Een werkomgeving vinden die bij je past is een hele uitdaging, zeker wanneer je druk bezig bent met het sollicitatieproces. Maar dat maakt het niet minder belangrijk. De bedrijfscultuur bepaalt immers voor een groot stuk of jij je goed voelt bij je nieuwe werkgever en je loopbaan de juiste kant op kunt sturen. Benieuwd naar hoe je kan ontdekken of een bedrijf bij je past? We helpen je op weg met vijf tips.
de impact van de omvang
De grootte van een bedrijf is heel bepalend voor de bedrijfscultuur van je toekomstige werkgever. Ben je iemand die een heleboel groeikansen binnen handbereik wil? Een plek waar functies en verantwoordelijkheden netjes afgebakend zijn? Dan past de bedrijfscultuur van een grote organisatie wellicht het best bij je. Maar dat betekent ook dat je niet elke persoon bij naam kent.
Wil je liever een werkplek waar alles en iedereen vertrouwd voelt, waar je snel even bij elkaar aanklopt wanneer je een vraag hebt? Dan is een klein bedrijf (zoals een KMO) misschien meer jouw ding.
Maar je kan de bedrijfscultuur niet alleen op basis van de omvang afleiden. Daarom geven we je de volgende 5 tips:
1. check online beoordelingen
Je kan niet alleen je nieuwe job via sociale media en het web vinden. Via Glassdoor of Facebook kan je vaak zien wat voormalige medewerkers over hun ex-werkgever te zeggen hebben. Lees een brede waaier van reviews (zowel lage als hoge scores) en focus vooral op de reden waarom ze die score geven. Hou hier vooral rekening met de work/life-balance, het stressgehalte en de werksfeer om een goed beeld te krijgen van de interne werksfeer.
Benieuwd naar hoe je toekomstige werkgever omgaat met negatieve reviews? Hou hun socialmediakanalen eens in het oog en kijk hoe ze op negatieve comments of berichten reageren.
2. google het bedrijf
Via Google kan je veel interessante informatie over je toekomstige werkgever ontdekken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat ze blogposts of socialemediaposts gedeeld hebben over hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Bovendien kan je ontdekken welke goede doelen belangrijk zijn voor het bedrijf, welke initiatieven ze voor hun medewerkers nemen en of ze prijzen gewonnen hebben (zoals Beste Werkgever, bijvoorbeeld).
3. wees alert tijdens je sollicitatiedag
Heb je je pijlen op een bedrijf gericht en is het meteen een schot in de roos? Houd dan je ogen goed open op je sollicitatiedag – niet enkel tijdens je gesprek. Hoe verwelkomt de baliemedewerker je? Hoe verloopt het contact met je interviewer, met de mensen die je ontmoet? Deze personen vertegenwoordigen het bedrijf voor jou als nieuwkomer. Als je je niet welkom of op je gemak voelt, moet je waarschijnlijk nog wat nadenken over of dit bedrijf wel bij je past.
Let vervolgens op de interacties die je ziet: praten collega’s vlot met elkaar of hangt er eerder een stijve, zakelijke sfeer? Zijn de mensen open en aardig of eerder gejaagd? Wanneer het gros van je toekomstige collega’s onrustig lijkt, kan dat een teken zijn van een hoge werkdruk of een focus op resultaten (in plaats van de teamsfeer, bijvoorbeeld).
4. durf vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek
Hoewel je online het één en ander in kaart kunt brengen, mag je uiteraard niet uit het oog verliezen dat een sollicitatiegesprek dé uitgelezen kans is om een goed beeld te krijgen van waar het bedrijf voor staat.
Is het jouw tijd om vragen te stellen? Grijp dan je kans. Afhankelijk van wat voor jou belangrijk is, kan je vragen stellen over flexibele uren, thuiswerk, groeimogelijkheden, teamspirit, werksfeer, de waarden van het bedrijf, de toekomstvisie van het bedrijf,… Op basis van die antwoorden kan je al iets makkelijker beoordelen of dit bedrijf bij je past.
5. praat met mensen die het bedrijf kennen
Als je de kans krijgt, praat dan met mensen die in het bedrijf werken. Zo kan je wat verder in het sollicitatieproces eventueel om een gesprek met een medewerker vragen. Tijdens dat gesprek kan je op een informele manier polsen naar de werksfeer, de groepsdynamiek en of het bedrijf wel echt bij je past.
Bovendien kan je via kanalen als LinkedIn in contact komen met voormalige medewerkers van het bedrijf. Deze personen hebben geen band meer met het bedrijf en kijken met een andere bril naar de bedrijfscultuur. Houd het verder bij een tweetal vragen: zo kunnen ze snel antwoorden en haken ze niet af.
Nood aan een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet welk bedrijf bij jou past? Onze loopbaancoaches helpen je op weg!