https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Je werkt al geruime tijd voor je werkgever en tovert mooie resultaten tevoorschijn. Je wilt waar voor je werk, trekt je stoute schoenen aan en vraagt een loonsverhoging. Maar … ben je wel goed voorbereid? En ken je al je opties? Lees onze tips, leer over je mogelijkheden en leg je fundament voor een vruchtbaar gesprek.

opslag vragen: hoe doe je dat?

Vandaag is de dag: je klopt bij je baas aan voor opslag. Ben je slecht voorbereid? Dan ga je waarschijnlijk met lege handen naar huis. Kies liever voor een doordachte strategie. Met deze drie tips geef je jezelf een stevige duw in de rug:

  1. Argumenteer doordacht. Een loonsverhoging weerspiegelt je meerwaarde. Zorg dus dat je een stevige argumentatie opbouwt waarmee je je verzoek verantwoordt. Bedacht je een innovatieve oplossing? Klopte je extra uren of ging je verder dan de verwachtingen? Lijst je resultaten op en verwijs naar concrete successen.
  1. Wacht je moment af. Is het de drukste periode van het jaar of houden tegenvallende bedrijfsresultaten je baas uit zijn slaap? Dan is de kans klein dat je de buit binnenhaalt. Klopt het plaatje en spot je een ideaal moment om het gesprek aan te gaan? Plan dan een afspraak in bij je verantwoordelijke.
  1. Blijf realistisch. Bereken op voorhand hoeveel je wilt vragen. Onderzoek wat je waard bent op de arbeidsmarkt. En verwacht niet te veel. Een opslag van 5 procent is voor veel werkgevers geen haalbare kaart.

verdien meer dan geld

Voor je werkgever is 100 euro opslag een fikse uitgave. En je houdt er zelf maar 42 euro  van over. Een slimme vogel als jij werpt daarom een blik op fiscaal voordeligere mogelijkheden. 

incasseer die cheques

Maaltijdcheques en ecocheques? Die ken je vast wel. Maar hoorde je al van cheques voor sportactiviteiten, culturele uitstapjes en romans? En voor huishoudklussen en schilderwerken? De wetgever voorziet talloze bons om jouw vrije tijd invulling te geven en dagelijkse taken te verlichten. Haal de mogelijkheden aan tijdens je gesprek en wie weet scoor jij je eigen chequeboek.

premies en bonussen

Af en toe een extra som op je rekening storten, is een goede manier om je te belonen voor je werk. Ga je trouwen of wettelijk samenwonen? Of ben je tien jaar in dienst? Vier het met een leuke premie van je baas.

Wanneer jij individueel of samen met je collega's uitmuntende resultaten behaalt, is dat ook een goed moment om het bedrag op je rekening de lucht in te doen schieten. Via een eenmalige bonus bedankt de organisatie je voor je harde werk. Maar dan zonder de kosten van een loonsverhoging.

verminder je kosten

Schoolboeken voor je kroost, benzineverbruik, je nieuwe laptop, … Al die kosten zuigen zo je rekening leeg. Misschien draagt je werkgever wel een steentje bij. Een paar mogelijkheden:

  • je rijdt met een bedrijfswagen en tankkaart.
  • je krijgt je laptop, tablet of smartphone van het werk.
  • je ontvangt extra kinderbijslag

Sommige werkgevers betalen je huur en woonkosten zelfs terug. Keuze genoeg dus!

meer tijd voor jezelf

Wil je meer tijd voor je gezin? Plan je leven makkelijker in met flexibele uren. Of pols bij je baas of je mag thuiswerken. Werk jij al jaren in hetzelfde bedrijf? Misschien krijg jij een dagje (anciënniteits)verlof op je vakantieteller. Maak het jezelf makkelijk en breng je kleren naar de was- en strijkdienst van het bedrijf. En sport je na je uren gezond met je nieuwe fitnessabonnement, betaald door je werk.

investeer in morgen

Zet je liever in op een rooskleurige toekomst? Misschien stopt je baas wel een centje in je pensioenspaarplan. Of neemt hij de kosten van je hospitalisatieverzekering op zich. Ook een opleiding is een optie. Toets het af bij je verantwoordelijke. De kans is groot dat je niet zelf opdraait voor het prijskaartje. Als die leuke cursus nuttig is voor je werk, tenminste.

Wist je dat … een cafetariaplan weinig met koffie te maken heeft?

Cafetariaplannen zijn helemaal in. Met dit vernuftige systeem stel je zélf je loonpakket samen. Je werkgever geeft je een budget en de keuzemogelijkheden. Jij bepaalt waaraan je het spendeert. Net zoals in een zelfbedieningsrestaurant.

beslis wijs

Ben je klaar voor opslag? Wapen jezelf voor je gesprek met goede argumenten. Wees zeker van jezelf, speel open kaart en gooi je verwezenlijkingen op tafel. Bedenk ook wat je prioriteiten zijn. Extra cash? Of toch liever meer vrije tijd en een bedrijfswagen?

Je baas hapt vaak toe wanneer je extraatjes vraagt in plaats van meer loon. Je betaalt er bovendien minder of helemaal geen belastingen op. En je houdt op korte termijn meer over.

Opgelet: minder brutoloon heeft wel gevolgen op lange termijn. Want stijgt je brutoloon niet, dan je vakantiegeld, eindejaarspremie en pensioenopbouw ook niet. Wat voor jou de beste optie is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wat jij belangrijk vindt. Stof tot nadenken!

Benieuwd wat er allemaal in jouw nieuwe loonpakket zit?