https://www.randstad.bejuan-terug-aan-het-werk
https://www.randstad.bejuan-terug-aan-het-werk

Na een gevarieerde carrière werd Juan net voor zijn 50ste werkloos. Drie jaar lang. Maar in die tijd zette hij wel zijn ambities op scherp: zijn nieuwe job zou een goed doel dienen. Vandaag is Juan productieverantwoordelijke bij enVie, een start-up  met een duurzame visie op voeding en tewerkstelling.

quote icon

Werkgevers zijn niet noodzakelijk op zoek naar wat je weet of wat je kan, maar wel naar wie je bent.” 

meer afstand nemen

“Ik omschrijf mezelf graag als een globetrotter”, vertelt Juan over zijn eigen carrière. Hij werkte in de horeca, trok tien jaar de wereld rond en belandde dankzij zijn vrouw 21 jaar geleden in België. In ons land ging hij aan de slag als zaalverantwoordelijke in een hotel. Wat later zette hij de stap naar de logistieke sector. Toen zijn werkgever failliet ging, brak voor Juan een lange periode van werkloosheid aan.

quote icon

Dat was niet aangenaam. Zeker niet gezien mijn leeftijd. Maar als werkloze ging ik na een tijd de zaken met wat meer afstand bekijken”, vertelt hij. “Deed ik mijn vorige jobs wel graag? En was het wat ik echt zocht? Ik kwam tot de conclusie dat ik absoluut een job wilde waarin ik iets zinvols kon doen voor de maatschappij. Ook al maakte ik het mezelf extra moeilijk met die keuze.

opnieuw zin krijgen

De mogelijkheid om voor een maatschappelijk project te werken werd concreet toen Juan het voorstel kreeg om voor enVie aan de slag te gaan. Hij greep die kans met beide handen. EnVie is een Brusselse sociale onderneming die verse soepen maakt met Belgische groentenoverschotten. Het project kwam er dankzij de steun van Colruyt Group, McCain België, Randstad Group, REO Veiling en de Voedselbanken.

“Het sprak me meteen aan”, vertelt Juan, “want met enVie combineren we meerdere mooie doelstellingen. Bij enVie werken we met mensen die hier een kans krijgen om zich opnieuw in de samenleving te integreren en hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt. Tegelijk gaan we met onze soepen voedselverspilling tegen. Ik heb me deze keuze nog geen moment beklaagd. Een mooi project, een fantastische directrice, stabiele partners, boeiende uitdagingen die we als één warme familie aangaan,… ik zou niet weten waarom je tegen zo'n job neen zou zeggen.”

sociale missie

Juan zette enthousiast mee zijn schouders onder de missie van de sociale onderneming, die gelegen is op de site van de Abattoirs in Anderlecht. Als we hem vragen hoe het is om na een langdurige werkloosheid zelf mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, straalt hij. “De sociale missie van enVie vind ik fantastisch. Ik herken me in de situatie van de mensen die we hier tewerkstellen. Onze werknemers krijgen hier een professionele opleiding. Ik begeleid hen naar een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Het geeft enorm veel voldoening om te zien hoe je mensen de juiste troeven in handen kan geven. Op die manier herwinnen ze hun zelfvertrouwen en gaan ze opnieuw in zichzelf geloven. Dat is wat telt.”

niet alleen de “hard skills”

Die troeven zijn overigens niet altijd 'hard skills', benadrukt Juan. Het gaat niet alleen om de kennis en vaardigheden om machines te bedienen. “Je hebt altijd verschillende troeven in handen”, vindt hij. “In het Frans omschrijven we die troeven mooi als le 'savoir', le 'savoir faire' en le 'savoir être': de dingen die je weet, de dingen die je kan en tot slot wie je bent en hoe je in het leven staat. Na een tijdje in de werkloosheid besefte ik dat werkgevers op de huidige arbeidsmarkt niet noodzakelijk geïnteresseerd zijn in wat je weet of zelfs niet in wat je kan. Wie je bent, is wat er toe doet. Dat gaat om hoe je je gedraagt, op tijd komen, positief ingesteld zijn,… zaken die je meekrijgt in je opvoeding. Eerlijk gezegd denk ik dat veel werkgevers in de eerste plaats daarnaar op zoek zijn.”

 Een job zoeken met een 'gat' in je cv, hoe begin je eraan?