new-job
new-job

Weten wanneer het tijd is om een nieuwe job te zoeken en wanneer je gewoon in een professioneel dipje zit, is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig zijn er heel wat tekenen die je duidelijk maken dat het tijd is om verder te gaan. Als je voor enkele van deze uitdagingen staat, moet je misschien wel eens nadenken over de volgende stap in je carrière. Wij lijsten alvast enkele signalen op.

je verveelt je

Verveling kan normaal zijn in een job — in elke functie komt immers wel eens routine voor, op welke trede van de ladder je je ook bevindt. Het echte probleem zit hem in langdurige verveling. Voel je de verveling al 6-12 maanden aanhouden? Probeer het dan zeker te bespreken met je manager. Vraag om meer verantwoordelijkheden, nieuwe uitdagingen en opleidingsmogelijkheden. Als er na dat gesprek niets verandert, moet je nagaan of je op lange termijn gelukkig zal zijn bij je huidige werkgever, of is het tijd om nieuwe horizonten te verkennen.

je wordt niet naar waarde geschat

Niets knaagt zo erg aan je motivatie als lang en hard werken zonder er waardering voor te krijgen. Als je niet naar waarde geschat wordt, kun je het moeilijk vinden om je best te doen, omdat het voelt alsof je werk er helemaal niet toe doet. Dat kan woede, frustratie en wrevel oproepen, en laat dat nu net niet zo gezond zijn. Als je je ondergewaardeerd voelt, is het misschien tijd om een andere job te zoeken, waarin je wel gerespecteerd en geapprecieerd wordt voor je bijdrage.

je blijft ter plaatse trappelen

Hoe ver je ook staat in je carrière, je moet altijd blijven bijleren en groeien. Heb je in de laatste 12 maanden geen nieuwe inzichten of vaardigheden ontwikkeld? Dan kan dat betekenen dat je ter plaatse blijft trappelen. Vraag om nieuwe projecten of verantwoordelijkheden. Heb je je uiterste best gedaan en krijg je nog steeds geen uitdagingen voor de kiezen? Dan kun je beter op zoek naar een werkgever die je wel wil helpen groeien.

je bent ongerust

Als je de slaap niet kunt vatten of de hele dag opziet tegen je volgende werkdag, dan kan dat erop duiden dat het tijd is voor een nieuwe job. Luister naar je lichaam en de signalen die het uitzendt. Bezorgdheid over werk kan tot uiting komen als een gebrek aan energie of eetlust, rusteloosheid, een slecht slaappatroon en algemene prikkelbaarheid. Als de stress van je job je ook na je uren, in het weekend en zelfs in je slaap parten speelt, moet je nagaan of het wel gezond is om bij je huidige werkgever te blijven.

je praat alleen nog maar over het werk

Als je na een lange dag thuiskomt en alleen maar over je werk wil praten, is het misschien wel tijd om verder te gaan. Af en toe een slechte dag bespreken met familie of vrienden is heel normaal, maar wanneer je dag na dag doorgaat over de stress op je werk, kan dat wel een teken aan de wand zijn. Luister een paar dagen naar jezelf wanneer je thuiskomt, en ga na hoe je over je job praat. Vraag familie en vrienden welke thema's je telkens aanboort wanneer het over je werk gaat. Als het meestal negatief is, wordt het tijd voor een nieuwe job.

Weet je niet of je je huidige job moet houden? Denk dan eens na over deze vijf signalen en ga na of ze ook op jouw leven van toepassing zijn. Als dat zo is, bedenk dan eens hoe je loopbaan er volgens jou zou moeten uitzien. Wat voor job wil je? In wat voor omgeving wil je werken? Hoe belangrijk is je carrière? Zit er een groot verschil tussen wat je op professioneel vlak wil en je huidige situatie? Ga dan op zoek naar iets wat je meer voldoening schenkt en meer overeenstemt met je toekomstplannen.

 

Wil jij wel een correct beeld krijgen van jouw kansen op de arbeidsmarkt?