solliciteren
solliciteren

Is het tijd voor wat nieuws? Ga op zoek naar een nieuwe job zonder je huidige werkgever op de tenen te trappen of je inkomen in het gedrang te brengen. We tonen je hoe je dat doet door de belangrijkste do’s en don’ts op een rijtje te zetten.

In deze blogpost vind je een aantal do’s en don’ts:

  1. informeer je huidige werkgever niet
  2. blijf je inzetten voor je huidige job
  3. verzin geen smoes om naar een gesprek te gaan
  4. update je cv
  5. let op je kledij
  6. wijzig je LinkedIn-profiel (voorzichtig)
  7. spreek niet negatief over je huidige werkgever
  8. schakel hulp in bij je zoektocht
  9. kies voor loopbaanbegeleiding

don't: je werkgever informeren

Als jij én je werkgever het erover eens zijn dat jullie wegen beter scheiden, dan kan je vertellen dat je naar iets nieuws op zoek bent.

Is dat niet het geval, dan zoek je beter in stilte naar een nieuwe job, wat volkomen normaal is. Jij hebt de touwtjes van je loopbaan in handen. Geef daarbij geen 'subtiele' hints en neem geen collega’s in vertrouwen. Die kunnen namelijk denken dat je in gedachten al ergens anders bent.

do: je blijven inzetten voor je huidige job

Wanneer je besluit om te vertrekken, kan het moeilijk zijn om je te blijven inzetten voor je huidige job. Toch is het belangrijk dat je blijft presteren. Niet alleen wil je met een goed gevoel de deur sluiten, maar je wil ook een professionele indruk achterlaten. Een goede attitude kan je namelijk een positieve referentie opleveren, wat je vooruit helpt in je carrière. 
Neem er de tijd voor door bijvoorbeeld een vaste avond in de week in te plannen om vacatures te zoeken of motivatiebrieven te schrijven.

don't: een smoes verzinnen om naar een sollicitatiegesprek te kunnen

Solliciteren is een kunst – niet iets wat je stiekem tijdens de werkuren doet. Recruiters weten bovendien dat mensen vaak nog ergens anders werken. Ze kunnen met je meedenken, bijvoorbeeld door een gesprek helemaal op het begin of juist aan het einde van de dag te plannen. 

Moet je toch tijdens werkuren weg? Lieg dan niet tegen je werkgever of collega. Houd het liever in het midden. Zeg bijvoorbeeld dat je om (niet-ernstige) privéomstandigheden wat eerder weg moet. Of neem een (halve) dag vrij.

do: je cv updaten

Met je cv maak je een eerste indruk op je nieuwe werkgever, en dat moet een goede zijn. Je wil immers niet de zoveelste in de rij zijn – je wilt eruit springen. Hou daarom rekening met de vacature, het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. De recruiter moet het gevoel krijgen dat jij geknipt bent voor deze specifieke job.

don't: plots andere kledij aantrekken

Bij een sollicitatiegesprek wil je goed voor de dag komen. Maar het kan zijn dat je meteen na je werkdag naar je interview moet. Draag dan geen opvallende, andere outfit die je normaal niet zou dragen naar je huidige werk – zo geef je meteen weg dat je gaat solliciteren. 

Maar je moet je wel gepast kleden voor je nieuwe job. Draag je een uniform voor je huidige job? Wissel dat dan in voor je sollicitatie-outfit. Neem een extra set kleding mee en kleed je om voor je naar je gesprek gaat. Ontdek hier wat je best draagt voor een sollicitatiegesprek.

do: wijzig je linkedin profiel

Gebruik je LinkedIn? Denk er dan aan om je gegevens te updaten. Maar pas op: de standaardinstellingen zorgen ervoor dat al je connecties (ook je collega’s of baas) een bericht over je updates krijgen. Update dus eerst en vooral je privacy-instellingen. Zet dus eerst 'profielwijzigingen delen' uit en update daarna pas je profiel.



Verkondig vervolgens niet dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Het alombekende 'beschikbaar voor werk' of 'op zoek naar iets nieuws' is dus niet iets wat je aan je bio moet toevoegen.



Dat gezegd zijnde is LinkedIn wel een goed kanaal om een job te vinden, of je nu arbeider of bediende bent. Schakel daarom 'Open to Work' in – een functie die recruiters en werkgevers laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Hier kan je bovendien kiezen of alle LinkedIn-leden of enkel recruiters je status kunnen zien. Hou er wel rekening mee dat recruiters van je huidige werkgever je ook kunnen zien.

don't: negatief zijn over je huidige werkgever

Vragen ze tijdens een sollicitatiegesprek waarom je zou willen vertrekken? Wees dan nooit negatief over je huidige werkgever. Zeg liever dat je ergens tegenaan loopt, bijvoorbeeld dat sommige processen niet zo goed gaan of dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Als je roddelt over je werkgever geef je een slechte indruk.

don't: zelf alle vacatures doorzoeken

Zelf actief zoeken naar vacatures kan best veel tijd kosten. Je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg met je job. Laat anderen dus het zoekwerk voor je doen. Stel bijvoorbeeld een job alert in, zodat relevante opties naar jou komen. Registreer je hiervoor altijd met je persoonlijke e-mailadres, zet de notificaties uit en check op een vast moment de aanbevolen vacatures. 



Ook kun je op vacaturewebsites je cv uploaden. Zo kunnen recruiters je makkelijk vinden wanneer je profiel bij een vacature past. Of je kan natuurlijk online solliciteren via de Randstad-website.



Verder kan je vertrouwen op een interimkantoor. De consulenten tonen je namelijk enkel de vacatures die relevant voor je zijn en houden rekening met je huidige job. 

do: laat je begeleiden door een loopbaanexpert

Klaar voor een nieuwe uitdaging, maar weet je niet precies waar de opportuniteiten voor jou liggen? Of worstel je nog met dingen die je overstap in de weg staan? Loopbaanbegeleiding kan je hierbij helpen. Via een persoonlijk traject weet je snel waar je naartoe wil en kan en hoe je volgende stappen eruit zien.

Klaar voor wat nieuws in je carrière maar heb je nog niet meteen de juiste skills? Maak je cv nog sterker door een relevante opleiding te volgen. 

Helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging?