wat is een teamleader?

In een organisatie zijn functies verdeeld in verschillende afdelingen. Een bedrijf huurt dan vaak teamleaders in om toezicht te houden op de werknemers in elke groep. Een teamleader stuurt een groep mensen, een team dus, aan om een bepaald doel te bereiken. Marketingmanagers kunnen bijvoorbeeld een teamleader hebben die zorgt voor de uitvoering van de marketingstrategie. Maar in tegenstelling tot een manager die leiding geeft en beslissingen neemt over budgetten en personeelszaken, neemt een teamleader een motiverende rol aan en bouwt hij relaties op met werknemers.

Als teamleader moet je een relatie opbouwen met je teamleden en hun sterke en zwakke punten begrijpen. Je moet weten wat hen inspireert en wat hun interesses zijn bij het toewijzen van taken om de beste resultaten te bereiken. Bij het toewijzen van taken moet je rekening houden met de passie en expertise van elke medewerker om de beste resultaten te behalen.

Er zijn vacatures voor teamleaders in elke bedrijfstak of afdeling waar teamwork belangrijk is. De productie-industrie heeft bijvoorbeeld teamleaders nodig om de kwaliteit te controleren tijdens het assembleren of verpakken van producten. Zorginstellingen hebben teamleaders nodig om gemeenschapsprogramma's te beheren en toezicht te houden op medisch uitvoerend personeel.

Ben je gepassioneerd door mensen en wil je graag je steentje bijdragen aan de kwaliteit binnen organisaties? Dan is een job als teamleader iets voor jou. Lees snel verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een rol van teamleader met succes uit te oefenen.

bekijk alle jobs
1

het salaris van een teamleader

Het gemiddelde loon voor een teamleider is € 3.276 per maand in België.

Dit loon is in België sterk afhankelijk van je ervaring en je diploma, vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Zo blijkt dat een startende teamleader gemiddeld €3.094 bruto per maand verdient. Vanaf 4 jaar ervaring stijgt dat tot gemiddeld €3.757 bruto. Elk jaar kun je zo je carrière uitbouwen en na meer dan 30 jaar mag je rekenen op een salaris van gemiddeld €7.439 bruto per maand. De brutobedragen kunnen afwijken op basis van extralegale voordelen. Een teamleader in de zorgsector verdient gemiddeld minder dan bijvoorbeeld een teamleader in een hoogtechnologisch bedrijf.

Welke factoren beïnvloeden verder ook nog je salaris als teamleader? Salarissen voor teamleaders variëren op basis van competenties, ervaring en prestaties. De werkgever beoordeelt je vaardigheden en ervaringsniveau bij binnenkomst en gebruikt deze om je salarisstructuur te bepalen. Tijdens je dienstverband meet het bedrijf je prestaties op basis van verwachtingen en het behalen van doelen. De beoordeling vormt de basis voor salarisverhogingen en bonussen.

2

soorten teamleaders

Net zoals er veel soorten bedrijven bestaan qua grootte en specialiteiten, zijn er ook veel mogelijke functies als teamleader. We noemen er hier enkele op.

  • teamleaders productie: voor het assembleren van onderdelen van een product of het verpakken ervan na de productie is een groep werknemers nodig. Als teamleader bewaak je de voortgang van het werk om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsnormen worden nageleefd en de werknemers het werk op tijd af hebben. Je traint ook werknemers op het gebied van inspecties voorafgaand aan de levering.
  • teamleider in de techniek: houd je van overzicht én heb je technisch inzicht? Start dan als teamleider in de techniek en begeleid technisch medewerkers in hun werk
  • teamleaders in de zorgsector: revalidatiecentra en ziekenhuizen hebben eveneens teamleaders nodig, die toezicht houden op de kwaliteit van de zorg en het geleverde werk. Ze sturen het personeel aan en spreken ook met bijvoorbeeld patiënten of gasten in woonzorgcentra.
kantoormedewerkers die een vergadering hebben
kantoormedewerkers die een vergadering hebben
3

werken als een teamleader

Wil je graag weten wat een teamleader elke dag doet? Lees verder om de taken en verantwoordelijkheden van teamleaders te ontdekken.

4

onderwijs en vaardigheden

In België is er geen opleiding voor teamleader. Je anciënniteit speelt eveneens een rol. Zo zal je als ervaren medewerker sneller gevraagd worden om teamleader te zijn voor nieuwe collega’s. Als teamleader ben je steeds gebaat met een opleiding in leidinggeven of in people skills zoals emotionele intelligentie. Is een job als teamleader voor jou een eerste stap om manager binnen een bedrijf te worden, dan kun je na een vakspecifieke opleiding bijvoorbeeld een master na master in management of meertalige bedrijfscommunicatie volgen. Organisaties zoals CEVORA bieden voor groepen ook opleidingen aan in skills zoals constructief feedback geven of het motiveren van mensen.

vaardigheden en competenties

Succesvolle teamleaders hebben geweldige leiderschapsvaardigheden en die kun je leren in diverse opleidingen. Daarnaast zijn ook andere vaardigheden en competenties nodig:

  • technische expertise: als teamleader moet je een expert zijn op het gebied waarin je werkt en technische ervaring hebben. Je vermogen om te coachen en toezicht te houden op de uitvoering van taken is afhankelijk van je ervaring en kennis op relevante gebieden. 
  • emotionele intelligentie: als teamleader moet je gezonde werkrelaties opbouwen om uit te blinken. Met emotionele intelligentie kun je je emoties beheersen en die van anderen herkennen of beïnvloeden. Emotionele intelligentie vergroot ook je sociale vaardigheden en helpt je om betrokkenheid te bevorderen en stressniveaus in je team te beheersen. 
  • objectieve feedback kunnen geven: een teamleader meet de prestaties van elk teamlid en geeft constructieve feedback. Zelfs als de feedback negatief is, moet je je mening geven en manieren aanbevelen om de prestaties te verbeteren. 
  • communicatieve vaardigheden: als teamleader sta je voortdurend in contact met teamleden, het management en andere stakeholders. Communicatievaardigheden helpen je om duidelijke instructies te geven aan medewerkers en hun grieven door te geven aan de manager. Schriftelijke communicatievaardigheden zijn eveneens belangrijk voor het voeren van functioneringsgesprekken en het schrijven van rapporten. 
  • besluitvormingsvaardigheden: teamleaders nemen beslissingen tijdens de uitvoeringsfase van het project om de teamleden te begeleiden. Dat betekent dat je toegang moet hebben tot relevante informatie over het project en besluitvormingsvaardigheden om de beste keuzes voor het project te maken. 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over teamleader.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.