carriereplan

Een gloednieuw jaar is het ideale moment om carrièregewijs een versnelling hoger te schakelen! De sleutel tot succes? Plannen. 

Verandering is een marathon, geen sprint. Betekenisvolle, duurzame verandering bestaat uit een reeks kleine, behapbare stappen die je uiteindelijk tot bij je doel brengen. Daar raak je uiteraard niet zomaar. Eerst moet je weten wat je wilt en welke richting je daarvoor uitgaat.

begin met nadenken

Begin je planning door te kijken hoe ver je al staat. Denk in eerste instantie algemeen. Zoom pas daarna in op de details. Sta stil bij de successen en de mindere ervaringen die je hebt gehad en wat je eruit hebt geleerd. 

Welke vaardigheden heb je het meest gebruikt? Welke vaardigheden wil je in het komende jaar onder de knie krijgen? Denk aan je waarden: wat is echt belangrijk voor jou in je werk, je leven? Heb je nog ruimte om te groeien bij je bedrijf of heb je een nieuwe functie bij een andere werkgever in het vizier? Stel een lijst op van rollen binnen je organisatie die je wel zou willen uitoefenen, of ga op zoek naar nieuwe functies buiten je bedrijf die aansluiten bij je doelen, vaardigheden en waarden.

fris je branding op

Of je nu gewoon blijft of andere oorden opzoekt – update je cv en al je sociale mediaprofielen. Dit is het perfecte moment voor nieuwe profielfoto’s. Zeker als je al jaren dezelfde foto's gebruikt. Maar zeker ook: Alles wat jou beschrijft, moet een samenhangende boodschap uitdragen en dezelfde sleutelwoorden bevatten.

geef netwerken een kans

Ja ja, we weten het. Netwerken is zelden een pretje. Maar luister even. In de huidige werkwereld is wie je kent even belangrijk als wat je kent. Neem in je plan de namen op van de mensen die je kent én van de mensen die je wilt leren kennen en aan je netwerk wilt toevoegen. Zoek uit wie de belangrijkste actoren en beslissers zijn in de afdelingen en organisaties waar je je zinnen op hebt gezet en connecteer met hen via jouw professionele sociale media accounts. 

zet in op leren

Ben je van plan om te blijven waar je zit? Word dan een expert in je vak. Jij moet diegene zijn bij wie anderen aankloppen als ze vragen hebben. 

Ga op zoek naar conferenties, organisaties en seminars en zet ze op je agenda voor het nieuwe jaar. Zo tank je niet alleen verse inspiratie voor je huidige rol, je versterkt ook je persoonlijke merk. Je positioneert jezelf als hét aanspreekpunt, een ideale mentor en gids voor anderen in de organisatie. En je krijgt een stevige duw in de rug om je bereik op werkvlak uit te breiden.

ruim je werkplek op

Maak je mailbox leeg, verwijder bestanden die niet langer relevant zijn en archiveer diegene die je wel nog nodig hebt. Organiseer je bureau, kijk welke kantoorbenodigdheden aan vernieuwing toe zijn en werk je professionele en persoonlijke bestanden bij. Maak je lades en kasten schoon en organiseer ze. Zo weet je wat je al hebt en wat nog ontbreekt om het nieuwe jaar in stijl te beginnen. 

bouw gezonde gewoontes in

Oké, we geven het toe. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hé, het nieuwe jaar is het perfecte moment om aan jezelf te werken. Werk in stapjes als het je allemaal wat teveel lijkt. Ga elke dag een kwartiertje vroeger slapen. Voeg aan elke maaltijd een extra groente toe. Zo ben je die corona-kilo's in minder dan geen tijd kwijt én heb je extra energie om de uitdagingen van een nieuw jaar aan te pakken. 

Een gedetailleerd plan voor een succesvol jaar helpt je niet alleen de focus te behouden die je nodig hebt om te slagen. Want als je de dingen noteert, worden ze tastbaarder en gemakkelijker bereikbaar. Zodra je ziet hoe behapbaar elke tussentijdse stap is, zul je alleen maar aan vertrouwen winnen.

En vergeet ook vooral niet van elk moment te genieten!

Past een nieuwe uitdaging in jouw plan?