carrière_switch
carrière_switch

Koester je al jaren een stille droom om verpleegkundige of vrachtwagenchauffeur te worden? Of is het gewoon tijd voor iets compleet anders in je leven? Misschien durf je de sprong nog niet wagen omdat je de juiste kwalificaties nog niet hebt, maar dat betekent niet dat jij je dromen moet laten varen. We loodsen je stap voor stap door je carrièreswitch.

stap 1: droom nog meer

Allereerst moet je precies weten wat je wil. Gaat het je allemaal om de sector waar je graag in zou werken, of wil je een compleet nieuwe functie uitoefenen? Hoe ziet je droomjob eruit? Wat zou je elke dag willen doen? The sky is the limit! 

Toegegeven, de ene droom is al realistischer dan de andere, maar probeer in deze fase jezelf geen al te strakke grenzen op te leggen en je hart te volgen.

stap 2: maak je inventaris op

Weten wat je wil is belangrijk – het helpt je een duidelijk beginpunt bepalen en een plan opstellen. Een volgende, en even belangrijke, fase is het verzamelen van je skills en ervaring die je al in huis hebt en de skills die je nog nodig hebt om je droomjob uit te voeren.

de skills die je in huis hebt

Het mag dan lijken alsof je helemaal opnieuw begint, maar dat is niet zo. Je hebt immers al een aantal jaren in het werkveld achter de boeg en dat betekent dat je vast waardevolle skills en ervaring hebt opgedaan. Als je bijvoorbeeld leerkracht bent, kan je wellicht goed leiden of voor een groep spreken. Dat kan van pas komen in je nieuwe job.

Of misschien is je passie voor graphic design zo groot dat je hier en daar al softwareprogramma’s hebt uitgetest en al enkele dingen hebt ontworpen. Zo heb je misschien al meer nuttige skills op zak dan je zou denken. Breng dus al je soft skills en je ervaring in kaart en denk ondertussen na over hoe ze je kunnen helpen in je droomjob.

de skills die je nodig hebt

Je hebt al best wat skills op zak, maar je maakt ook een carrièreswitch en daar horen andere (onbekende) skills bij. Al is het maar de nieuwe sector die je moet leren kennen. Ga dus uitvoerig na welke skills je absoluut moet hebben om je droomjob te kunnen uitvoeren. Denk maar aan reglementeringen, bepaalde certificaten die je moet halen, programma’s waar je mee moet kunnen werken, etc.

stap 3: volg de juiste opleiding

Nu je weet welke skills je nodig hebt kan je op zoek naar manieren om je vaardigheden aan te vullen. Ga op zoek naar erkende opleidingen die binnen de sector relevant zijn. Binnen marketing kan je bijvoorbeeld bij HubSpot Academy beginnen. 

Ook Randstad biedt een heleboel opleidingen aan die je klaarstomen voor je droomjob. Via de juiste opleiding brengen we je in contact met werkgevers die naar profielen als dat van jou op zoek zijn.

stap 4: gooi je nieuwe en oude kennis in de strijd

Nu is het tijd om te solliciteren voor je droomjob. Dat lijkt misschien intimiderend omdat je voor verschillende vacatures niet alle functievereisten kunt invullen. Maar vergeet niet dat jij met je motivatie en leergierigheid best waardevol kunt zijn voor je nieuwe werkgever. 

Begin dus met een ijzersterk cv dat je passie voor de job in de verf zet en aantoont en hoe je net een aanwinst kan zijn voor je toekomstige werkgever.

een paar laatste tips

  • Heb geduld en geef niet op. Soms duurt het even voor je de juiste skills hebt opgebouwd en je de juiste werkgever gevonden hebt – maar je droomjob maakt het de moeite waard.
  • Overweeg loopbaanbegeleiding. Een mentor of coach kan je in contact brengen met de juiste mensen, je helpen de juiste skills te ontwikkelen en je tonen waar je krachten liggen.
  • Overweeg andere routes. Soms helpt het al om dezelfde functie binnen je huidige sector uit te oefenen zodat je relevante ervaring kan opdoen. Of je kan via een andere weg in je droombedrijf starten en met je werkgever naar je droomjob groeien.

Zet zelf de stap en ga voor je droomjob met onze opleidingen.

renee-logistiek-bediende

op zoek naar inspiratie?

ontdek Renées verhaal
jobswitch

van horeca-uitbater naar productiearbeider

ontdek Sonja's verhaal