voorbeeldvragen
voorbeeldvragen

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Proficiat! Een eerste ontmoeting met je potentiële werkgever is best spannend. Of het nu online is of live. Maar als je je goed voorbereidt, voel je je zelfzekerder. En dat straal je uit. Wij helpen je alvast op weg met 10 vragen die je mag verwachten. Succes!

1. wat kan je ons vertellen over jezelf?

Een typische startvraag. En ineens een tricky one. De potentiële werkgever peilt naar je conversatie-skills. Hoe goed kan jij je uitdrukken? Ons advies: oefen op voorhand luidop een korte bio. Vertel over je recente werkervaring, talenten en opleiding.

2. wat trekt je aan in de functie?

Jouw toekomstige werkgever wil weten hoe graag je de job wil. Maar ook of je begrijpt wat de functie precies inhoudt. Check de vacaturetekst daarom nog eens grondig. Speel met je antwoord in op de verantwoordelijkheden die beschreven staan.

3. wat zijn je sterke punten?

Laat je niet leiden door wat je denkt dat de persoon tegenover jou wil horen. Eerlijkheid duurt het langst. Want heb je de job te pakken, dan moet je het ook waarmaken.
 
Heb je nog niet zoveel ervaring? Dan kan je het gerust algemeen houden: efficiënt werken onder druk, sterk in communicatie, stipt ... Met deze ‘nice-to-haves’ scoor je altijd.

4. wat zijn je minder sterke punten?

Een moeilijke… Ben je te eerlijk en vertel je dat je wel eens een deadline mist? Dan komt dat niet zo goed over. Verwijs liever naar constructieve feedback die je op je vorige job kreeg. En vooral: breng in kaart hoe je van je zwakke punt een sterkte hebt gemaakt.

5. wat weet je over onze onderneming?

De werkgever polst hoe geïnteresseerd je bent. Toon dat je de job echt wil en zoek op voorhand informatie op. Check de website en sociale media van het bedrijf. En googelen het bedrijf. Kan je iets zeggen over hun product of een event? Dan ben je een stap dichter bij de job.

6. waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?

Wees altijd eerlijk. Ook wanneer je ontslagen bent. De kans bestaat dat jouw toekomstige werkgever navraag doet bij je vorige werkgever. Je spreekt ook best geen kwaad over je vorige job (hoe groot je afkeer voor je ex-baas ook is). Je wil immers niet overkomen als ‘die moeilijke sollicitant’.

10 do's and don'ts voor een goed sollicitatiegesprek.

7. welke zijn je verwachtingen op het vlak van salaris?

Pin je niet vast op een bepaald loon. Je kan beter aangeven welk salaris je ongeveer verwacht. Da’s makkelijker voor je werkgever, maar ook voor jezelf. Je laat ruimte om te onderhandelen en je kaatst de bal terug. Het is aan de werkgever om je te overtuigen met an offer you can’t refuse.
 
Doe zeker een salarischeck. Er bestaan online tools om een realistische inschatting te maken van het loon. Een onredelijke loonsverwachting is vaak een reden waarom je met jouw sollicitatiegesprek geen jobs verzilvert.

8. waar zie je jezelf over 5 jaar?

Lees: hoe past deze job in je carrièreplan? Wees opnieuw eerlijk. Zie je jezelf niet eeuwig dezelfde functie doen? Zeg dat dan. Spreek gerust je ambitie uit om verder te groeien in het bedrijf. Ook voor jezelf is het goed om realistische verwachtingen voorop te stellen. 5 jaar is immers lang.

9. als je een dier was, welk dier was je dan?

Ok, de kans dat je deze vraag hoort is klein. Maar het is wel goed mogelijk dat je zulke hersenkrakers voorgeschoteld krijgt. Men is namelijk op zoek naar jouw reactievermogen. Hoe snel kun je antwoorden in een speciale situatie? Hoe creatief ben je? Geen zorgen, geef jezelf wat tijd en start je antwoord bijvoorbeeld met ‘Da’s een interessante vraag, ik denk dat ik …’

10. heb je nog vragen?

Opgelet: je bent er nog niet. Veel sollicitanten slaken een zucht van opluchting als ze deze vraag horen. Het gesprek is over. Maar niets is minder waar. Dit is hét moment voor jou om het verschil te maken. Zet je talent en je ambities nog eens in de verf door gericht vragen te stellen. Enkele voorbeelden:

Hoe ziet de werkdag eruit?Wat zijn de grootste uitdagingen in deze job?Hoe zie je mijn rol evolueren in de komende jaren?
 
Wil je schitteren tijdens je gesprek?