carriereplan
carriereplan

Een gloednieuw jaar is het ideale moment om carrièregewijs een versnelling hoger te schakelen! De sleutel tot succes? Plannen. 

Verandering is een marathon, geen sprint. Betekenisvolle, duurzame verandering bestaat uit een reeks kleine, behapbare stappen die je tot bij je doel brengen. Daar raak je uiteraard niet zomaar. Eerst moet je weten wat je wilt en welke richting je daarvoor best kiest.

begin met nadenken

Neem je jaar onder de loep en kijk hoe ver je al staat. Denk in eerste instantie algemeen en zoom pas daarna in op de details. Sta stil bij de successen en de mindere ervaringen die je hebt gehad en wat je eruit hebt geleerd. 

Welke vaardigheden heb je het meest gebruikt? Welke vaardigheden wil je in het komende jaar onder de knie krijgen? Denk aan je waarden: wat is echt belangrijk voor jou in je werk en leven? Heb je nog ruimte om te groeien bij je huidige werkgever of heb je een nieuwe functie op een andere plek in het vizier? Stel een lijst op van rollen binnen je organisatie die je zou willen uitoefenen of ga op zoek naar nieuwe functies buiten je bedrijf die aansluiten bij je doelen, vaardigheden en waarden.

fris je branding op

Of je nu blijft of andere oorden opzoekt: update je cv en al je socialemediaprofielen. Dit is het perfecte moment voor nieuwe profielfoto’s, zeker als je al jaren dezelfde foto's gebruikt. Maar ook alles wat jou beschrijft moet een samenhangende boodschap uitdragen en dezelfde sleutelwoorden bevatten.

geef netwerken een kans

We weten het. Netwerken is zelden een pretje. Maar in de huidige arbeidsmarkt is wie je kent even belangrijk als wat je kent. Neem in je plan de namen op van de mensen die je kent én van de mensen die je wilt leren kennen en aan je netwerk wilt toevoegen. Zoek uit wie de belangrijkste actoren en beslissers zijn in de afdelingen en organisaties waar je je zinnen op hebt gezet en connecteer met hen via je professionele socialemediaprofielen. 

zet in op leren

Ben je van plan om te blijven waar je zit? Word dan een expert in je vak. Jij moet diegene zijn bij wie anderen aankloppen als ze vragen hebben. 

Ga op zoek naar conferenties, opleidingen en seminars en zet ze op je agenda voor het nieuwe jaar. Zo doe je niet alleen nieuwe inspiratie voor je huidige rol op, maar versterk je ook je persoonlijke merk. Je positioneert jezelf als hét aanspreekpunt, een ideale mentor en gids voor anderen binnen de organisatie. En je krijgt een stevige duw in de rug om je bereik op werkvlak uit te breiden.

ruim je (virtuele) werkplek op

Maak je mailbox leeg, verwijder bestanden die niet langer relevant zijn en archiveer de bestanden die je nog nodig hebt. Organiseer je bureau, kijk welke kantoorbenodigdheden aan vernieuwing toe zijn en update je professionele en persoonlijke bestanden. Maak je lades en kasten schoon en organiseer ze. Zo weet je wat je al hebt en wat nog ontbreekt om het nieuwe jaar in stijl te beginnen. 

bouw gezonde gewoontes in

Oké, we geven het toe. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hé, het nieuwe jaar is het perfecte moment om aan jezelf te werken. Werk in stapjes als het je allemaal wat te veel lijkt. Ga elke dag een kwartiertje vroeger slapen. Voeg aan elke maaltijd een extra groente toe. Neem de tijd om de natuur op te zoeken en te bewegen. Zo kan je gezond het nieuwe jaar in én heb je extra energie om elke uitdaging het hoofd te bieden. 

Een gedetailleerd plan helpt je niet alleen de focus te behouden die je nodig hebt om succes te boeken in 2023. Want als je deze dingen noteert, worden ze tastbaarder en makkelijker om te bereiken. Wanneer je ziet hoe behapbaar elke tussentijdse stap is, krijg je telkens een vertrouwensboost.

P.S.: Vergeet vooral niet van elk moment te genieten!

Past een nieuwe uitdaging in jouw plan?