back_to_work
back_to_work

Koos je er een tijdje geleden voor om je job even op pauze te zetten, bijvoorbeeld om voor je zieke partner te zorgen of om een wereldreis te maken? En wil je nu opnieuw aan de slag? Dan wacht er je ongetwijfeld een spannende periode. Met deze vijf tips bereid je je terugkeer naar het werk grondig voor. 

tip 1: verdiep je (opnieuw) in je sector

Van nieuwe technologieën tot gewijzigde regelgeving: de werkcontext evolueert continu. Laat je tijdens je terugkeer niet overdonderen. En breng nog voor je eerste werkdag in kaart hoe je bedrijf of je sector tegenwoordig functioneert.

Klop eens aan bij oud-collega’s en vraag hen welke veranderingen zij zagen passeren. Welke opleidingen hebben ze gevolgd? Met welke nieuwe programma’s leerden ze werken? Op welke vaardigheden werden ze tijdens evaluatiegesprekken beoordeeld? 

Kies je voor een volledig nieuwe sector? Check dan zeker onze vacaturebank zodat je weet naar welke functies er vraag is. En werk je LinkedIn-profiel bij. LinkedIn is het ideale forum om interessante mensen uit je sector te leren kennen en werkgerelateerde vragen te stellen. 

tip 2: spijker je cv bij Interessante vacature gespot?

Vergeet dan niet om je cv te updaten voor je je kandidaat stelt. Actualiseer de inhoud én de lay-out. Want een verzorgd cv schreeuwt: “Deze kandidaat is professioneel en gemotiveerd.”

tip 3: oefen je sollicitatievaardigheden

Mag je op sollicitatiegesprek? Fris dan zeker je sollicitatievaardigheden op. Hoe beter je bent voorbereid, des te zelfzekerder je voor de dag komt. Je hebt dan ook meer kans om de organisatie te overtuigen.

Pluis de vacaturetekst van a tot z uit en omcirkel de kwaliteiten waar de organisatie naar op zoek is. Heb jij die in je bezit? Denk dan na over situaties uit je professionele en privéleven waarbij je die kwaliteiten moest inzetten. Want met concrete voorbeelden trek je recruiters pas echt over de streep. 

tip 4: kader je verhaal

Misschien ben je bang dat werkgevers struikelen over het ‘gat in je cv’. Nergens voor nodig, zolang je je werkpauze goed kadert. Vertel tijdens je sollicitatiegesprek dus gerust eerlijk waarom je een tijdje niet hebt gewerkt.

Reageert je werkgever negatief op je verhaal? Leg die reactie dan naast je neer. En bedenk: bij een werkgever die niet met je meeleeft, wil je waarschijnlijk toch niet aan de slag.

tip 5: blijf positief

Je vindt je terugkeer naar het werk ongetwijfeld spannend. Maar laat je door die spanning niet ontmoedigen en focus op je opportuniteiten.

Je zal nieuwe mensen leren kennen. Nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen. Nieuwe inzichten ontwikkelen. Allemaal zaken die jou zullen laten groeien. Als werknemer én als mens.

Klaar voor een nieuwe uitdaging, maar ben je bang dat je werkervaring mist? Laat je daardoor niet afschrikken. En weet: onze RiseSmart experts staan altijd voor je klaar met loopbaanadvies.