carriereplan
carriereplan

Denk je eraan om je carrière over een andere boeg te gooien? Je bent zeker niet de enige. De meeste mensen zitten op een bepaald moment in hun professionele leven in dezelfde situatie. Spookt het idee om te veranderen door je hoofd? Dan zijn er een paar zaken die je best in gedachten houdt. 

Verandering is een marathon, geen sprint. Betekenisvolle, duurzame verandering bestaat uit een reeks kleine, behapbare stappen die je tot bij je doel brengen. Daar raak je uiteraard niet zomaar. Eerst moet je weten wat je wilt en welke richting je daarvoor best kiest. De sleutel tot succes? Plannen. 
 

evalueer je loopbaan

Neem je huidige carrière onder de loep en kijk hoe ver je al staat. Denk in eerste instantie algemeen en zoom pas daarna in op de details. Sta stil bij de successen en de mindere ervaringen die je hebt gehad en wat je eruit hebt geleerd. En stel jezelf vooral de juiste vragen.

 Wat wil je nog onder de knie krijgen of aanscherpen? Hou altijd je waarden in het achterhoofd: wat vind je zelf belangrijk in je werk en je privéleven? Heb je nog ruimte om te groeien bij je huidige werkgever of heb je een nieuwe functie op een andere werkplek in het vizier? Maak een lijstje van rollen die je binnen jouw organisatie zou willen vervullen of ga op zoek naar nieuwe functies buiten je bedrijf die aansluiten bij je doelen, vaardigheden en waarden. Kan je daar wat advies bij gebruiken? 

Zie je een combinatie van werk en bijscholing wel zitten? Dan is Randstad Spark misschien iets voor jou. In twee jaar tijd stomen we jou op een werk-leerplek bij een werkgever klaar voor je nieuwe job, terwijl je één dag per week les volgt. En het interessante is: je krijgt vanaf de eerste dag een vast contract én een voltijds loon. Klinkt goed? Hier lees je in detail hoe Randstad Spark werkt.
 

fris je online profielen op

Of je nu blijft of andere oorden opzoekt: update je cv en al je socialemediaprofielen. Dit is het perfecte moment voor nieuwe profielfoto’s, zeker als je al jaren dezelfde foto's gebruikt. Maar ook alles wat jou beschrijft moet een samenhangende boodschap uitdragen en dezelfde sleutelwoorden bevatten.

breid je netwerk uit

We weten het. Niet iedereen vindt netwerken  even prettig. Maar in de huidige arbeidsmarkt is wie je kent even belangrijk als wat je kent. Neem in je carrièreplan de namen op van de mensen die je kent én van mensen die je wilt leren kennen en aan je netwerk wilt toevoegen. Zoek uit wie de belangrijkste actoren zijn en wie de beslissingen neemt in de afdelingen en organisaties waar je je zinnen op hebt gezet. En vooral: connecteer met hen via je professionele socialemediaprofielen. 

scherp je kennis aan

Ben je van plan om te blijven waar je zit? Spijker dan je expertise in je vak bij. Zorg dat jij diegene bent bij wie collega’s aankloppen als ze vragen hebben over jouw vakgebied. 
Ga op zoek naar relevante conferenties, opleidingen en seminars en zet ze op je agenda. Zo doe je nieuwe inspiratie op voor je huidige rol én versterk je jezelf als merk. Anderen binnen de organisatie zien jou dan als aanspreekpunt, als ideale mentor of sparringpartner. Kortom, je breidt je bereik op werkvlak stevig uit.

ruim je (virtuele) werkplek op

Om je nieuwe plannen alle ruimte te geven, mag er best wat ballast overboord. Maak schoon schip in je mailbox: verwijder wat niet langer relevant is en archiveer de bestanden die je nog nodig hebt. Reorganiseer je bureau, werk je professionele en persoonlijke mappen bij en check welke kantoorbenodigdheden aan vernieuwing toe zijn. Maak je lades en kasten leeg, sorteer wat erin zit,  selecteer en herschik. Zo weet je wat je al hebt en wat er nog ontbreekt om je carrièreplannen concreet te maken. 

bouw gezonde gewoontes in

Oké, we geven het toe. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hé, een nieuwe start is wellicht het ideale moment om aan jezelf te werken. Lijkt het je allemaal wat veel? Geen probleem: werk dan ook hier in stapjes. Ga elke dag een kwartiertje vroeger slapen, bijvoorbeeld. Voeg aan elke maaltijd een extra groente toe. Of neem de tijd om de natuur op te zoeken en een halfuurtje op je eigen tempo te wandelen. Allemaal kleine veranderingen die je extra energie geven om je uitdagingen aan te pakken. 

Een gedetailleerde carrièreplanning helpt je niet alleen de focus te behouden die je nodig hebt om het roer met succes om te gooien. Want alles wat je noteert, wordt tastbaarder en makkelijker om te bereiken. Wanneer je ziet hoe behapbaar elke tussentijdse stap is, krijg je telkens weer een vertrouwensboost.

PS: Vergeet vooral niet te genieten — je nieuwe carrièreplannen vorm doen krijgen is bijzonder spannend en opwindend!

Past een nieuwe uitdaging in jouw plan?