idereen-kan-leiden
idereen-kan-leiden

Hoe vind je als organisatie de balans tussen goede bedrijfsresultaten en het werkgeluk van je medewerkers? Volgens Frans van de Ven, executive coach & talent strategy advisor bij Randstad RiseSmart, lukt dat als je je medewerkers de kans geeft om persoonlijk leiderschap op te nemen. Als zij meer inzicht krijgen in hun talenten, dan zetten ze die in om efficiënter en zelfstandiger te werken. Resultaat: meer werkgeluk en meer motivatie om de bedrijfsdoelstellingen te halen. In zijn boek Iedereen kan leiden vertelt van de Ven hoe je persoonlijk leiderschap stimuleert. Graag een voorsmaakje? Lees dan zeker verder. 

iedereen heeft invloed

Leiderschap heeft met invloed te maken, stelt Frans van de Ven. En niet alleen je CEO heeft invloed, maar iedereen op elk niveau. Als jij je werk met veel zin voor precisie uitvoert, dan zal je je collega’s onbewust aanzetten om ook nauwkeurig te werken. Maar je kan ook negatieve invloed uitoefenen. Breng jij elke werkdag zuchtend door? Dan bestaat de kans dat je anderen besmet met je gebrek aan motivatie. Probeer je daarom - vooral als leidinggevende - altijd bewust te zijn van je eigen gedrag. Zo heb je meer kans om het beste uit je teamleden naar boven te halen. En werken jullie samen toe naar het beste resultaat. 

zelfkennis, het begin van alle wijsheid

Medewerkers willen een leidinggevende die in hen gelooft, opkomt voor hun belangen en hen helpt om te groeien in hun job. Maar als ze persoonlijk leiderschap opnemen, kunnen ze zélf het beste in zichzelf naar boven halen. 

Daarvoor moeten ze eerst drie vragen beantwoorden:

  1. Wat kan ik goed? En zet ik voldoende in op die talenten?
  2. Wat wil ik? Haal ik energie uit de dingen waarmee ik bezig ben?
  3. Wie ben ik? Welke manier van werken ligt me? 

Als ze de antwoorden in kaart hebben gebracht, kunnen ze hun job(keuzes) maximaal afstemmen op hun talenten en zo meer voldoening uit hun werk halen. 

alle neuzen in dezelfde richting

Persoonlijk leiderschap is pas mogelijk als managers en leidinggevenden ervoor openstaan. Als zij een stuk controle uit handen durven te geven omdat ze vertrouwen op hun teamleden.

Om dat vertrouwen te laten groeien, zijn er persoonlijke gesprekken tussen medewerker en leidinggevenden nodig. Zo kunnen ze open en eerlijk in kaart brengen hoe ver de autonomie reikt en op welke punten vlakken de leidinggevenden de controle zullen houden. Met zo’n duidelijk kader vermijd je misverstanden en frustraties.

Ga je graag zelf aan de slag met persoonlijk leiderschap? Haal dan Iedereen kan leiden in huis. Zoek je nog meer tips om het beste in je medewerkers naar boven te halen?