solliciteren
solliciteren

Ben je uitgekeken op jouw baan? Zorg ervoor dat de zoektocht naar een nieuwe job niet onnodig problemen veroorzaakt bij je huidige werkgever. Enkele belangrijke do's en don'ts op een rijtje.

don't: je huidige werkgever informeren

Als zowel jouw werkgever als jijzelf het erover eens zijn dat jullie wegen binnenkort beter kunnen scheiden, dan kan je wel zeggen dat je op zoek bent naar iets nieuws.

In de andere gevallen beter niet. In stilte ander werk zoeken is heel normaal. Jij bent verantwoordelijk voor jouw loopbaan. Het is OK dat je de touwtjes in handen neemt. Wat je in ieder geval niet moet doen, is af en toe een hint geven. Een collega in vertrouwen nemen raden we ook af. Misschien gaat die collega dan denken dat je in gedachten al ergens anders bent. Dat brengt ons bij het volgende punt.

do: je blijven inzetten voor je huidige werkgever

Mensen die hebben besloten om weg te gaan, staan vaak al met één been buiten en vinden het moeilijk zich nog voor de volle 100 procent in te zetten voor hun huidige werkgever. Toch is het belangrijk dat je blijft presteren op werk. Je wilt met een goed gevoel de deur uit lopen en een professionele indruk achterlaten. Een positieve referentie is namelijk belangrijk voor je verdere carrière. Bovendien is solliciteren een kunst. Dat moet je dus niet stiekem tijdens de werktijd doen. Neem hier de tijd voor! Plan bijvoorbeeld een vaste avond in de week in om vacatures te zoeken of om motivatiebrieven te schrijven.

don't: een smoes verzinnen om naar een sollicitatiegesprek te kunnen

Allereerst: recruiters zijn eraan gewend dat mensen nog ergens anders werken. Vaak kunnen ze met je meedenken, bijvoorbeeld door een gesprek helemaal op het begin of juist aan het einde van de dag te plannen. Moet je toch tijdens werktijd weg? Lieg dan niet tegen je huidige werkgever of tegen je collega. Houd het liever in het midden. Zeg bijvoorbeeld dat je om (niet ernstige) privéomstandigheden even wat eerder weg moet. Of neem een (halve) dag vrij.

don't: andere kleding dragen

Bij een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Een eerste indruk kun je namelijk maar één keer maken. Maar moet je na je werkdag meteen door naar je sollicitatie? Kies dan niet voor een opvallende, andere outfit. Draag dus geen stropdas als je die normaal ook niet draagt. Ga niet in pak als je normaal in een shirt en een spijkerbroek naar je werk komt. Neem een tweede set kleding mee of laat je spullen achter in je auto of een sporttas.

don't: negatief zijn over je huidige werkgever

Vragen ze tijdens een sollicitatiegesprek waarom je weg wilt? Wees dan nooit negatief over je huidige werkgever. Zeg wel dat je ergens tegenaan loopt, bijvoorbeeld dat sommige processen niet zo goed lopen of dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Als je roddelt over je werkgever, geef je een slechte indruk. En hoe kun je dan nog garanderen dat je over een paar jaar niet ook slecht gaat spreken over je nieuwe baas?

do: je LinkedIn aanpassen – maar pas op!

Gebruik je de LinkedIn? Dan is het handig om je gegevens te updaten. Maar pas op: met de standaardinstellingen krijgen je connecties een bericht over je update. Dat kan argwaan opwekken bij je baas. Zet dus eerst 'profielwijzigingen delen' uit en update daarna pas je profiel.

Ook kun je op vacaturewebsites als Monster je cv uploaden. Past jouw profiel bij een vacature? Dan kunnen recruiters je eenvoudig vinden. Het is wel handig om je cv anoniem te maken, voor het geval dat je huidige werkgever je toevallig tegenkomt. Je hoeft dus niet je naam op te geven, en je laatste functie kun je algemeen beschrijven. Geef niet je bedrijfsnaam op, maar zeg bijvoorbeeld dat je werkt voor 'een bank' of 'een bedrijf in de logistiek'.

don't: zelf alle vacatures doorzoeken

Zelf actief zoeken naar vacatures kan best veel tijd kosten. Je hebt al een baan en daar heb je het waarschijnlijk al druk genoeg mee. Laat anderen dus het zoekwerk voor je doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een job alert instellen, zodat relevante opties naar jou komen. Maar pas op: zomaar alles op je mail ontvangen kan vervelend zijn, bijvoorbeeld als je tijdens je werk een notificatie binnenkrijgt. Registreer je daarom altijd met je privémail, zet de notificaties uit en check op een vast moment de aanbevolen vacatures!

Laat je begeleiden door een loopbaanexpert. Klaar voor een nieuwe uitdaging, maar nog vragen over welke perspectieven je met jouw competenties en persoonlijkheid hebt? Of worstel je nog met dingen die je overstap in de weg staan?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging en klaar om deze tips in de praktijk te brengen?