gemotiveerd-te blijven
gemotiveerd-te blijven

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. En misschien raak je daarom gedemotiveerd. Dat is best oké. We zitten in een wereldwijde pandemie. Thuiswerken, zelfisolatie, quarantaine ... Al die dingen zijn ondertussen de norm geworden. Het kan dan ook een hele uitdaging zijn om je motivatie vast te houden. Elke dag thuiswerken en niet meer naar kantoor hoeven te pendelen – plots klinkt het allemaal niet meer zo fantastisch. Om die reden is het belangrijk om je motivatie op peil te houden. Wij geven je graag enkele tips.  


Er bestaat geen toverformule om gemotiveerd te blijven. Een paar kleine gewoontes elke dag volstaan om de moed niet te verliezen en productief te zijn in je werk. Een gebrek aan motivatie? Probeer dan dit eens:

stel je verwachtingen bij

Heel wat mensen realiseren zich niet dat COVID-19 een zware impact op hen heeft. Het geeft niet als je eens een slechte dag hebt. Het is een heel onzekere tijd. Veel mensen zijn enorm gestresseerd. Stel dus je verwachtingen bij. Focus op je mentale gezondheid en je algemene welzijn. Je moet in de eerste plaats voor jezelf zorgen, anders zakt je motivatie voor je werk al gauw weg.


maak tijd voor jezelf

Je kunt al makkelijk in de verleiding raken om méér te werken. Je hebt immers altijd toegang tot het werk. Je telefoon en computer van het werk zijn binnen handbereik. Het kan lastig zijn om het werk los te laten. Misschien kun je het werk amper nog uit je gedachten bannen. Wellicht denk je dat nu en dan een paar minuten extra werken geen kwaad kan. Of dat een paar uur werken tijdens de avond of in het weekend helpt om vooruit te raken. 
 Maar ... dat kan met de tijd net in je nadeel spelen. Als je geen tijd maakt voor jezelf en het werk nooit uit je hoofd kunt zetten, dan zal je motivatie daar op termijn onder lijden. Maak elke dag tijd voor jezelf. Probeer werk en privé gescheiden te houden.

houd je bezig met wat je energie geeft

Sommige dingen doe je allicht heel graag. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur. Elke dag iets op je to do-lijstje zetten wat je leuk vindt, helpt om gemotiveerd te blijven.


maak een planning en stel prioriteiten

Ook al ben je thuis, het blijft van belang om een planning te volgen. Je moet nog steeds prioriteit geven aan bepaalde taken en deadlines stellen voor jezelf. Begin en beëindig je werkdag altijd rond hetzelfde tijdstip. Deel je dag op. Werk elke dag een checklist met een aantal kleine, haalbare taken af. Iets kunnen afvinken op je to-dolijstje alleen al werkt heel motiverend. Probeer te achterhalen welk tijdschema ideaal is voor jou, en volg dat ook.


beweeg

Actief blijven is goed voor je fysieke en mentale gezondheid, en kan ook helpen om je motivatie niet kwijt te raken. Neem regelmatig een pauze en maak tijd om een luchtje te scheppen. Doe thuis een snelle work-out tijdens je lunchpauze, ga een eindje lopen of maak een wandeling. Op die manier kun je de werkdag makkelijker in tweeën breken en je hoofd leegmaken. Zo kun je er 's middags weer met frisse moed tegenaan.


houd contact

Het is belangrijk om in contact te blijven met je collega's, ook al zijn jullie niet op dezelfde locatie. Volg elkaar op sociale media, organiseer videochats en praat elke dag met je collega's Zo raak je minder geïsoleerd en blijf je betrokken bij het team.


Heb je het toch gehad met jouw job? Is een andere job de oplossing om gemotiveerd te blijven? Check dan bij ons de nieuwste vacatures. Misschien vind je zo wel je droombaan.