uw employer brand, wat een troef is bij een volgende rekrutering.

werken aan uw employer brand?