goede_voornemens
goede_voornemens

De jaarwisseling staat weer voor de deur en dat betekent… Goede voornemens. En vaak verliezen we onze carrière uit het oog omdat we enkel denken aan onze lijn, een marathon of het aantal boeken dat we willen lezen. Gezondheid en ontspanning moeten natuurlijk bovenaan je lijstje staan. Maar je voornemens voor je loopbaan zijn minstens even belangrijk. 

5 tips voor een droomcarrière

Aas je op een promotie? Wil je al een tijdje een carrièreswitch maken? Met deze 5 tips zorgen we ervoor dat jij in 2024 kunt bouwen aan je droomjob – of dat nu je huidige job of een nieuwe is.

bepaal je werkdoelen

Werkdoelen zijn minstens even belangrijk als andere doelen. Door duidelijke doelen te stellen, geef je namelijk vorm aan je carrière en komen je dromen binnen handbereik. Veel mensen zijn misschien op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. Anderen willen elke dag een wandeling maken. En nog anderen hebben specifieke opleidingen op hun lijstje staan.

Wat het ook is, dit jaar maak je er werk van. Maak vandaag nog een concreet lijstje van je werkdoelen en wat je precies kan doen om die te bereiken. Voortaan stop je bijvoorbeeld stipt om 17:00 met werken, zeg je wél “ja” tegen een kans om te presenteren, of volg je een keer per kwartaal een nuttige opleiding. 

bouw aan je werkgeluk

We denken vaak dat ons werkgeluk in handen ligt van onze werkgever. En hoewel onze werkplek bijdraagt aan ons werkgeluk, hebben we zelf ook controle over hoe we ons voelen op kantoor.

Leer bijvoorbeeld luisteren naar de signalen van je lichaam, zodat je weet wanneer je beter “nee” zegt. Zo voorkom je dat je opgebrand raakt of langdurig ziek wordt. Maar je kan je ook voornemen om minder te mopperen, flexibeler te worden, jezelf meer in de kijker te zetten, opslag te vragen, en ga zo maar door.

Kijk eens goed naar wat je ervaart, wie je bent en wat je nodig hebt. En trek dan je stoute schoenen aan!

doe meer kennis op

Het leren houdt nooit op. Zijn er nieuwe ontwikkelingen binnen je vakgebied? Wil je wat meer verantwoordelijkheden opnemen? Of eist de digitalisering z’n tol? Het zijn slechts een paar redenen waarom nieuwe kennis je op weg naar je doelen kan helpen.

Zoek een goede cursus of waardevolle bronnen die bij je doelen passen. Of leg de vraag bij je werkgever – veel bedrijven bieden zelf waardevolle opleidingen aan zodat hun personeel kan groeien.

Krijg je geen opleidingsbudget? Ook dan zijn er manieren om je hoofd fris te houden. Speel zelf eens met de verschillende socialmediaplatformen, bezoek een beurs of bekijk YouTube-video’s. The sky is the limit.

vergaar nieuwe skills

Kennis is een mooi begin, zoveel is zeker. Maar waarschijnlijk zijn er ook verschillende vaardigheden nodig om je doelen te bereiken. Denk maar aan mechanische technieken die je onder de knie moet krijgen, AI (Artificiële Intelligentie) die de inhoud van je job verandert, een heftruck die je moet leren besturen, enzovoort.

Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je wel kan en welke vaardigheden je nog mist. Zijn presentaties een struikelblok? Volg dan een cursus spreekvaardigheid. Moet je een team kunnen leiden in je droomjob? Scherp dan je leidinggevende competenties aan. Als je niet goed weet welke opleidingen je naar je doel kunnen brengen, vraag dan raad bij je werkgever of je HR-afdeling. En vergeet niet: oefening baart kunst!

wat als je… je plafond hebt bereikt?

Heb je je doelen uitgestippeld en besproken met je leidinggevende, maar heb je het gevoel dat je niet vooruit komt? Misschien is het tijd voor iets nieuws. Dat kan een nieuwe rol binnen je huidige bedrijf zijn, maar ook een nieuwe werkplek waar je meer kansen om te groeien vindt. Denk aan een opleidingsbudget, een interne academie, een andere bedrijfscultuur, enzovoorts.

een vliegende start in 2024

Klaar om stappen te zetten in je carrière? Randstad biedt verschillende opleidingen aan om je op weg te helpen naar je droomjob.