https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Een sollicitatiegesprek is nooit simpel. Klamme handjes, zenuwen, weinig eetlust … we kennen het allemaal. En nu we skypen of Zoomen meer gewoon zijn geworden, vinden sollicitaties vaak online plaats. Een extra stressfactor! Heb jij binnenkort een video-interview en wil je indruk maken? Ontdek onze 7 tips, geïnspireerd door topacteurs.

bereid je voor, zoals Daniel Day-Lewis

Drievoudig oscarwinnaar Daniel Day-Lewis staat bekend om zijn toewijding. Voor de film Last of the Mohicans bouwde hij eigenhandig een kano uit een boomstam.Ook jij kan laten zien hoe gedreven je bent. Leg voor de start van je gesprek je cv en portfolio klaar en oefen een korte voorstelling van jezelf in. Eventueel voor de spiegel.Zet ook andere relevante documenten open op je pc. Denk aan de vacature of de bedrijfswebsite. En neem een spiekbriefje bij de hand met je belangrijkste verwezenlijkingen.

tip: check deze 10 voorbeeldvragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kan krijgen

bepaal de stemming, zoals Ron Howard

Ron Howard is naast acteur ook een getalenteerde regisseur. Hij weet als geen ander de juiste sfeer op het scherm te toveren.

Ook de mensen die je interviewen, trekken conclusies op basis van wat ze zien op beeld. Zorg dus voor een rustige, goed verlichte kamer en haal afleidende objecten in de achtergrond weg. Is het sowieso geen tijd om die poster van Robert Pattinson van de muur te halen?

tip: zet je camera aan nog voor je gesprek en kijk of je achtergrond professioneel toont.

kleed je chique, zoals George Clooney

Niemand kent de uitdrukking “dress to impress” zo goed als George Clooney. En daar neem je best een voorbeeld aan, want wat je draagt heeft invloed op je zelfzekerheid en hoe je overkomt.

Dus ook al ziet je gesprekspartner die joggingbroek onder tafel niet, ruil hem toch maar in voor een deftigere optie. Leg kleren klaar die professioneel ogen, maar tegelijk comfortabel zitten. Zoek een goed evenwicht tussen casual en gekleed. Want vanuit je slaapkamer inbellen in kostuum komt dan weer weinig authentiek over.

tip: Weet je niet goed wat aan te trekken? Ontdek onze eerste hulp bij sollicitatie-outfits

flirt met de camera, zoals Marilyn Monroe

Zelfs decennia na haar hoogdagen doet Marilyn Monroe harten sneller slaan. De reden? Haar charismatische verschijning.

Wil je even zelfzeker overkomen op beeld? Doe vooraf een screentest en film jezelf terwijl je een vraag beantwoordt. Bekijk dan je lichaamstaal. Glimlach je voldoende? Houd je je rug wel goed recht? Kijk je in de lens van je webcam als je het woord neemt?

Probeer tijdens het interview in te schatten of je gesprekspartner geboeid blijft. Is er oogcontact en wordt er geknikt? Dan ben je goed bezig. Lijkt je partner afgeleid? Duw het gesprek subtiel in een andere richting met een gerichte vraag.

tip: ga na welk camerastandpunt het meest flatteert. Een rechtstreekse blik in je neusgaten is niet charmant.

bewaar je focus, zoals Leonardo DiCaprio

Tijdens de opnames van de film Django Unchained sneed DiCaprio zijn hand open. Hij vertrok geen spier en ging door met de scène. Zijn kalmte leverde hem een staande ovatie op van de filmploeg.

Wil je ook een goede indruk maken tijdens je sollicitatie? Concentreer je op je ademhaling om het hoofd koel te houden. Sluit alle chatvensters op je computer en leg je gsm weg voor optimale focus.

tip: Waarschuw ook je huisgenoten, zodat ze niet onverwacht binnenvallen.

weet wat je wilt, zoals Meryl Streep

Meryl Streep zal je nooit in een platte komedie zien. Ze verkiest drama’s of biopics omdat die aansluiten bij haar persoonlijkheid.

Tijdens een video-interview kan je moeilijk de bedrijfssfeer inschatten. Wees vastberaden en ga na of de bedrijfscultuur past bij jouw persoonlijkheid. Stel daarom gerichte vragen: Zijn er doorgroeimogelijkheden? Hoe zit het met de werksfeer? Kan je thuiswerken?

wees attent, zoals Jimmy Fallon

Op het einde van elke Late Night Show schrijft Jimmy een bedankje aan zijn gasten. Een attent gebaar dat ze niet snel vergeten!

Wil je een streepje voor bij de recruiter? Stuur na je gesprek een mailtje om hen te bedenken. En maak van de gelegenheid gebruik om te herhalen waarom jij de geknipte kandidaat bent. Maar maak er geen sales pitch van. Wees sympathiek en bondig.

tip: nu het ijs gebroken is, mag de toon van je mail iets informeler zijn. Wees beleefd, maar niet afstandelijk.

Nog geen sollicitatiegesprek gepland, maar wel zin om je pistes te verkennen ?