Photo serie Hospitality
Photo serie Hospitality

Studentenjobs horen er nu eenmaal bij. Het gros van de Belgische studenten werkt – in de vakantie, in het weekend, na de lesuren… Dat blijkt tenminste uit onze jaarlijkse bevraging van duizend Belgische studenten uit het middelbaar en hoger onderwijs.

Veel studenten bekijken het als een manier om op reis of café te gaan, kleding te kopen, of simpelweg de rekeningen te betalen. Maar een studentenjob helpt ook je verdere loopbaan. Hoe? Dat ontdek je hier.

breed inzetbaar

In je studentenjob doe je waardevolle competenties op die je kunt inzetten wanneer je de schoolbanken verlaat. Uit onze studie blijkt dat maar liefst 56% van de studenten een bijbaan kiest die bij hun opleiding past. En maar goed ook, want relevante praktijkervaring geeft je altijd een voordeel wanneer je het werkveld bewandelt.

Maar ook als je een studentenjob kiest die niet in het verlengde van je studies ligt, kan je er nuttige ervaring mee opdoen. Je kan bijvoorbeeld leren hoe je een team leidt, hoe je een mailbox organiseert, hoe je bestellingen en inventarissen bijhoudt… The sky is the limit. 

een cv-test in de praktijk

Je cv is je visitekaartje wanneer je de arbeidsmarkt betreedt. Het is jouw manier om recruiters of bedrijven zo snel mogelijk te overtuigen van je waarde als potentieel teamlid. Dat betekent dan ook dat je cv piekfijn in orde moet zijn.

Solliciteren voor een studentenjob kan een goede test zijn voor je cv. Spreekt je cv recruiters aan? Heb je alle nodige info voorzien? Als je cv al op punt staat bij je studentenjob, hoef je die enkel te updaten wanneer je nieuwe vaardigheden of ervaringen opdoet.

voor ieder wat wils

Tegenwoordig komen studentenjobs in alle vormen en maten. Je kan een klassieke studentenjob uitvoeren zoals kelner of magazijnier, maar je kan ook op zoek naar een job die meer in je straatje ligt. Je zou ervan versteld staan hoeveel verschillende bedrijven op zoek zijn naar studenten.

Bovendien kan je ook spontaan solliciteren. Is er een bedrijf waar je heel graag ooit eens voor zou werken? Een job die je graag zou proberen? Waag je kans!
jezelf ontdekken
Je weet waarschijnlijk al veel over jezelf, maar de praktijk kan je nog meer vertellen. Misschien vind je het ritme van een magazijn fantastisch of blijkt de eventsector toch wat te veeleisend voor je te zijn. Door een studentenjob uit te oefenen kan je aan den lijve ondervinden wat je ding is.

Zeker nu je 600 uur in plaats van 475 uur per jaar mag werken als student, kan je best wel wat jobs uitproberen.

een fundering om op te bouwen

Kies je voor een studentenjob die in lijn ligt met je studies of passies, dan is de kans groter dat je meteen de job van je leven vindt. Of het bedrijf van je leven. Het is immers goed mogelijk dat je na je studies aan de slag kan bij de plek waar je je studentenjob hebt uitgeoefend.

Jij kent het bedrijf en de processen al, en bent volledig klaargestoomd voor een job na je studies. Het kan zijn dat je een andere rol gaat vervullen, of net dezelfde voortzet. In ieder geval heb je al waardevolle kennis opgedaan.

je carrière begint nu

Klaar om aan de slag te gaan en je loopbaan nu al op het juiste spoor te zetten? Ga dan op zoek naar een studentenjob die bij jou en je doelen past. Neem eens een kijkje bij onze vacatures voor studenten!