https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is de eerste stap op weg naar een jobaanbieding. De baan echt wegkapen, doe je tijdens het gesprek. Geen ijzersterke sollicitatievaardigheden? Dan krijg je die jobaanbieding maar moeilijk te pakken. Het voornaamste doel van een sollicitatiegesprek is het beter doen dan de rest en de job aan de haak slaan. Maar dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende redenen waarom je misschien wel vaak uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, maar er niet in slaagt om een jobaanbieding in de wacht te slepen.

1. je komt te laat 

Geen verrassing, toch? Op tijd komen is een blijk van respect voor de tijd van je interviewer. Bovendien geeft het een indruk van wat ze van je kunnen verwachten als ze je in dienst zouden nemen. Neem ruim de tijd om onvoorziene omstandigheden op te vangen (zoals wegenwerken, files enz.). Als je meer dan een kwartier te vroeg bent, kun je de extra tijd mooi gebruiken om je in de auto voor te bereiden.

2. je bent niet voorbereid

Onvoorbereid verschijnen op een sollicitatiegesprek is een recept voor mislukking. Elk sollicitatiegesprek is uniek en een kans om een jobaanbieding te krijgen. Je haalt eruit wat je erin stopt. Met een schitterend cv alleen klaar je de klus niet. De concurrentie is moordend. Als andere kandidaten wél tijd en moeite besteden aan een goede voorbereiding, moet jij het onderspit delven. Bedenk van tevoren een antwoord op veelgestelde sollicitatievragen. Kom zoveel mogelijk te weten over het bedrijf. Imponeer de recruiter.

3. je bent niet zelfverzekerd

Je attitude speelt een belangrijke rol tijdens een sollicitatiegesprek. Wie vol zelfvertrouwen en vastberaden is, maakt een sterke indruk op anderen. Let op je lichaamstaal. Spreek vol overtuiging. Gun jezelf wat tijd om te oefenen. Zo ben je misschien iets minder zenuwachtig voor het gesprek.

4. je zet je sterke punten niet in de kijker

Een sollicitatiegesprek is hét moment om je sterke punten uit te spelen. Gewoon je sterke punten opsommen, is niet voldoende. Je moet je woorden ook kracht bijzetten. Hoe? Vertel een verhaal. Met enkele rake anekdotes kun je perfect illustreren waarom de opgesomde eigenschappen jouw troeven zijn. Gebruik cijfers en statistieken om je prestaties te benadrukken. Neem eventueel je portfolio mee als dat ertoe doet.

 

5. je lijkt wel een robot

Mensen werven mensen aan. Het is belangrijk om jezelf te zijn en je persoonlijkheid tot uiting te brengen. Als je te onberispelijk of te onopvallend bent, laat je geen blijvende indruk na. Val op, wees niet zoals alle anderen.

 

6. je herhaalt wat in je cv staat

De recruiter kent de inhoud van je cv al. Herhaal tijdens een sollicitatiegesprek dus niet gewoon wat je daarin vermeld hebt. Vergeet niet dat je cv je het sollicitatiegesprek oplevert. En dat het gesprek je de jobaanbieding oplevert. Laat in het sollicitatiegesprek dus écht zien wat je in je mars hebt.

 

7. je pikt de signalen van de recruiter niet op

Recruiters geven vaak bepaalde signalen. Let dus goed op. Misschien willen ze dat je een antwoord afrondt. Of misschien willen ze net dat je dieper ingaat op een bepaald onderwerp. Let op de non-verbale communicatie van de recruiter.  

8. je lijkt niet geïnteresseerd in de job

Jij weet dat je de baan dolgraag wilt. Maar je moet de recruiter daar ook van overtuigen. Als je geen interesse lijkt te tonen, krijg je de baan gegarandeerd niet. Een positieve, energieke uitstraling tijdens het gesprek doet wonderen. Geef ook duidelijk aan dat je geïnteresseerd bent. Vraag wat de volgende stappen zijn, en neem zelf contact op met de werkgever als je niets meer hoort.

 

9. je hebt te hoge verwachtingen

Weet wat je waard bent. Te hoge eisen stellen of onredelijke loonverwachtingen kunnen je meteen de das omdoen. Weet welk loon je wilt én waarom het een eerlijke vergoeding is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de gemiddelde lonen voor professionals met jouw ervaring en dienstjaren.   Een sollicitatiegesprek is hét uitgelezen moment om te tonen waarom jij de ideale kandidaat bent. Het is jouw kans om de baan te bemachtigen. Zet dan ook alles op alles. Veel succes!!

Helemaal klaar om je in de strijd te gooien?