Two business women and a man in an office putting sticky notes on a window. Primary colors: blue.
Two business women and a man in an office putting sticky notes on a window. Primary colors: blue.

Ben je ervan overtuigd dat het lot van je carrière in de handen van je werkgever ligt? Denk je dat je huidige vaardigheden onvoldoende zijn om in het oog te springen op de krappe arbeidsmarkt?

Dat is niet nodig. Door in te zetten op de ontwikkeling van je loopbaan neem je de touwtjes zelf in handen. Onderstaande tips helpen je om je carrière richting te geven en een sterkere positie in te nemen op de arbeidsmarkt.

8 tips voor een succesvolle loopbaanontwikkeling

 1. investeer in je eigen vaardigheden
  Tijdens je loopbaan verwerf je talloze vaardigheden. Denk maar aan Excel-skills, communicatie in vreemde talen en probleemoplossend denken. Onderhoud en verbeter deze vaardigheden. Kan je nog een trapje hoger?
  Een periode van werkloosheid geeft je bijvoorbeeld ook de kans en de tijd om jezelf verder op te leiden. Weet je niet waar te starten?  Ontdek de online opleidingen van Goodhabitz.
   
 2. specialiseer en combineer 
  Doel je op een loonsverhoging? Of wil je in het oog springen bij andere werkgevers? Dan is het niet enkel interessant om te specialiseren, maar om twee specialiteiten te combineren. Dit geeft je een unieke positie op de arbeidsmarkt.
   
 3. overweeg een tweede job 
  In sommige gevallen kan het interessant zijn om twee jobs te combineren. Op die manier spreid je het risico van werkloosheid en zet je actief in op de ontwikkeling van je loopbaan. Bovendien verhoog je je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt door meer vaardigheden op te doen. Zet wel in op een goed tijdsbeheer, zodat je je beide jobs ten volste kan uitoefenen.
   
 4. stel duidelijke doelen op voor je carrière 
  Hoe stelt je carrière het op dit moment? Wat wil je bereiken? Door stil te staan bij je korte- en langetermijndoelen kan je je vooruitgang concretiseren. Stel regelmatig haalbare doelen op en beloon jezelf wanneer je deze haalt. Op die manier realiseer je een continue groei.
   
 5. denk eens na over een nieuwe job
  In bepaalde gevallen kan het interessant zijn om van job te veranderen. Voor de meeste jobs bereik je na 8 jaar een plafond. Dan zijn er nog maar weinig mogelijkheden om door te groeien. Wil je liever bij je huidige werkgever blijven? Blaas je job nieuw leven in met deze tips.
   
 6. kies een bedrijfscultuur die bij je waarden past 
  Hoe je het ook bekijkt, je werk speelt een belangrijke rol in je leven. Het is van belang dat de bedrijfscultuur aansluit bij je waarden. Je bent automatisch meer gemotiveerd, werkt productiever en hebt meer zin om te groeien in een omgeving waarin jij je goed voelt. Kies dus resoluut voor een organisatie met een bedrijfscultuur die aansluit bij je waarden en normen.
   
 7. blijf altijd netwerken 
  Je netwerk speelt een cruciale rol in je loopbaanontwikkeling. Je connecties kunnen je helpen nieuwe opportuniteiten te identificeren.
   
 8. toets je positie op de arbeidsmarkt af 
  Hoe aantrekkelijk ben jij momenteel op de arbeidsmarkt? Toets je positie regelmatig af en bekijk welke opportuniteiten je zou kunnen uitvoeren met je huidige vaardigheden.


Wil jij je loopbaan in handen nemen? Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?