Je zette zwierig je handtekening onder een nagelnieuw contract. Of die wereldreistickets prijken eindelijk op je nachtkastje. Yesss, you rock! Voor je de cava laat aanrukken, nog één ding: die geweldig interessante ontslagbrief in orde brengen. Met deze handige richtlijnen is dat in een wip geregeld!
licht je baas zo snel mogelijk in
Neem je ontslag? Breng je huidige werkgever dan meteen op de hoogte. Want zodra dat is gebeurd, gaat je opzegtermijn in. Maar een gesprek alleen is niet genoeg: je ontslag moet zwart-op-wit staan. O ja, vergeet niet om de ontslagbrief te laten ondertekenen door je baas.
bereken je opzegtermijn
Hoelang je opzegtermijn is en hoe je die berekent? Dat hangt af van onder meer de aanvangsdatum van je arbeidscontract en je statuut (arbeider of bediende).
hou je ontslagbrief kort
Hoort je brief een literaire parel te zijn met gedetailleerde uitleg? Bij lange niet. De reden van je vertrek haalde je al aan tijdens je gesprek. Die mag dus achterwege blijven. En ook over je nieuwe plannen of werkgever hoef je niks te vermelden. Ligt er iets op je lever? Het op papier vereeuwigen, is geen goede zet. Hou het vooral kort.
welke info is verplicht?
Hou deze checklist bij de hand. Zo vergeet je niets belangrijks. Volgende gegevens vermeld je zeker in je ontslagbrief:
- je naam en adresgegevens
- de datum waarop je de brief overhandigt of verstuurt het feit dat je ontslag wilt nemen en dus de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen
- het volledige adres van het bedrijf
- de datum waarop de opzegtermijn ingaat
- de duur van de opzegtermijn – die is bij wet vastgelegd
- je handtekening
hoe overhandig je je ontslagbrief?
Er zijn drie manieren om je brief te overhandigen:
- Je geeft de brief rechtstreeks aan je werkgever of verantwoordelijke. Maak hem op in tweevoud en laat je werkgever ondertekenen voor ontvangst.
- Je verstuurt een aangetekende brief.
- Je bezorgt een deurwaardersexploot (akte voor als het heel snel moet gaan), maar dat gebeurt zelden.
eindig in stijl
Vind je deze zakelijke brief toch maar een droge manier van afscheid nemen? Geef je ontslagbrief dan gerust een eigen twist. Als je jaren goed hebt samengewerkt is het zelfs prettig om aan je brief een positieve noot toe te voegen. Wie weet kom je in je nieuwe job nog met elkaar in contact – bruggen verbranden, is nooit een goed idee.
Hou de toon wel professioneel, want het blijft een officieel document. Maar iemand bedanken voor de fijne samenwerking en leerervaring? Dat is absoluut een winner voor beide partijen. Heb je voldoende lef? Vraag dan of je baas voor jou een referentie wil schrijven. Een aanbeveling op LinkedIn legt je alvast geen windeieren.
onderhandel over je opzegtermijn
Ook al is je opzegtermijn geregeld door de wet, toch kun je ook onderhandelen over de duur van deze periode. Want geef toe: zodra je jouw ontslag neemt, staat je hoofd meestal al naar andere oorden.
Wil je vroeger vertrekken? Dan zijn er twee opties voor onderhandeling:
- Je vraagt een eerdere datum om te stoppen. Zo is je wettelijke opzegtermijn bijvoorbeeld dertien weken, maar jij vraagt zes weken.
- Je start met je wettelijke opzegtermijn. Zodra er een opvolger is, stop je vroegtijdig.
Zodra er een consensus is, voegt je werkgever deze opties toe met een bijlage in de arbeidsovereenkomst, als 'vervroegd vertrek'.
maak afspraken over je resterende taken
Of je nu je opzegtermijn volledig uitdoet of niet, maak voor de resterende tijd een lijstje met taken en projecten. Je bespreekt welke opdrachten je nog afwerkt en hoe je de overdracht naar je opvolger zo vlot mogelijk maakt. Zeker als je vroeger vertrekt, is het netjes om je tijdens dit proces flexibel op te stellen.
vraag sollicitatieverlof
Tijdens je opzegtermijn kun je vrijaf nemen om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Maar je moet niet per se een sollicitatiegesprek hebben om dit verlof op te nemen. Je kunt deze dagen ook gebruiken om sollicitatiebrieven te schrijven of om je cv op te smukken. Het aantal dagen sollicitatieverlof hangt af van je opzegtermijn.
- 26 weken of minder
je krijgt 1 dag (of 2 halve dagen) sollicitatieverlof per week, gedurende je volledige opzegtermijn. - meer dan 26 weken
1 dag per week (eventueel ook op te nemen in halve dagen). Je krijgt tijdens de eerste weken van je opzegtermijn maar een halve dag sollicitatieverlof per week. Vanaf de laatste 26 weken heb je recht op 1 dag (of 2 halve dagen) per week.
Overleg wel met je werkgever wanneer je jouw sollicitatieverlof opneemt. Het sollicitatieverlof is niet verplicht.
droomjob nog niet gevonden?
Plannen voor een carrièreswitch? Maar de juiste job nog niet gevonden? Ontdek je nieuwe toekomst bij Randstad. Misschien mag jij dan binnenkort ook dat flesje cava ontkurken!