Je hebt de laatste hand gelegd aan je CV en bent klaar voor je eerste sollicitatiegesprek. Of dat denk je toch. Heb je goed nagedacht over een begeleidende sollicitatiebrief? Sommigen zeggen dat dat minder belangrijk is. Niets is minder waar: een goed geschreven brief maakt net het verschil. Wij vatten de belangrijkste punten voor u samen.
de aanspreking: maak het persoonlijk!
Doe zelf de test en open je inbox. Welke e-mails lees je het liefst? Die waarin je wordt aangesproken met ‘Geachte heer/mevrouw’ of die waarin je wordt aangesproken met je naam? Inderdaad! Meestal vind je de naam van de recruiter gemakkelijk terug. Op LinkedIn is dat vaak de persoon die de vacature post. Bij Randstad vind je de gegevens onderaan de vacature. Geen informatie gevonden? Bel gerust even naar het bedrijf. Je doelgerichte aanpak zal op prijs gesteld worden.
de intro: waarom wil je de job?
Stel jezelf voor en vertel waarom jij de geknipte persoon bent voor de job. Én waarom je voor dat ene bedrijf wilt werken natuurlijk. Houd het to-the-point in enkele zinnen. En ook hier geldt: maak het persoonlijk. Recruiters herkennen een standaardbrief die je steeds opnieuw gebruikt van mijlenver. Vermeld daarom de naam van het bedrijf en de job functie in de intro.
de bodytekst: wat zijn je kwalificaties?
Time to shine! Hier ga je meer in detail om je competenties in de verf te zetten. Solliciteer je voor een job in accounting? Vertel over je ervaring als boekhouder en over de software en tools die je onder de knie hebt.Maak er geen droge opsomming van. Houd de recruiter geïnteresseerd met een gevarieerde, vlotte en actieve tekst.Hoe lang mag die tekst zijn? Maximum twee paragrafen. Je moest eens weten hoeveel brieven een recruiter onder de neus geschoven krijgt…
het besluit: what’s next?
Hier bedank je eerst de recruiter. Heb je daarnaast nog iets waarmee je denkt het verschil te maken? Een digitaal portfolio bijvoorbeeld? Voeg dan de link toe. Houd de url wel simpel, sollicitatiebrieven worden immers steevast afgedrukt.Tot slot laat je de recruiter weten dat je je brief opvolgt met een telefoontje of mail. En doe dat ook. Zo laat je zien dat je de job echt wilt.
nog enkele praktische schrijftips:
- Maak je brief niet langer dan 1 pagina. De recruiter dankt je!
- Kun je iets bedenken dat je brief net dat tikkeltje anders maakt? Doen! Zo toon je je creativiteit
- Een directe stijl, met korte, krachtige zinnen doet lezen. Vermijd afkortingen en emoji’s – je brief is geen social post.
- Ook een minimale lay-out met paragrafen, tussentitels en een duidelijke typografie doen wonderen voor de leesbaarheid.
- Taal- en spelfouten kunnen je de baan kosten, nog voor je ze had. Lees dus na en na … en na. En vraag ook aan je vriend(in)en om grondig door je tekst te gaan.
- Zorg ervoor dat de naam van de onderneming en van de persoon die aanwerft exact gespeld zijn. Dat loopt vaker mis dan je denkt.
Zo, je motivatiebrief is klaar en samen met je cv verstuurd. Nu maar wachten op dat verlossende bericht. Heb je de job niet gekregen? Neem het niet persoonlijk. Dat is één van de 5 basistips voor wie werk zoekt.
Op zoek naar je droomjob?