DenHaag-Kloubert
DenHaag-Kloubert

Zes seconden. Zo lang kijkt een recruiter gemiddeld naar je cv. Ofwel zo'n drie seconden minder lang dan de aandachtsspanne van een goudvis. Blub … blub … blub … Ga je als pas afgestudeerde zonder ervaring meteen kopje-onder? Nee hoor: lees even mee en leer hoe jij je hoofd boven water houdt. En zo de aandacht trekt in de zee van sollicitanten.

1. doe het water opspatten

Teen voor teen de temperatuur aftasten en tergend traag het water inglijden? Geeuw. Daar kraait geen meeuw naar. En het duurt een pak langer dan zes seconden. Wees die ene durver die pardoes van een rots het water induikt en iedereen van zijn thriller doet opkijken. Vat op je cv je kwaliteiten samen in een dynamische, gebalde introtekst, waarin je de nadrukt legt op je belangrijkste verwezenlijkingen. Gebruik daarbij de keywords waarnaar recruiters op zoek gaan – die pluk je zo uit de vacaturetekst en van de bedrijfswebsite. Bonuspunten als je hier al anticipeert op kritische vragen die je mogelijk voorgeschoteld krijgt.

2. geef de paparazzi waar voor hun geld

Valse bescheidenheid is nergens voor nodig. Eerlijk is eerlijk: je koopt er niets mee. Pronk met wat je in huis hebt! Paparazzi zakken tenslotte ook niet naar het strand af om kiekjes te nemen van Beyoncé in jeansbroek. Neem jezelf onder de loep: wat heb je de laatste jaren allemaal uitgespookt? Licht die elementen uit die relevant zijn voor het bedrijf waarbij je solliciteert. Dat zijn er vast meer dan je denkt.

Die ene studentenjob bij de bakker, die je jarenlang volhield … Leerde je daar geen essentiële soft skills, zoals omgaan met moeilijke klanten? Kreeg je tijdens je stage misschien complimenten voor je onvermoeibare inzet? Of scherpten jaren bij de jeugdbeweging je leiderschapskwaliteiten aan? Allemaal het vermelden waard. Kijk ook naar je vermogen om problemen op te lossen. Recruiters horen niets liever dan een anekdote over hoe je een vervelende situatie in je voordeel hebt omgebogen.

3. neem je vrienden mee

Helemaal klaar om de aandacht te trekken? Dan helpt het als je niet alleen bent. In groep val je meer op én vrienden zijn goed voor je zelfvertrouwen. Vertaald naar de arbeidsmarkt: zorg voor referenties. Laat (oud-)collega's, proffen, stagebegeleiders en de baas van je studentenjob in woorden gieten waarom jij de ideale werknemer bent en pak ermee uit op je cv en LinkedIn-profiel. Tussen haakjes: zij zijn ook perfect geplaatst om jou waardevolle input te geven. Vraag hen waarin jij uitblinkt en waarin je jezelf nog kunt verbeteren. En doe er je voordeel mee.

Bonustip: surf mee op andermans succesgolf. Net zoals aspirant-surfers filmpjes bekijken van hoe Kelly Slater – 's werelds beste surfer – golven shredt, kun jij ook heel wat oppikken van professionals. Ga op zoek naar schoolvoorbeelden van goede cv's en gebruik ze als inspiratiebron. Onthoud dat je maar één kans krijgt om op te vallen. Go make a splash!