solliciteren_ai
solliciteren_ai

AI-tools zoals ChatGPT lijken overal te zijn. Ze worden in elke sector gebruikt en het ziet ernaar uit dat ze de manier waarop we leven steeds meer zullen veranderen. Op de arbeidsmarkt wordt er ook naar AI gekeken om bepaald werk sneller te doen. Maar wist je dat het een belangrijke hulp in het sollicitatieproces kan zijn?

AI kan je werk nakijken, vragen beantwoorden, informatie geven,... Wil je weten hoe jij het sollicitatieproces makkelijker kan maken voor jezelf? In deze blogpost tonen we je vijf manieren waarop jij AI kunt inzetten voor je volgende sollicitatie, van oriëntatie tot sollicitatiegesprek.

1. kom meer te weten over de job en het bedrijf

AI kan je helpen om je zoektocht te versnellen. Zo kan je een tool als ChatGPT vragen stellen over een bepaalde vacature of organisatie. De informatie die je krijgt, kan je vervolgens inzicht geven in wat er op je cv of in je motivatiebrief moet en hoe je de recruiter kunt tonen dat jij de geschikte kandidaat bent.

Je prompt (of opdracht) kan bijvoorbeeld vragen naar hoe een typische dag als dakwerker of HR-medewerker eruitziet. Je kan ook vragen welke skills je zeker nodig hebt als je wil solliciteren voor een job als social media marketeer. Of je kan vragen naar de details van de organisatie: de cultuur, manier van communiceren, belangrijke kernwaarden, enzovoorts.

Voorbeeldprompt:
Beschrijf hoe een typische werkdag van een [functietitel] met X jaren ervaring binnen een bedrijf van minstens 200 medewerkers binnen de chemiesector eruit ziet. Wat zijn de verantwoordelijkheden en taken van deze persoon?

2. gebruik AI om je cv te verbeteren

Ook bij het opstellen van je cv kan je AI-tools gebruiken. Tools zoals ChatGPT kunnen je cv verbeteren op taalfouten en onnauwkeurigheden, ze kunnen je tekst bijvoorbeeld meer beknopt of net overtuigender maken, of ze kunnen je vertellen hoe goed je cv aansluit bij de vacature.

Zo kan je de vacature waar je voor wil solliciteren, toevoegen aan je prompt. Op basis daarvan kan je vragen stellen aan de AI-tool in kwestie, zodat je cv op maat van de organisatie of functie kan gemaakt worden – iets wat essentieel is voor een sterk cv.

Voorbeeldprompt:
Stel: je bent een recruiter voor [bedrijf] die op zoek is naar [functietitel]. De vacature voor deze functie ziet er zo uit: [vacaturetekst]. Welke skills vind je het belangrijkst en mag ik zeker niet vergeten te vermelden in mijn cv als ik solliciteer?

3.  gebruik AI om je LinkedIn-profiel te updaten

Tegenwoordig bevinden recruiters zich vaak ook online. Daarom moet je LinkedIn-profiel tegenwoordig overtuigend genoeg zijn om een job in de wacht te kunnen slepen.

Maar je hoeft het niet alleen te doen: AI helpt je met plezier, zolang je de juiste vragen stelt. Zo kan je tegen de AI-tool in kwestie vertellen over een bepaalde organisatie waar je graag zou werken en/of over een bepaalde functie die je in de wacht wil slepen. Op basis daarvan kan je te weten komen welke skills je nog moet bijschaven, of je iets aan je stijl moet veranderen om binnen de organisatie te passen, of je bepaalde ervaring mist en ga zo maar door.

Maar ook in het algemeen kan AI je helpen om op te vallen via LinkedIn. Zo kan je te weten komen hoe je een krachtige slagzin en bio toevoegt aan je profiel, en hoe je je belangrijkste vaardigheden in de verf zet.

Voorbeeldprompt:
Ik zou graag werken bij [organisatie] in [locatie]. Bijgevoegd vind je mijn LinkedIn-profiel. Hoe zorg ik ervoor dat mijn LinkedIn-profiel op een positieve manier de aandacht trekt van de recruiters van [organisatie]? 

4. verbeter je motivatiebrief met AI

Je motivatiebrief kan je op een gelijkaardige manier laten nakijken als je cv. Correctheid, overtuigingskracht en duidelijkheid zijn allemaal punten waarop AI-tools je motivatiebrief kunnen nakijken en verbeteren.

Weet je totaal niet waar te beginnen? Geen probleem. Als je prompt duidelijk is, kan AI je motivatiebrief ook schrijven. Vergeet dan wel niet dat AI maar zoveel kan en dat er altijd een menselijke check nodig is om te kijken of je brief wel degelijk aansluit bij je profiel, de vacature en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Je wil immers geen leugens verkopen in je motivatiebrief.

Voorbeeldprompt:
Ik wil solliciteren voor een job als [functietitel] bij [organisatie]. Dit zijn de belangrijkste skills waar [organisatie] naar op zoek is: [opsomming skills]. Schrijf een motivatiebrief die de recruiters van [organisatie] toont dat ik de meest geschikte kandidaat ben voor deze job op basis van mijn vaardigheden en achtergrond. Bijgevoegd vind je mijn cv, zodat je weet welke vaardigheden en ervaring ik heb.

5. oefen voor je sollicitatiegesprek

Ten slotte kan je ook je sollicitatiegesprek makkelijk voorbereiden met AI-tools. Bekijk je tool als je interviewer. Leg de tool uit hoe de vacature eruit ziet, welke organisatie het betreft en wat de belangrijkste skills zijn die je moet bezitten. Voeg ook je cv bij je prompt. Zodra de tool volledig mee is met de vereisten, de stijl van het bedrijf en je skills, kan je beginnen aan je gesprek.

Vraag bijvoorbeeld aan de AI-tool om je vijf vragen te stellen die aan bod zouden kunnen komen tijdens een sollicitatiegesprek voor de vacature waarvoor je solliciteert. Vraag hierbij om een score of feedback. Geef ook aan de AI-tool door wat het doel is van jullie gesprek: dat jij straks vol vertrouwen en gerust je sollicitatiegesprek kan doen omdat je kan aantonen dat jij perfect aansluit bij de vacature en het bedrijf in kwestie.

Voorbeeldprompt:
Stel: je bent een recruiter voor [organisatie] en je zoekt een geschikte kandidaat voor de job [functietitel]. Bijgevoegd vind je de vacature. Je hebt mij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Stel me vijf sollicitatievragen die je zou stellen tijdens dat eerste sollicitatiegesprek. We behandelen één vraag tegelijk. Nadat je mij een vraag hebt gesteld, stuur ik je mijn antwoord. Op basis van dat antwoord geef je me feedback en een suggestie voor een beter antwoord indien nodig. Zodra ik je stuur “ik heb het begrepen”, kunnen we doorgaan naar de volgende vraag. Het doel van deze vragen is om me klaar te stomen voor mijn sollicitatiegesprek. Ik moet vol vertrouwen naar mijn gesprek kunnen gaan omdat ik weet hoe ik kan aantonen dat ik geschikt ben voor de functie.

chatGPT: een paar tips

Werken met AI-tools zoals ChatGPT kan een uitdaging zijn in het begin. Het kan soms even duren voor je het gewenste resultaat krijgt en weet hoe je de instructies juist moet formuleren. Daarom geven we je alvast wat tips die je een heleboel tijd kunnen besparen:

  • wees volledig
  • vermeld het doel en de lengte van de tekst die je nodig hebt
  • geef instructies over de stijl (formeel, informeel, etc.)
  • verwacht geen perfect antwoord vanaf de eerste keer en durf te coachen tot het resultaat goed zit
  • wees kritisch: neem nooit een AI-tekst zomaar over

zelf aan de slag?

Nog op zoek naar een job waar je je nieuwe AI- en ChatGPT-skills op kunt loslaten? Neem eens een kijkje bij onze vacatures. Wie weet zit daar je volgende job wel tussen.