je cv: de eerste stap naar een sollicitatiegesprek

Je cv is een eerste, korte kennismaking met de recruiter of je volgende werkgever. Noem het een visitekaartje, maar dan uitgebreider. Een eerste kans om indruk te maken. Hoe je het wel en niet aanpakt? Dat lees je op deze pagina: in de vele tips, voorbeelden en valkuilen. Ga je voor een traditioneel cv of pak je het wat origineler aan met een sjabloon of video-cv? En hoe hou je je cv toch kort, ook al heb je al een lange carrière achter de rug. Dat en véél meer kan je hier leren. Klaar? Start! 

1

opbouw van je cv

Je cv is een eerste, korte kennismaking met de recruiter of je volgende werkgever. Noem het een visitekaartje, maar dan uitgebreider. Een eerste kans om indruk te maken. Hoe je het wel en niet aanpakt? Dat lees je op deze pagina: in de vele tips, voorbeelden en valkuilen. Ga je voor een traditioneel cv of pak je het wat origineler aan met een sjabloon of video-cv? En hoe hou je je cv toch kort, ook al heb je al een lange carrière achter de rug. Dat en véél meer kan je hier leren. Klaar? Start! 

wat mag er niet op je cv ontbreken?

 • persoonlijke gegevens
 • studies en bijkomende opleidingen
 • je werkervaring
 • referenties
 • je talenkennis
 • digitale vaardigheden en computerkennis
 • relevante vaardigheden
 • hobby's en interesses
 • extraatjes

persoonlijke gegevens

Wie ben je? Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Maar ook je nationaliteit, je geboortedatum en -plaats, burgerlijke staat en rijbewijs. Laat titels zoals ‘naam’ of ‘adres’ gerust achterwege. Ze maken je cv onnodig druk. Persoonlijke gegevens die je liever niet deelt, zoals je adres of je leeftijd? Da’s ok, want jij beslist. 

studies en bijkomende opleidingen

Geef je hoogst behaalde graad aan: middelbaar, hoger onderwijs,… . Typ eerst de naam van je studie en daarna de school en het jaartal dat je afstudeerde. Deel ook bijkomende opleidingen of certificaten die je volgde in de loop van je carrière. Heb je een heftruckcertificaat of een rijbewijs C, geef dit ook een plekje op je cv. Studie niet afgemaakt? Haal dit aan op een positieve manier, als het relevant is voor de vacature.

vb.: niet: Bachelor Toerisme: geen diploma
        wel: Bachelor Toerisme: 2 jaar voltooid

je werkervaring 

Lijst je ervaring op. En dan bedoelen we jobs, maar ook stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk,… . Vermeld je functie, het bedrijf of de organisatie en de periode. Omschrijf ook je taken. Zo schat een werkgever sneller in of je geschikt bent voor de job.

Beetje een jobhopper en je hebt al veel verschillende jobs gedaan? Dan lijkt het misschien alsof je geen werk kan houden. Probeer daarom gelijkaardige ervaringen te bundelen. Nog geen werkervaring? Focus dan op ervaring tijdens je studies: stages, een eindwerk, studentenjobs, … .

referenties

Een referentie is een persoon die je potentiële werkgever kan contacteren om meer over jou te weten te komen: een vorige werkgever, collega, instructeur, leerkracht, stagebegeleider,… . Voeg 1 à 2 referenties (met functie en contactgegevens) toe en breng deze mensen ook op de hoogte. Kies personen waarvan je zeker bent dat ze positief over je zijn. Omkopen mag ;-).

je talenkennis

Tu parles bien le français? Dan mag je daar gerust over opscheppen in je cv. Som de talen op die je kent. En geef aan hoe goed je ze onder de knie hebt. Kies uit: noties, basiskennis, (heel) goede kennis of moedertaal. Of deel je talenkennis op in begrijpen/spreken/schrijven. 

digitale vaardigheden en computerkennis

Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, kan je hier sterk uitweiden. Vermeld zeker softwaretoepassingen zoals Microsoft Office, Google Workspace, Adobe Creative Suite of bepaalde CRM-systemen. Of programmeertalen en scripts zoals Java, Python, HTML,… . Solliciteer je voor een job als IT’er of developer? Wees dan specifiek. En kan je goed overweg met sociale media? Ook dat kan een troef zijn voor heel wat jobs. 

relevante vaardigheden

Verkoop jezelf en zet eigenschappen of vaardigheden in de verf die belangrijk zijn voor de job. Denk aan professionele vaardigheden zoals analytisch denken, organisatorische skills, strategisch inzicht of persoonlijke kwaliteiten: stressbestendigheid, sterke communicatieskills … Onderbouw deze troeven met concrete voorbeelden en feiten.

vb.: solliciteer je als klusjesman? Vertel wat je in je huis hebt verbouwd.  
vb.: aan de slag in de evenementensector? De organisatie van je scoutsfuif is zeker relevant.     

hobby’s en interesses

Toon dat er meer in je leven is dan alleen je werk. Vertel kort over hobby’s of passies die relevant zijn in het licht van de vacature. Wil je werken als opvoeder? Vertel dan over je vrijwilligerswerk. Automecanicien? Vertel dat je in ’t weekend oude auto’s pimpt.

extraatjes

Kom je in aanmerking voor een tewerkstellingsmaatregel of een individuele beroepsopleiding (IBO)? Ben je onmiddellijk beschikbaar of wil je graag deeltijds werken? Vermeld alles wat belangrijk kan zijn voor de job. Of gooi het eens over een andere boeg en neem een filmpje op waarin je je voorstelt. 

man zit voor laptopscherm in thuisomgeving
man zit voor laptopscherm in thuisomgeving
2

cv maken: formeel of origineel?

Een cv toont niet alleen wie je bent en waar je kracht ligt, maar ook waarom je de geknipte persoon bent voor de job en het bedrijf. Denk dus drie keer na als je een cv maakt. Welk soort cv past bij de vacature én bij je persoonlijkheid? En hou je het bij een traditioneel cv of val je op met origineel cv?

stem je cv af op de vacature

Geen enkele vacature of job is dezelfde. En dat zou ook moeten gelden voor je cv. Zorg daarom altijd voor een geüpdatete versie. Hoe relevanter je cv, hoe groter je kans op een sollicitatiegesprek. Pas deze vuistregels toe:

schrap wat overbodig is 

vb.: Doen cijfers er niet toe voor deze job? Schrap dat je ‘kan jongleren met getallen’. 

voeg toe wat jou geschikt maakt 

vb.: Moet je flexibel zijn voor deze vacature? Illustreer concreet dat je dat bent.

verander eens van vorm

Geef je je cv een simpele update of ga je nog een stap verder? Een traditioneel cv op papier zal voor veel recruiters voldoende zijn. Maar voor sommige jobs mag het ietsje meer zijn. Hoe val jij creatief op in de massa?

verschillende cv-vormen

stel jezelf voor in een video-cv 🎬

Ga je voor een creatieve job? Of solliciteer je voor een functie in de verkoop, media of marketing? Dan zijn je communicatieve vaardigheden van tel. Een kort, enthousiast filmpje waarin je je persoonlijk voorstelt is dan zeker een goed idee. Inspiratie nodig? Ga eens kijken op Youtube of Vimeo. En dan: filmen maar. Tevreden met het resultaat? Laat je video ook eens los op familie of vrienden. Commentaar verzekerd.

gebruik een gratis sjabloon 🆓

Wit is altijd goed. Maar een fris, stijlvol ontwerp met wat kleuren en patronen valt net wat meer op in de stapel cv’s. Kijk zeker eens op cv wizard of ga creatiever aan de slag met de gratis cv-bouwer van Canva of bewerkbare sjablonen van Adobe Express

voeg een testimonial toe🗣️

Je mag jezelf nog zo bewieroken: wat anderen over jou zeggen kan de doorslag geven. Voeg daarom niet alleen referenties toe, maar ook citaten van voormalige werkgevers of collega’s. Te weinig plaats in je cv? Voorzie dan een link naar online fora zoals LinkedIn. Zorg er wel voor dat je de toestemming hebt om dit te publiceren.

maak je cv interactief 📊

Kom je op de proppen met een interactief cv? Dan onderscheid je je van de andere kandidaten. Hoe dat kan? Met hyperlinks naar je LinkedIn-profiel, je eigen site of portfolio. Met multimedia zoals afbeeldingen, video’s of audiofragmenten met je werk. Met QR-codes, infographics, een link naar je sociale media-accounts,… . 

hou het leesbaar

Kies je toch voor een tamelijk traditioneel cv? Denk dan wel aan het volgende:

 • hou het bondig en ga niet over de 2 pagina’s
 • voorzie genoeg witruimte zodat de tekst voldoende ademt
 • zorg voor structuur met tussentitels en opsommingstekens
 • kies voor uniformiteit: geen 20 verschillende kleuren of lettertypes

liever professioneel dan familiair

Kom je creatief uit de hoek? Blijf dan wel professioneel en authentiek. Als je je niet comfortabel voelt om een video te shooten: laat het dan liever. Blijf dicht bij jezelf, anders val je in een latere fase toch door de mand. Succes!
 

3

typische fouten in een cv

 vermijd deze 7 fouten in je cv

Een sterk cv mét motivatie- of sollicitatiebrief: da’s je wildcard richting een droomjob. Maar maak je een van volgende fouten? Dan beland je zonder pardon op de stapel geweigerde kandidaten. Geen paniek: wij vertellen je hoe je deze valkuilen vermijdt!

weinig tijd om dit te lezen? Bekijk Sandra's tips hoe je een cv schrijft!
4

hoe ver teruggaan in de tijd met je cv?

lange carrière? hou je cv bondig

Hoe langer je carrière, hoe moeilijker om al je ervaring in 1 cv te proppen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Een recruiter wil vooral weten welke vaardigheden en kwaliteiten jou geknipt maken voor de job. Maak zelf een selectie met onderstaande tips

tip 1: kijk kritisch naar vroegere ervaringen

Pak op je cv vooral uit met je 3 meest recente functies. Noteer in korte puntjes waarvoor je verantwoordelijk was en wat je er hebt bereikt. Ook oudere jobs vermelden? Hou dan je beschrijving kort. Beperk je tot de functie, het bedrijf en de periode.

tip 2: focus op relevantie

Dateert een job van meer dan 10 jaar geleden? Denk dan na of dit relevant is om te vermelden. Kan je dezelfde skills laten zien met een recentere job? Ja? Schrappen maar! Focus liever op recent werk dat ertoe doet, ook als je een carrièreswitch van plan bent.

vb.: solliciteer je als boekhouder? 
Dan overtuig je de recruiter niet met je vakantiejob als strandwachter.

Vergeet ook niet dat je na een lange carrière ook heel wat levenservaring hebt opgedaan. Beschik je over een standvastigheid die je collega’s kan inspireren? Dan mag je dat gerust vermelden.

tip 3: je middelbaar is minder belangrijk

Het heeft weinig zin om activiteiten uit je middelbare schooljaren aan te halen. Ook al kijk je er zelf met nostalgie op terug. Recruiters zien dit misschien als een poging om je cv op te vullen.

Eén uitzondering: is je middelbare diploma het hoogste dat je behaalde? Vermeld dan gerust de naam van je school, richting en afstudeerjaar.

tip 4: geef structuur met tussentitels

Al heel wat watertjes doorzwommen in verschillende sectoren? Maak het de recruiter makkelijk en bied structuur in je cv. Schik je werkervaring bijvoorbeeld op functie of op sector en maak je cv vlot scanbaar met tussentitels. ‘Relevante werkervaring’ zet je boven alles wat dicht bij de vacature aansluit. Met ‘Andere werkervaring’ zet je andere skills in de verf.

motivatiebrief_schrijven

een motivatiebrief schrijven?

dat doe je zo
5

FAQ

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het schrijven van een cv.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.