https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Ooit gehoord van de 'menselijke wekker'? In de vorige eeuw was dat iemand die elke ochtend langskwam om met een stok op je raam te tikken. En er zo voor zorgde dat je op tijd op je werk kwam. Geloof het of niet, maar dat was een beroep. Tot de komst van de moderne wekker. De razendsnelle technologische evolutie van de afgelopen jaren deed heel wat beroepen verdwijnen. De kans is groot dat dat blijft gebeuren. Of dat er nieuwe, nu nog onbestaande beroepen bijkomen. Terwijl andere jobs erin slagen om al eeuwen mee te gaan.

Of je nu nadenkt over je studiekeuze , een carrièreswitch wilt maken of gewoon benieuwd bent: hieronder sommen we op welke beroepen verdwijnen en welke blijven.

 

deze beroepen verdwijnen:

1. chauffeur

Waarom? De opkomst van de zelfrijdende auto. Vrachtwagens en taxi's zullen geen chauffeurs meer nodig hebben. Dat wordt wennen, maar er zijn ook voordelen. Zo wordt een zelfrijdende wagen nooit moe tijdens het rijden.

 

2. kassamedewerker

Waarom? Zelfscankassa's. Die zijn nu al een ding. En tonen dat je niet per se mensen nodig hebt om artikelen te scannen en af te rekenen. Dat “Wilt u het ticketje?” in robotstem nemen we er wel bij. Alleen jammer van het menselijk contact.

 

3. vertaler

Waarom? Google Translate. Nu nog een programma waarop iedereen neerkijkt, ooit dé vertaalassistent voor elke tekst – geschreven en gesproken. Talen leren? Vergeet het maar. Gewoon een machientje in je oor dat elke taal ter plekke vertaalt.

 

deze beroepen blijven:

1. tandarts

Waarom? Een tandartsrobot die met boren, zagen en slijpers dichter en dichter bij je mondholte komt? In het beste geval een folterscène uit een horrorfilm. Niet de toekomst van het tandartsenberoep. Want gaat het om onze tanden, dan leggen we toch meer vertrouwen in een mens.

 

2. crèchemedewerker

Waarom? Robots die meehelpen in het huishouden: ze bestaan al. Maar om je kinderen op te voeden? Tijdens hun vormende jaren? Mwah. Toch liever geen al te mechanische eerste stapjes. Of monotone eerste woordjes.

 

3. psycholoog

Waarom? Van een psycholoog verwachten we empathie. En laat net dat zijn wat een robot – toch nu nog – mist. Je wilt iemand die met je meevoelt tijdens je verhaal. Die je doorgrondt tot in je kern. Iemand die weet hoe het is om je kleine teen tegen een tafelpoot te stoten en te lijden.

 

future proof

Natuurlijk zullen de meeste jobs gewoon blijven bestaan. Wellicht mét robots, maar dan alleen in een ondersteunende rol: 'cobots'. Je kunt dus op je beide oren slapen.
 

Wil je je toch zo goed mogelijk voorbereiden? Maak jezelf dan future proof. En zorg er zo voor dat jij nooit de menselijke wekker van deze tijd zal zijn.

 

Op zoek naar een – nu nog bestaande – job? Check hier onze vacatures en solliciteer meteen.