5cv_fouten
5cv_fouten

Een goed cv is je eerste ticket richting droomjob. Maar maak je één van volgende 5 fouten? Dan beland je zonder pardon op de stapel ‘geweigerde kandidaten’. Geen stress: wij vertellen je klaar en duidelijk hoe je deze valkuilen vermijdt en een prachtig cv samenstelt.

valkuil 1: je stopt te veel info in je cv

De grootste moeilijkheid? Voldoende informatie meegeven zonder je cv te overladen. Trop is te veel, ook bij cv’s.

Schotel de recruiters daarom geen kilometers tekst of waslijsten vol details voor. Bekijk je cv als een soort ‘greatest hits’ met alle hoogtepunten uit je carrière. En vermeld enkel die ervaring die nuttig is voor de job. 

Een nette lay-out creëert trouwens rust:

  • Zorg voor voldoende witruimte.
  • Werk met bullets en tussentitels.
  • Beperk je tot maximaal twee pagina’s.

valkuil 2: je strooit met referenties

Een goede referentie is absoluut een meerwaarde voor je potentiële werkgever. Maar strooi er niet te kwistig mee. Kies enkel die referenties die relevant zijn voor de job. Voeg je referenties bovendien toe in een aparte lijst, zodat je cv zelf beknopt blijft.

valkuil 3: je vervalt in clichés

Prijken de woorden ‘strategisch’, ‘creatief’ en ‘flexibel’ op je cv? Dan ben je voor de recruiter de dertiende in een dozijn en beland je al snel in het vergeethoekje.

Gooi de clichés overboord en vertel meer over jezelf in actieve werkwoorden. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een job als leidinggevende? Dan doen de woorden ‘overtuigen’ en ‘beïnvloeden’ het goed. Zoek je een creatieve job? Kies dan voor termen zoals ‘publiceren’ of ‘ontwerpen’. 

valkuil 4: je focust op taken in plaats van op prestaties

Ja, je moet over je vorige jobs en taken vertellen. Maar de recruiters zitten zeker niet te wachten op een gedetailleerde weekplanning. Je resultaten zijn veel interessanter.

Kwantificeer daarom de impact van je werk. Heb je een event georganiseerd? Vertel dan hoeveel mensen er waren en hoeveel omzet je draaide. Heb je een publicatie verzorgd? Vermeldt dan het aantal verkochte exemplaren of licht positieve reviews uit.

Wees daarbij niet te bescheiden. Verzamel je zelfvertrouwen, recht je schouders en licht de prestaties toe waarop je trots bent.

valkuil 5: je verwijst niet naar de functieomschrijving

Gebruik je voor elke vacature dezelfde cv? Goed idee om tijd te winnen. Slecht idee als je de job effectief wilt binnenrijven.

Pas je cv dus elke keer aan als je solliciteert. En gebruik de keywords en skills die ook in de vacature staan. Het kost je misschien een uurtje werk, maar de kans is groot dat de recruiter je cv met extra aandacht bekijkt.

een finale check-up voor je die cv verstuurt!

Aandacht voor detail is belangrijk in de meeste rollen. Onthoud dat de eerste indruk die de recruiter krijgt van je competenties al komt bij het lezen van je cv. Vergeet dus niet om je cv meerdere keren na te lezen en let op bovenstaande fouten.

Wil je je cv onmiddellijk al bijwerken? Wij geven je ook tips voor het schrijven van je motivatiebrief