ontslag-nemen
ontslag-nemen

Bij ontslag heb je meestal recht op een werkloosheidsuitkering en andere voordelen, maar geldt dat ook als je zelf ontslag neemt? Wanneer je zelf de keuze maakt om je werkgever te verlaten zien je rechten er helemaal anders uit. Bovendien moet je rekening houden met een specifieke reeks verplichtingen.

geen recht op een werkloosheidsuitkering

Gezien je zelf beslist om je huidige job op te geven, krijg je geen werkloosheidsuitkering. Die krijg je immers alleen wanneer je gedwongen werkloos bent (tegen je wil in dus). Ook wanneer je in overleg met je werkgever ontslag neemt, word je door de RVA beschouwd als “vrijwillig werkloos”.

Als je wil weten of je toch in aanmerking komt voor een uitkering, kan je dat even afstemmen met je vakbond (ACLVB, ACV, ABVV) of de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Misschien heb je een wettige reden om zelf ontslag te nemen?

wel recht op sollicitatieverlof

Onder bepaalde voorwaarden krijg je een aantal dagen binnen je opzegtermijn die je kan gebruiken om te solliciteren. Zo kan je proberen een nieuwe job te vinden voor je opzegtermijn afloopt. Die momenten moet je echter wel in overleg met je werkgever bepalen zodat je geen problemen veroorzaakt op de werkvloer.

verplicht om je opzegtermijn af te werken

Afhankelijk van de situatie beslist je werkgever soms of je een opzegtermijn moet doorlopen.

De duur van je opzeg kan bepaald worden door je anciënniteit en is meestal korter wanneer je zelf ontslag neemt. Als je dus ontslagen bent en een nieuwe job vindt, kan je best alsnog een tegenopzegging geven als bediende. Dat kan je opzegtermijn namelijk korter maken. In geval van een anciënniteit van minder dan 3 maanden, heb je maar een “tegenopzeg” van 1 week en je kan bij je nieuwe werkgever starten.

Onthoud wel dat je je opzegtermijn niet kunt inkorten met vakantie of ziekte. Doorgaans wordt de periode gewoon verlengd, gezien het allemaal draait om het aantal dagen die je effectief moet gewerkt hebben. Dan tellen ziekte- en verlofdagen dus niet mee.
In geval je zelf je ontslag geeft, loopt de opzeggingstermijn gewoon door in geval van vakantie en ziekte.

verplicht om je ontslag formeel in te dienen

Natuurlijk moet je je werkgever formeel verwittigen van je ontslag. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je contractbreuk pleegt en dat je je werkgever een vergoeding moet betalen.

De meest beleefde manier is om je plannen eerst even met je werkgever of leidinggevende te bespreken. Zo kunnen jullie misschien samen beslissen wat de beste manier is om je ontslag aan te pakken. Dat kan je opzegtermijn zo aangenaam mogelijk maken en je misschien een aanbeveling opleveren.

Als een gesprek geen optie is, zorg er dan voor dat je ontslagbrief in orde is en dat je die op de juiste manier bezorgt.

"verplicht” om de tijd te nemen

Heb je nog geen nieuwe job maar voelde je je toch gedwongen om ontslag te nemen? Neem dan de tijd om het te verwerken. Ontslag nemen is geen simpele stap en hoewel we weten dat je zo snel mogelijk een nieuwe bron van inkomen wil vinden, willen we toch dat je even nadenkt over wat je wil. Bepaal wat je niet meer zou tolereren en wat je net heel graag zou willen. En hou daar rekening mee wanneer je solliciteert. 

nog op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wordt het tijd voor een frisse wind in je carrière? Randstad helpt je graag op weg naar een nieuwe uitdaging en werkgeluk.