vakantiegeld
vakantiegeld

Droom jij al van je volgende vakantieperiode? Wij anders wel! Heb je trouwens al gedacht aan je vakantiegeld dat er binnenkort ook aankomt? Elke bediende en arbeider heeft er recht op én je kunt zelf ongeveer berekenen hoeveel vakantiegeld je zal krijgen.

wat is vakantiegeld?

Je mag dan misschien niet werken tijdens je vakantie, maar dat betekent niet dat je je loon verliest. Je hebt namelijk recht op vakantiegeld. Dat vakantiegeld wordt echter wel op verschillende manieren berekend voor de arbeider en de bediende.

het vakantiegeld van een arbeider

Als arbeider krijg je je vakantiegeld via de vakantiekas waar je werkgever bij is aangesloten. Jouw vakantiegeld wordt als volgt berekend:

  • eerst berekent men 108% van al je brutolonen van dat dienstjaar;
  • dat loon wordt verhoogd met fictief loon voor gelijkgestelde dagen zoals economische werkloosheid;
  • van dat bedrag krijg je 15,38% als vakantiegeld.

het vakantiegeld van een bediende

Als bediende krijg je je vakantiegeld van je werkgever. Bovendien heb je als bediende recht op enkel én dubbel vakantiegeld. Bij de berekening van je vakantiegeld wordt geen rekening gehouden met extra’s. Wel wordt er gekeken naar je variabele loon.

wat is dubbel vakantiegeld?

Het enkel vakantiegeld is je normale loon dat doorloopt. Maar het dubbel vakantiegeld is een speciale toeslag die maximum 92% bedraagt van je brutoloon van de maand waarin je je hoofdvakantie neemt.  

Dat maximumbedrag krijg je enkel als je het afgelopen jaar 12 maanden gewerkt hebt (of door gelijkgestelde periodes aan 12 maanden komt). Anders wordt er per ontbrekende maand 1/12 afgetrokken van die 92%. Je dubbel vakantiegeld wordt doorgaans in mei of juni uitbetaald.

Let op: op de vakantiegelden zijn nog sociale bijdragen en fiscale inhoudingen van toepassing 
 

het vakantiegeld van een ambtenaar

Als ambtenaar krijg je je vakantiegeld ook via je werkgever. Ook als ambtenaar heb je recht op enkel én dubbel vakantiegeld. Het bedrag waar je recht op hebt hangt echter af van de instelling waar je voor werkt. Zo krijg je een ander bedrag als werknemer van de Vlaamse overheid dan als werknemer van een lokale overheid. Best even checken bij je werkgever, dus.

zelf je vakantiegeld berekenen?

Wil je graag eens kijken op hoeveel vakantiegeld je recht zou hebben in jouw situatie? Dan kan je via deze calculator een schatting krijgen.