droomjob
droomjob

Stel: je bent net afgestudeerd en op zoek naar je droomjob. Of je plant een grote carrièreswitch en wil je daarvoor bijscholen. Hoe zorg je ervoor dat je je doel bereikt? Volg deze 6 stappen en verhoog je kans op succes!

stap 1: beslis wat je wil

Een nieuwe stap is altijd spannend. Er tollen waarschijnlijk tientallen vragen door je hoofd. Neem de tijd om je gedachten te structureren:

  • waar ben je goed in?
  • uit welke taken haal je energie?
  • welke interesses wil je uitdiepen?
  • hoeveel privétijd wil je vrijhouden?

Heb je je antwoorden in kaart gebracht? Beslis dan wat je precieze doel is. En probeer daar vanaf nu zo min mogelijk van af te wijken.

stap 2: stel subdoelen op

De weg naar je Grote Doel lijkt op het eerste gezicht misschien lang en vol hindernissen. Laat je daardoor niet afschrikken en bouw haalbare tussenstops in.

Plan je bijvoorbeeld een carrièreswitch? Lijst dan alle vaardigheden en kennis op die je daarvoor nodig hebt, bepaal je prioriteiten en ga op zoek naar opleidingen, podcasts en boeken die je daarover iets kunnen bijleren. 

stap 3: deel je droom

Dringend tijd om nog eens een koffietje te gaan drinken met je vrienden. Niet om het over je vakantieplannen te hebben, maar wel om je plannen met hen te delen. Want als zij je droom kennen, zullen ze regelmatig aan je mouw trekken om te vragen hoe ver je staat. En elke vraag stimuleert jou om verder te bouwen aan je pad.

stap 4: maak een afspraak met jezelf

Todo-lijstje klaar? Neem je agenda erbij en plan je opleidingen en afspraken in. En onthoud: regelmaat helpt. Blokkeer elke dinsdag- en donderdagavond een aantal uren voor jezelf, bijvoorbeeld om een webinar of podcast te volgen over je vakgebied. Want als je agenda zegt dat je in actie moet schieten, dan is de kans groot dat je dat ook effectief zult doen.

stap 5: meet vooruitgang

De leukste fase aan elk todo-lijstje? Het afvinken natuurlijk! Zorg ervoor dat je voor elke stap in je traject ook een meetbaar doel vooropstelt. Hou bijvoorbeeld een lijst bij waarop je elke week één of twee nieuw geleerde dingen opschrijft. Of noteer hoeveel procent van je cursus je hebt afgerond. Zo maak je je groei zichtbaar.

stap 6: blijf gefocust

Rome werd niet in één dag gebouwd. Succes vraagt tijd en opoffering. Soms zal je nee moeten zeggen tegen een drink met je ex-collega’s of een shoppingdate met je besties. Maar besef dan ook dat je op die momenten ‘ja’ zegt tegen je droom. Dus hou de focus scherp en ga ervoor!

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Pas deze 6 stappen toe en check ons jobaanbod.