wat is een test engineer?

De rol van test engineer staat in de brede zin van het woord in voor het ontwerpen en uitschrijven van gestructureerde testen voor producten, materialen, mechanische en elektrische systemen, procedures en softwaretoepassingen. We zeggen “gestructureerd”, omdat de testen een integraal deel uitmaken van het strenge kwaliteitsgarantieprogramma van een bedrijf. De test engineer detecteert probleemgebieden en bedenkt oplossingen om deze problemen systematisch op te lossen.

Er bestaat niet een weg die leidt naar het beroep van test engineer. Je kunt in heel wat omgevingen aan de slag. En elke omgeving heeft zo zijn eigen vereisten en kenmerken. Denk bijvoorbeeld maar aan abstracte testen waarbij je op systeemniveau checkt hoe de chips van een hardwarecomponent werken. Andere soorten testen zijn onder meer:

 • functioneel testen
 • product exploring tests
 • non-functional testing
 • beveiligingstests
 • smoke tests

De terminologie voor deze testen is vaak in het Engels opgesteld. Ervaren test engineers kunnen je er uren over vertellen, en ook op sites zoals LinkedIn vind je een schat aan informatie hierover.

bekijk alle jobs
1

loon van een test engineer

Het gemiddelde salaris van een test engineer in Vlaanderen bedraagt ongeveer €43.438 per jaar. Het salaris van een test engineer kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • ervaring: hoe meer ervaring een test engineer heeft, hoe hoger het salaris. Een test engineer met minder dan een jaar ervaring kan gemiddeld €36.489 per jaar verdienen, terwijl een test engineer met meer dan 10 jaar ervaring gemiddeld €51.000 per jaar op zijn loonbriefje ziet.
 • vaardigheden: hoe meer vaardigheden een test engineer heeft, hoe meer hij of zij in staat is om complexe en uitdagende taken uit te voeren. Sommige vaardigheden die tot een hogere verloning kunnen leiden, zijn bijvoorbeeld testautomatisering, softwareontwikkeling, programmeertalen, data-analyse en projectmanagement.
 • locatie: het salaris van een test engineer kan ook verschillen per regio of stad. In grotere steden met grotere bedrijven is er vaak meer vraag naar het profiel van test engineer. Dit kun je evenwel niet veralgemenen. Het loont met andere woorden steeds de moeite om te vergelijken als je solliciteert.
 • werkgever: het salaris van een test engineer kan afhangen van de grootte, de sector en de reputatie van de werkgever. Sommige werkgevers kunnen meer of minder betalen dan het marktgemiddelde, afhankelijk van hun budget, hun concurrentiepositie en hun beloningsbeleid.
2

soorten test engineers

Er zijn verschillende mogelijkheden, elk met eigen accenten en verantwoordelijkheden. Hieronder noemen we enkele types.

 • in-circuit test engineer: een test engineer die elektronische circuits test op defecten of fouten met behulp van een in-circuit tester (ICT) of een stand-alone JTAG-tester.
 • x-ray test engineer: een test engineer die röntgenstralen gebruikt om verborgen defecten of fouten in printplaten of andere componenten te detecteren met behulp van een geautomatiseerde röntgeninspectie (AXI) of een röntgentester.
 • optische test engineer: een test engineer die optische sensoren gebruikt om de kwaliteit of de afwijkingen van een product te beoordelen met behulp van een geautomatiseerde optische inspectie (AOI) of een optische tester.
 • functionele test engineer: een test engineer die de functionaliteit of de prestaties van een product test tegen een lijst van eisen of specificaties met behulp van een functionele tester (BFT/FT) of een black box tester.
lachende man test engineer
lachende man test engineer
3

werken als test engineer

Als test engineer heb je een veelzijdige en boeiende job en krijg je de nodige waardering van je bedrijf en je collega’s. De voordelen van deze zeer lonende carrière zijn onder andere een mate van voldoening die je in maar weinig carrières kunt vinden.

4

opleiding en vaardigheden

Zoals voor elke job is een diploma een goede start om een baan als test engineer te versieren. Iemand met een bachelor of master in een informatica- of elektronicarichting zit op dit vlak op rozen. Testproducten kunnen mechanisch, elektrisch of software-gerelateerd zijn, dus als je ervaring hebt op een van deze gebieden is dit steeds mooi meegenomen. Omwille van de schaarste op de arbeidsmarkt staren recruiters zich evenwel niet blind op een diploma. Als je de juiste soft skills en bepaalde vaardigheden hebt, kun je voor een groot stuk een opleiding “on the job” krijgen.

Volgens softwaretestinghelp.com, een internationale website die je ook in Vlaanderen goed kunt gebruiken, kwalificeert het behalen van certificeringen je voor beter betaalde banen, maakt het je sollicitatie aantrekkelijker voor managers en leidt het tot professionele groei. De top certificeringen voor test engineers zijn onder andere:

 • Certified Associate in Software Testing, ook wel CAST genoemd
 • Gecertificeerd manager van softwaretests, ook wel CMST genoemd
 • Gecertificeerd Software Tester, ook wel CSTE genoemd
 • ISTQB Foundation-niveau
 • ISTQB Agile tester certificering
 • ISTQB Advanced niveau testanalist

competenties en eigenschappen van test engineers

Wil je als test engineer meteen een goede start nemen, dan is een bachelorsdiploma een goede basis. Behaal je daarnaast nog een of meerdere certificeringen dan zit je helemaal goed. Typische studierichtingen voor test engineers zijn elektrotechniek, werktuigbouwkunde, computertechniek, computersystemen, informatica en informatietechnologie. Door de schaarste op de arbeidsmarkt kan iedereen met de juiste ingesteldheid aan de slag gaan als test engineer.

Verder is het goed dat je als test engineer over volgende skills beschikt:

 • probleemoplossend vermogen: een test engineer moet in staat zijn om creatief te denken en manieren te vinden om complexe systemen te testen en eventuele fouten op te sporen en op te lossen.
 • kritisch denken: een test engineer moet in staat zijn om logisch te redeneren en de juiste tools en technieken te kiezen voor de taak die voorhanden is.
 • aandacht voor detail: een test engineer moet nauwkeurig en grondig zijn bij het uitvoeren en analyseren van tests en alle relevante informatie documenteren.
 • communicatie: een test engineer moet in staat zijn om effectief te communiceren met het productontwerpteam, de klanten en andere belanghebbenden over de testresultaten en de aanbevelingen.
 • samenwerking: een test engineer moet in staat zijn om goed samen te werken met andere test engineers en teamleden om de testplannen en -procedures af te stemmen en te verbeteren.
 • tijdmanagement: een test engineer moet in staat zijn om de testprojecten te plannen, uit te voeren en te bewaken om ervoor te zorgen dat ze op tijd, binnen het budget en binnen de reikwijdte worden voltooid.
5

FAQ

Zie je een carrière als test engineer wel zitten? Lees dan snel deze vaak gestelde vragen om een inzicht te krijgen in de job.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.