ontslag nemen of krijgen: hoe pak je het aan?

Overweeg je ontslag of krijg je het? In beide gevallen is het belangrijk om je rechten te begrijpen: ontslag nemen heeft nu eenmaal andere gevolgen dan ontslagen worden. Ontdek ook hoe je je ontslag schriftelijk - met ontslagbrief - én mondeling indient, wat je opzegtermijn is, hoeveel sollicitatieverlof je krijgt en hoe je ontslag ten slotte verwerkt. Nog twijfel of je er wel de brui aan moet geven? Denk dan ook eens na over alternatieven voor ontslag: loopbaanadvies, veranderen van job binnen je organisatie of tijdelijk verlof. Alles gelezen? Tijd om knopen door te hakken.

1

zelf ontslag nemen: ken je rechten

Neem je zelf het heft in handen en besluit je je werknemer te verlaten? Ontdek hier wat je rechten zijn alsook je krijgt er verplichtingen bij,... .

2

ontslag gekregen: dit zijn je rechten

Een ontslag komt altijd hard binnen: of je het nu had zien aankomen of niet. Wellicht zit je met allerlei vragen. Waarom ben ik ontslagen? En hoe moet het nu verder? Voor je aan je zoektocht naar een volgende job begint, wijzen we jou even op je rechten na ontslag. 

3

ontslagbrief schrijven

Of je nu op wereldreis vertrekt, je droomjob hebt gevonden of tot rust wil komen … Is het moment gekomen om je ontslag in te dienen? Dan doe je dat best op een professionele, respectvolle manier. Een goede ontslagbrief is beknopt, zakelijk en bevat enkel essentiële informatie zonder onnodige details. We doen het je even voor.

hou het kort en bondig 🎯

Je brief hoeft geen literair hoogstandje te zijn. En de reden van je vertrek, je plannen of nieuwe werkgever laat je best achterwege. Ligt er nog iets op je lever? Laat dan je pen niet de vrije loop. Hou het kort, professioneel en blaas geen bruggen op.

Past die zakelijke toon niet bij jou en je baas? Een positieve noot valt altijd in goede aarde. Bedank je baas voor de ervaring, de kansen, fijne samenwerking of leerrijke momenten. Da’s absoluut een winner voor beide partijen.

welke info moet er zeker in? ✅

Hou deze checklist bij de hand. Zo vergeet je niets belangrijks. Vermeld zeker:

 • je naam en adres
 • de datum waarop je de brief overhandigt of verstuurt
 • het feit dat je ontslag neemt en de arbeidsovereenkomst beëindigt
 • het volledige adres van je bedrijf
 • de datum waarop de opzegtermijn ingaat
 • de duur van de opzegtermijn
 • je handtekening

wat met je opzegtermijn? 🧮

Je opzegtermijn start op de maandag die volgt op de week waarin je je ontslag schriftelijk meedeelt. De lengte van de termijn verschilt naargelang je anciënniteit (hoe lang je aan de slag bent), je statuut en het feit of je ontslag neemt of ontslagen wordt. Bereken je opzeg hier. 

ontslagbrief voorbeeld

Jo Helsen
Appelstraat 35
2000 Antwerpen

NV Peters <je werkgever>
T.a.v. Chris Peters <de directie of iemand van HR>
Vaartstaat 16
2140 Borgerhout

PER AANGETEKENDE POST

Antwerpen, 4 mei 2024
Betreft: Ontslagbrief


Beste Chris,  <of indien formeler: Geachte mevrouw Peters>

Met deze brief neem ik ontslag bij NV Peters. Ik zeg de arbeidsovereenkomst op met een opzegtermijn van 1,5 maand + 6 weken, en die gaat in vanaf vandaag maandag 6 mei 2024.

Ik wil jou en mijn teamlead Bart bedanken voor de geboden kansen in de voorbije 3 jaar. Ik heb met plezier voor NV Peters gewerkt.
Wil je graag een ondertekende kopie van deze brief met vermelding ‘voor ontvangst’ aan mij terugbezorgen? Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten

Jo Helsen

<handtekening>
 

hoe overhandig je je ontslagbrief? ✉️ 

Er zijn 4 manieren om je ontslagbrief te bezorgen:

 1. Je geeft hem rechtstreeks aan de werkgever of verantwoordelijke. Maak hem op in tweevoud en laat je werkgever tekenen voor ontvangst.
 2. Je verstuurt je brief aangetekend: met een speciaal verzendlabel en extra verzendkosten. Met deze methode heb je een bewijs van verzending en ontvangst. De 3e werkdag na de datum van verzending wordt beschouwd als de datum van kennisgeving.

  vb.: verstuur je je brief aangetekend op donderdag 16 november, dan wordt dinsdag 21 november beschouwd als de datum van kennisgeving. Je opzegtermijn zal dan ingaan op maandag 27 november.
   
 3.  Je verstuurt je brief via mail met een erkend platform voor elektronische aangetekende zendingen (vb: aangetekende email). In dit geval moeten zowel je werkgever als jij op het platform geregistreerd zijn. Alleen zo kan je werkgever je ontslagbrief digitaal ontvangen én ondertekenen.
 4. Wil je je brief nog officiëler of formeler bezorgen in het geval van juridische of contractuele gevolgen? Dan kan je hem laten bezorgen door een deurwaarder.

En nu is het aan jou! Succes.

ontslagbrief_schrijven
ontslagbrief_schrijven
zelf ontslag nemen
4

mondeling ontslag nemen

Krijg je al klamme handen als je denkt aan je ontslag? Begrijpelijk. Het is een uitdagende stap in je carrière en een boodschap die je niet alle dagen moet brengen. Ga daarom zeker niet over één nacht ijs. Bereid je goed voor en neem ontslag als een pro: met opgeheven hoofd, respect voor je collega’s en aandacht voor volgende tips.

1. haast en spoed is zelden goed

Je ontslag indienen is best ingrijpend. Je kan er dus maar beter zeker van zijn. Denk op voorhand na over de gevolgen en overweeg ook alternatieven. Misschien kan je intern in je bedrijf solliciteren, tijdelijk verlof opnemen of je werkomstandigheden met je baas bespreken.

Welke alternatieven bestaan er voor ontslag? 

2. timing is alles

Van plan om op te stappen? Neem zeker de tijd om een gesprek met je leidinggevende in te plannen op een moment dat jullie ongestoord kunnen praten. Zorg er ook voor dat je leidinggevende de eerste persoon is die je inlicht. Niet al je collega’s zijn vast even discreet en je wil liever niet dat je baas je vertrek van iemand anders verneemt.

3. goed voorbereid is half gewonnen

De reactie van je leidinggevende? Die is mogelijk niet wat je verwacht. Denk daarom vooraf na hoe je reageert als je baas boos of ontgoocheld is. Vraagt hij of zij om de reden waarom je vertrekt? Ook al ben je niet verplicht om hierop te antwoorden: denk er toch over na en geef een positieve draai aan je vertrek.

4. wees duidelijk en direct

Draai niet rond de pot, maar kom meteen to the point. Iedereen is vervangbaar en je bent tenslotte vrij om je carrière zelf in een andere richting te sturen. Als je een goede band met je leidinggevende hebt opgebouwd, is de kans groot dat hij of zij de bui al voelt hangen. Val dus maar meteen met de deur in huis.

5. hou het hoofd koel

Bij een ontslag horen nu eenmaal emoties. In de eerste plaats bij jou, maar mogelijks ook bij je leidinggevende. Of je nu boos, verdrietig of intens gelukkig bent: probeer het professioneel en positief te houden tijdens je ontslaggesprek. Is er een haar in de boter? Misschien hoef je niet alles meer uit te klaren. Je besluit staat vast en je bruggen blaas je beter niet op. Wie weet zie je je collega’s ooit in een andere context terug.

6. zorg mee voor een soepele overdracht

Heb je nog een opzegtermijn? Om een positieve indruk na te laten, stel je je best constructief op. Bedank je leidinggevende voor de geboden kansen en vraag hoe je kan ondersteunen voor een vlotte overdracht van taken en verantwoordelijkheden. Eindigen in schoonheid getuigt van respect voor je collega’s.
 

nu je ontslagbrief
5

ontslag verwerken

Hoe goed je ook in je vel zit: ontslagen worden is een aanslag op je zelfvertrouwen. Logisch dus dat je piekert over wat er fout liep en stevig baalt over zo’n tegenslag. Dat mag. Maar blijf ook niet te lang bij de pakken zitten. Met deze tips laat je je ontslag zo snel mogelijk achter je en neem je de touwtjes van je toekomst stevig in handen.   

geen einde, maar een begin

Je bent niet de enige die dit meemaakt. Ook de meest succesvolle mensen kregen ooit hun ontslag. Steve Jobs werd in de jaren ’80 ontslagen door Apple om het bedrijf een paar jaar later naar een groot succes te leiden. Walt Disney werd ontslagen door een krantenuitgever omdat hij niet genoeg fantasie had. Oprah Winfrey kreeg te horen dat ze niet geschikt was voor het journaal omdat ze ‘te betrokken was’ bij de verhalen die ze moest vertellen.

Ontslagen worden lijkt het einde, maar geeft ruimte voor een nieuw begin. Geef jezelf dus gerust even de tijd om je droevig, boos, beledigd, geschrokken, ontgoocheld,… te voelen. Recht daarna de schouders en denk na over wat je professioneel wil en kan betekenen.

bedenk een plan

Ook al ben je even uit je lood geslagen, solliciteer niet zomaar voor alle jobs die je pad kruisen. Neem eerst even de tijd om stil te staan bij wat je wil doen. Wil je een job in lijn met je laatste functie? Of grijp je deze kans aan om een andere richting uit te gaan?

ontdek hoe je werk zoekt

Misschien heb je nieuwe vaardigheden geleerd waarmee je in een andere sector aan de slag kan. Of ben je klaar voor een leidinggevende functie? Stel je ambities niet bij na deze tegenslag. Solliciteer niet voor de eerste de beste job. Jij zit nu aan het stuur van je carrière,… .

vind vacatures die bij je passen

bouw aan je online imago

Start je met solliciteren? Check dan wat er online over jou te vinden valt. Welk beeld krijgt een potentiële werkgever? Stemt dat beeld overeen met de richting die je in de toekomst uit wil? Zorg dat je online imago je carrière een duwtje in de juiste richting geeft.

maak werk van je persoonlijk merk

Wat doe je zeker niet? Je frustratie en wanhoop over je ontslag delen op sociale media. Ook al is het verleidelijk om de wereld te laten weten hoe oneerlijk je behandeld werd. Spuw je gal niet uit op Facebook of LinkedIn: emotionele boodschappen schrikken werkgevers af.  

update je cv

Het is de evidentie zelve. Een nieuwe job zoeken? Dat start met het aanpassen van je cv. En da’s meer dan alleen de start- en einddatum van je meest recente job toevoegen. Pas je cv aan in functie van de vacature die je op het oog hebt. Hoe? Zorg er vooral voor dat potentiële werkgevers snel een duidelijk beeld krijgen van je relevante ervaring en competenties.

Lange carrière? Hou je cv bondig

6

alternatieven voor ontslag

Je ontslag geven of krijgen: da’s best ingrijpend. En misschien is het zelfs een stap te ver, want het gras is natuurlijk niet altijd groener op een ander. Daarom loont het de moeite om alternatieven te onderzoeken. Is er een andere oplossing om je job beter in te vullen, je kwaliteiten en vaardigheden efficiënter te gebruiken of een pauze in te lassen?

een open gesprek🗣

Zit je ergens vast in je job? Dan helpt een open, eerlijk gesprek met je teamlead, manager of iemand van de HR-afdeling. Gooi je probleem op tafel. Misschien komen jullie er samen wel uit: door een aanpassing van je werkuren, je werkomgeving, je takenpakket … Is de balans werk en privé ver zoek? Pols dan gerust naar de thuiswerkmogelijkheden. Honger naar meer? Misschien kan je er een extra verantwoordelijkheid of opleiding bijnemen.

intern van job veranderen 👉🏻

Niet tevreden over je job, maar wel over je werkgever? Dan kijk je best eens rond binnen de muren van je eigen bedrijf of organisatie. Ga na of er vacatures zijn die wel bij je vaardigheden of ambitie passen en vraag bij HR discreet naar de doorschuifmogelijkheden. Ook al ben je niet op de hoogte van de vacature: dat betekent nog niet dat er geen mogelijkheden zijn om te veranderen of door te groeien.

je professioneel ontwikkelen 🧠

Een opleiding volgen boost je motivatie. Bovendien draagt het bij tot je persoonlijke ontwikkeling. Zo word je nog meer waard op de arbeidsmarkt. Zijn er opleidingsmogelijkheden op je werk? Vraag ernaar bij je volgende evaluatie.  Of verken je mogelijkheden buiten het werk via erkende opleidingscentra, online platformen, overheids- en non-profitorganisaties,… .Check ook altijd of je recht hebt op opleidingcheques.

check onze opleidingen

loopbaanadvies 🔎

Heb je het gevoel dat je carrière niet meer beweegt? Dat je toe bent aan iets anders? Als je er niet zelf uitgeraakt, is een loopbaancoach een goed idee. Zo’n adviseur onderzoekt samen met jou welke job bij je past, hoe je doorgroeit of werk maakt van toekomstplannen. Dankzij gesprekken met deze objectieve coach kom je tot nieuwe inzichten. Wist je trouwens dat je hiervoor financiële ondersteuning kan krijgen? Ontdek hier wat de voorwaarden zijn om loopbaancheques aan te vragen.

tijdelijk verlof 🏝️

Misschien is er niet echt iets mis met je job, maar ben jij toe aan wat verlof omwille van persoonlijke redenen: gezondheidsproblemen, de zorg voor iemand uit je gezin, een extra kind … De overheid biedt verschillende maatregelen om werk en privé beter te combineren: dankzij tijds- of zorgkrediet, verlof voor mantelzorg, verlof zonder wedde,… . Kijk zeker je mogelijkheden na: misschien kan je je carrière wel een tijdje op een lager pitje zetten voor andere prioriteiten die je aandacht verlangen!

7

FAQ

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over ontslag.
 

thank you for subscribing to your personalised job alerts.