wat is een werfleider?

Als werfleider houd je toezicht op de bouw van een project van begin tot eind. Je werkt samen met andere bouwvakkers om ervoor te zorgen dat het project op tijd en binnen het vastgestelde budget wordt afgerond. Je voert regelmatig inspecties uit om te controleren op veiligheidsproblemen en om ervoor te zorgen dat het gebouw overeenkomt met de constructietekeningen.

Werfleiders zijn verantwoordelijk voor een hele werf of delen van een project in grotere bouwwerven. Als je op een bouwplaats werkt, rapporteer je aan de senior werfleider of projectmanager en coördineer je de plannen met andere werfleiders om ervoor te zorgen dat het werk doorgaat zoals verwacht.

Voordat de bouw begint, bereid je de werf voor, plan je personeel in en organiseer je de werkschema's. Je voorziet de bouwkeet, maakt tijdelijke bureaus waar de plannen kunnen worden besproken en arbeiders pauze kunnen nemen en materialen opslaan. Tijdens de bouw controleer je de voortgang op de werf, zie je toe op de levering en het gebruik van materialen, voer je veiligheidscontroles uit en los je eventuele problemen op de bouwwerf op. Je informeert klanten ook over de voortgang van het bouwproject en zorgt ervoor dat de aannemers eventuele projectaanpassingen van de klanten ontvangen.

Als werfleider werk je voornamelijk in de bouwsector. De projecten verschillen echter, want je kunt werken aan commerciële, residentiële of industriële projecten.

Zou werken als werfleider passen bij jouw besluitvormings- en leiderschapsvaardigheden? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als bouwplaatsmanager te vervullen.

bekijk alle jobs
1

loon van een werfleider

Een werfleider met wat ervaring rekenen op een gemiddeld loon van ongeveer €3.100 per maand. Als starter begin je uiteraard onderaan deze loonvork maar dankzij een paar jaar ervaring kan je zeker stelselmatig meer loon verwachten. 

Extralegale voordelen omvatten heel vaak een bedrijfswagen omdat je voor je werk veel op de baan bent. Daarnaast kun je profiteren van een hospitalisatieverzekering voor het hele gezin en bouw je pensioen op via een groepsverzekering die je werkgever financiert. Maaltijdcheques en ecocheques behoren regelmatig tot het standaardpakket. Je krijgt bij veel werkgevers de kans om je regelmatig bij te scholen, eventueel via een betaalde opleiding. Deze opgedane kennis helpt je niet alleen bij je job maar kan ook weer resulteren in een hoger loon. 

Hoe meer ervaring je hebt als werfleider, hoe groter de projecten worden die je mag begeleiden. Daarbij komt natuurlijk dat je verantwoordelijkheid ook groeit, wat vaak gepaard gaat met een hoger loon. Als je in grote steden zoals Brussel of Antwerpen werkt, verdien je over het algemeen wat meer dan werfleiders in kleinere steden. De meeste werkgevers passen het compensatiepakket aan de kosten van levensonderhoud aan. 

Omdat er een groeiende vraag is naar ervaren werfleiders in grote steden heb je een interessante onderhandelingspositie als werfleider die al een aantal jaar in het vak zit. Werfleider is momenteel een knelpuntberoep, dit betekent dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Als je ambitie hebt in de bouw en de juiste opleidingen en competenties bezit, is dit het beste moment om te solliciteren en over je loon te onderhandelen.

2

soorten werfleiders

De soorten bouwplaatsmanagers variëren afhankelijk van de bouwprojecten waaraan ze werken. Sommige zijn:

  • werfleider residentiële gebouwen: als residentiële werfleider houd je toezicht op de bouw van huizen en appartementen. Dat betekent dat je het bouwproces plant, grondstoffen vindt en bouwvakkers inhuurt voor het woonproject. Je zorgt ervoor dat de bouwtekeningen worden nageleefd en voert regelmatig veiligheidsinspecties uit.
  • commerciële werfleiders: als werfleider van commerciële gebouwen houd je toezicht op de bouw van kantoren en industriële sites zoals logistieke ruimtes of productieprojecten. Het is jouw taak om de arbeiders aan te sturen en ervoor te zorgen dat het project voldoet aan de specificaties van de klant. Commerciële projecten zijn over het algemeen grootschaliger dan residentiële bouwwerven. Daarom bestaat de kans dat het project opgesplitst wordt in meerdere onderdelen en jij als werfleider over één onderdeel verantwoordelijk bent.

Een werfleider wordt ook nog site manager genoemd, al naargelang het internationale karakter van het bedrijf waarvoor je werkt. Sommige ploegbazen in de bouw nemen dezelfde taken op zich als de werfleider of zelfs de projectmanager. In kleinere bedrijven zitten al deze functies onder één noemer. Bij grote bedrijven staat de ploegbaas in de hiërarchie onder de werfleider, die op zijn beurt dan weer rapporteert aan de projectmanager.

arbeiders die een pauze hebben
arbeiders die een pauze hebben
3

werken als een werfleider

Werken als werfleider vereist veerkracht en kritisch denken om met alle problemen op de werf om te kunnen gaan. Lees verder om meer te weten te komen over de dagelijkse activiteiten, werkschema's en vooruitzichten van werfleiders.

4

opleidingen en vaardigheden

competenties en eigenschappen van een werfleider

Naast kennis van bouwpraktijken heb je ook overdraagbare vaardigheden nodig om uit te blinken in je functie. Enkele van de kwaliteiten van een werfleider zijn:

  • communicatieve vaardigheden: als werfleider werk je samen met verschillende professionelen uit de bouwwereld, van algemene arbeiders en landmeters tot architecten. Je bespreekt ook budgetten en bouwplannen met klanten. Je vertrouwt op je communicatieve vaardigheden om projectdetails in eenvoudige taal uit te leggen aan alle betrokken partijen. Daarom is het essentieel dat je vlot communiceert om ervoor te zorgen dat het bouwproject volgens plan verloopt.
  • vastberaden: als werfleider is het je belangrijkste taak om een bouwproject op te leveren binnen de vastgestelde tijd en het vooropgelegde budget. Tijdens het bouwproces moet je verschillende beslissingen nemen, van de beste materialen tot de bouwmethoden. Een standvastigheid en vastberadenheid helpen je om de voor- en nadelen van een beslissing af te wegen en het beste plan te bepalen.
  • probleemoplossend vermogen: geen enkel bouwproject verloopt helemaal van een leien dakje. Als werfleider is het daarom belangrijk dat je probleemoplossend kunt denken. Je bent kritisch, laat je niet makkelijk beïnvloeden en kunt out of the box denken voor problemen die zich stellen. Probleemoplossende vaardigheden helpen je om kosteneffectieve en innovatieve oplossingen voor problemen te vinden.
  • commercieel ingesteld: als werfleider ben je geen verkoper, toch moet je ervoor zorgen dat het bouwproject binnen het budget blijft. Kennis van prijzen van materialen, goede relaties met leveranciers en een licht commerciële ingesteldheid zijn dus belangrijk. Commercieel bewustzijn helpt je manieren te ontwikkelen om kosten te besparen en de planning van het project te optimaliseren.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over werfleider.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.