arbeidsmarktupdate
arbeidsmarktupdate

Elke maand brengt Randstad Research u een kort verslag van een aantal interessante of opmerkelijke tendensen op de arbeidsmarkt. Telkens de essentie van een onderzoek of een vaststelling, met een reactie van onze arbeidsmarktexpert. In de maand juni trokken de schoolverlatersstudie van de VDAB, "The Future of Work in Europe" van McKinsey en de resultaten van onze eigen studentenstudie onze aandacht. Een overzicht!

ondanks de krapte, daalde werkloosheid bij schoolverlaters niet

Uit de resultaten van de VDAB schoolverlatersstudie, blijkt opnieuw hoe belangrijk het behalen van een diploma nog steeds is. Zonder diploma op de arbeidsmarkt komen is echt geen goed idee. De kans om in dat geval na een jaar werkzoekend te zijn, is groot. In 2019 bedroeg het aandeel werkzoekenden onder de schoolverlaters zonder diploma maar liefst 30,5%. Bij schoolverlaters met een diploma secundair onderwijs daalt dit aandeel naar 9,7% en bij schoolverlaters met een diploma hoger onderwijs bedraagt het aandeel werkzoekenden nog slechts 3,1%. Kortom: hoe hoger het diploma, hoe groter de kans om aan het werk te geraken.

Opvallende en ook wel verontrustende vaststelling van onze arbeidsmarktspecialist Jan Denys: “Het globaal werkloosheidspercentage bij schoolverlaters daalt niet ondanks de krappere arbeidsmarkt in 2019. Het daalt alleen voor mensen die afstuderen met een diploma hoger onderwijs. Bij andere groepen neemt het toe of blijft het stabiel.”

Meer weten over welke opleidingen en diploma’s de grootste kans geven op een job? Check het schoolverlatersrapport van de VDAB.



21 miljoen Europeanen moeten tegen 2030 van job veranderen

Volgens het onderzoek The Future of Work in Europe van McKinsey, zullen 21 miljoen mensen in Europa moeten uitwijken naar een andere job tegen 2030. Dé grote uitdaging? De meesten onder hen missen vandaag de vaardigheden om succesvol die overstap te maken. De nieuwe jobs vereisen immers vaardigheden die vandaag al schaars zijn. Een analyse toont bovendien aan dat Europeanen wel vrij frequent van job veranderen, maar van het ene veelgevraagde beroep naar het andere of van het ene weinig gevraagde beroep naar het andere. Er is veel te weinig doorstroom van beroepen waar steeds minder vraag naar is naar nieuwe veelgevraagde beroepen. Er zijn wel veelbelovende voorbeelden maar te weinig om het verschil te maken.

Bovendien zijn de werknemers die een groot risico lopen om te worden vervangen door de automatisering, voor een groot stuk ook diegenen die het grootste risico lopen om als gevolg van de coronacrisis uit de arbeidsmarkt gestoten te worden. De coronacrisis lijkt deze dynamiek nog te versnellen.

Ontdek het volledige onderzoeksverslag. 



aantal studenten met een bijverdienste piekt

Het aantal studenten met een bijverdienste piekt. In totaal steekt 84 procent van de studenten de handen uit de mouwen om iets bij te verdienen. Vorig jaar was dat nog maar 80 procent.

Het aandeel studenten dat werkt tijdens het schooljaar stijgt tot 70 procent, tijdens de grote vakantie is dat zelfs 76 procent. In beide gevallen een record. Bijna twee derde (62%) werkt tijdens zowel het schooljaar als de zomervakantie.

Met 22 procent doet de horeca het vaakst beroep op jobstudenten. De detailhandel is goed voor 19 procent, de overheid en social profit nemen 11 procent voor hun rekening. De meeste studenten werken als kassier(ster) (12%), gevolgd door administratief bediende (11%) en magazijnier (10%).

quote icon

De records qua studentenjobs zullen dit jaar niet sneuvelen, integendeel. Door corona viel studentenarbeid in de paasvakantie terug met maar liefst twee derde. Omdat de paasvakantie in het strengste deel van de lockdown viel, verwacht ik dat de cijfers de rest van het jaar iets positiever zullen zijn. Voorlopig schatten we de terugval voor deze zomer tussen de 20 en 30 procent.

Reactie van onze arbeidsmarktspecialist, Jan Denys.