soliciteren_socialmedia
soliciteren_socialmedia

Sociale media zoals LinkedIn en Facebook spelen een steeds belangrijkere rol in de zoektocht naar een job. In België vinden ongeveer 17% van de werkzoekenden een job via Facebook en 15% via LinkedIn. Ontdek hoe jij sociale media kan inzetten om de job te vinden die bij jou past.

maak je ambities kenbaar

Bedrijven plaatsen hun vacatures niet langer alleen via traditionele kanalen, zoals uitzendbureaus en vacaturewebsites, maar ook via sociale media. Als jij op zoek bent naar een job, kan je dus maar best al die kanalen benutten.

Zo vinden je toekomstige werkgever en jij elkaar op Facebook:

  • Volg bedrijven waar je graag aan de slag zou gaan. En geef aan dat je op de hoogte wil blijven van elke update op hun bedrijfspagina. Zo ben je er snel bij als ze een vacature publiceren.
  • Schrijf op je tijdlijn ‘Op zoek naar een job als (functie)’ en vraag je netwerk om je bericht te delen. Wie weet leidt het netwerkeffect je tot je nieuwe job!
  • Facebook publiceert ook zelf vacatures. Ga in het menu op Facebook naar ‘jobs’ en zoek de vacatures die jou interesseren.

Zo vinden je toekomstige werkgever en jij elkaar op LinkedIn:

  • Klik de functie ‘Laat recruiters weten dat ik beschikbaar ben’ aan en noteer bij carrière-interesses welk type job je zoekt. Zo weten recruiters wanneer ze jou mogen contacteren.
  • Gebruik de headline in je profiel om je carrière-ambities duidelijk te maken.
  • Breid je netwerk uit. LinkedIn is het ideale kanaal om carrièregewijs nieuwe mensen te leren kennen. Wees actief in relevante groepen en connecteer met mensen die interessant voor jouw carrière kunnen zijn. 

zet je beste beentje voor

Bedrijven gebruiken sociale media niet alleen om vacatures te posten, maar ook om een eerste indruk te krijgen van kandidaat-werknemers. Daarom is het belangrijk dat je online goed voor de dag komt:

  • Kies een professionele profielfoto. En vul je profiel aan met actuele en relevante informatie.
  • Toon je ambities en interesses door relevante artikels te delen of te citeren. Heb je een vlotte pen? Diep dan zelf een interessant onderwerp uit in een artikel.
  • Waak over je imago. Duid via ‘instellingen’ aan welke info je openbaar wil maken. En post enkel foto’s die je ook aan je (groot)ouders zou laten zien.
  • Google af en toe je naam. Misschien circuleren er nog oude foto’s en filmpjes op het wereldwijde web, van die ene zotte avond. En je wil toch niet dat je potentiële werkgever net die beelden van je te zien krijgt?!

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Wed dan niet op één paard. Zoek via sociale media en vertrouw op een expert, zoals An van Randstad. Nog meer tips vind je op ons YouTube-kanaal.