wat is een schoonmaker?

Professionele schoonmakers maken ruimtes en andere gebouwen efficiënt schoon en weten precies hoe je dat aanpakt. Ze maken gebruik van doeltreffende producten voor het schoonmaken van verschillende soorten oppervlakken en ruimtes. In de meeste gevallen werkt de schoonmaker enkel in de betreffende ruimtes, waaronder slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. Ze vegen vloeren en maken deze schoon, stofzuigen tapijten, stoffen af, legen vuilnisbakken, wassen ramen en desinfecteren badkamers.

De schoonmaker voert verschillende onderhoudswerkzaamheden uit. Je zorgt niet alleen voor schone ruimtes, maar onderhoudt ook het gebruikte schoonmaakgerief en vult indien nodig benodigdheden aan, zoals toiletpapier. Soms maak je toiletten schoon en geef je aan wanneer er herstellingen of vervanging van onderdelen nodig zijn in een (werk)ruimte.

Past een fysiek actieve job als schoonmaker bij jou en weet je bij voorkeur ook nog iets van schoonmaakproducten? Lees verder om te weten te komen welke eigenschappen en talenten gevraagd worden en doorgroeimogelijkheden er zijn voor deze specialist.

bekijk alle jobs
1

soorten schoonmakers

Als schoonmaker werk je in verschillende omgevingen en gebouwen. Voorbeelden zijn kantoren, hotels, restaurants, banken en winkels. Daarnaast is het ook een optie om te werken in particuliere woningen. Hieronder enkele soorten schoonmakers:

  • conciërge: de conciërge werkt in specifieke intervallen, afhankelijk van de plaats van tewerkstelling, de manier waarop de ruimtes gebruikt worden en meer. De conciërge zorgt ervoor dat winkels en andere ruimtes schoon blijven. Hij of zij wast ramen, boent vloeren en voert ander onderhoudswerk uit.
  • schoonmaker voor een specifiek project: je kunt ook aan de slag als schoonmaker bij een bepaald project of evenement. In dit geval ben je gedurende een beperkte periode actief en ben je verantwoordelijk voor specifieke ruimtes. Dit type schoonmakers maakt vaak tapijten of harde vloeren schoon.
  • commerciële schoonmakers: de commerciële schoonmaker neemt tijdelijke projecten op en rekent hiervoor een vaste prijs aan. Het gaat vaak om het schoonmaken van de buitenzijde van een woning of het wassen van buitenramen.
  • industrieel schoonmaker: de industriële schoonmaker maakt gebruik van sterke reinigingsmiddelen om gevaarlijke ruimtes en zones proper te houden, hierbij rekening houdend met strenge procedures. Vaak maak je in deze job ook schoon na een brand, overstroming of op een plaats delict.
951.jpg
951.jpg
2

werken als een schoonmaker

De belangrijkste taak van een schoonmaker is het proper houden van ruimtes en eventueel onderhoudswerk rapporteren aan een overste. Hieronder gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden van deze job.

3

opleidingen en vaardigheden

Je kunt je specialiseren tot schoonmaker bij personen thuis of in dienst van een bedrijf. Hier vind je meer info over de mogelijkheden. Zou je graag op afstand studeren of buiten werkuren? Kies dan voor een opleiding schoonmaker via het CVA, een praktische thuisstudie die heel wat flexibiliteit biedt.

competenties en eigenschappen van schoonmakers

Hoewel het voor de schoonmaker vooral van groot belang is om te weten welke producten hij of zij moet gebruiken, komen er ook extra vaardigheden bij kijken. Naast het hanteren van schoonmaakmachines moet je flexibel kunnen omgaan met onverwachte situaties en je snel kunnen aanpassen aan het gebruik van nieuwe apparatuur. Vervolgens behoren ook een aantal andere vaardigheden en soft skills tot het profiel van de schoonmaker:

  • lichamelijke conditie: fysieke conditie is een must voor de schoonmaker, zeker wanneer je vaak vloeren schoonmaakt onder meubilair en je moet bukken om moeilijk bereikbare plaatsen onder tafels en stoelen proper te houden. Flexibiliteit is ook belangrijk, aangezien je soms hoge plafonds en muren moet schoonmaken. 
  • verantwoord omgaan met schoonmaakmiddelen: het is erg belangrijk dat je precies weet welke producten je moet gebruiken voor een specifiek werk en op welke manier. Daarnaast houd je rekening met de geldende richtlijnen in verband met de opslag van schoonmaakmiddelen.
  • oog voor detail en teamwork: je zorgt ervoor dat ruimtes altijd tot in de puntjes proper zijn en laat geen vlekken of vuile delen achter. Vaak gaan bedrijven op zoek naar schoonmakers die goed in team werken, bijvoorbeeld als het gaat om een groot bedrijfsgebouw. Je werkt samen met anderen in een efficiënt shiftsysteem en kunt goed omgaan met teamleden, een toezichthouder of manager.
  • time management: je moet goed zijn in time management, zodat je je schoonmaakprogramma en shifts efficiënt inplant en je beschikbare tijd goed besteedt. Aan de andere kant werk je niet overhaast en zorg je dat het resultaat altijd aan de verwachtingen voldoet.
4

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over schoonmakers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.