wat is een recruiter?

Een recruiter bemiddelt tussen een klant, meestal een bedrijf, en een werkzoekende, met als bedoeling een goede match te vinden tussen de twee. De jobs is voor een stuk verkoopgericht, want je verkoopt de klant aan de kandidaat en omgekeerd. Bovendien moet je jezelf ook kunnen verkopen wanneer je je diensten bij bedrijven promoot. Een klant betaalt voor jouw vermogen om namens hen op te treden en de beste werknemers voor hun vacatures te vinden.

Een recruiter is een go-between tussen bedrijven en werkzoekenden. Als de kandidaat een vraag heeft over het wervingsproces, neem je contact op met het bedrijf om een antwoord op deze vraag te krijgen. Grote bedrijven kunnen ook een eigen recruiter engageren. Deze rekruteert dan talent in functie van het eigen bedrijf.

Een klant, intern of extern, doet meestal een beroep op jou om een shortlist van kandidaten te maken en de best passende kandidaat voor te stellen. 

Veel recruiters werken eerst in een humanresourcesafdeling om ervaring op te doen. Jouw rol heeft hierbij een sterke verkoopcomponent in vergelijking met bijvoorbeeld een HR-medewerker. Tegelijk verschilt de baan ook van typische verkoopsfuncties. Je hoeft immers niemand te overtuigen dat ze jouw “product” nodig hebben. Klanten en kandidaten hebben aandacht voor je werk en willen graag een deal sluiten. Omdat bedrijven voortdurend op zoek zijn naar personeel van hoge kwaliteit, is er geen tekort aan werk. Doorgroeimogelijkheden zijn er in overvloed. Er zijn immers verschillende niveaus in het recruitmentvak. Een gedreven recruiter kan van instapniveau gaan naar het vinden van topmanagers voor grote bedrijven. Dan ben je een zogenaamde headhunter.

Past werken als recruiter bij jouw sociale vaardigheden en onderhandelingsvaardigheden? Ontdek hier welke competenties en kwalificaties je nodig hebt als recruiter.

bekijk alle jobs
1

het salaris van een recruitment consultant

Een beginnende recruiter mag gemiddeld een maandloon van €2.769 bruto verwachten. Op jaarbasis zien we een schaal die ligt tussen de €30.000 en €44.100 euro bruto. Het eigenlijke bedrag dat je op je loonstrook gaat zien, hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen is er je opleiding. Heb je een masterdiploma, dan ga je iets meer verdienen dan wie over het diploma van professionele bachelor. 

Belangrijker is het aantal jaren ervaring dat je op de teller hebt staan, net zoals de sector waarin je werkt. Verder speelt ook de locatie van het bedrijf in Vlaanderen een grote rol. In steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent ligt de verloning vaak iets hoger dan in kleinere steden. Tenslotte spelen ook je eigen onderhandelingsvaardigheden in de wereld van recruiters een grote rol. Precies omdat het een van de taken is om goed te onderhandelen met kandidaten, kun je ook voor jezelf goed proberen te onderhandelen om jezelf op de kaart van het bedrijf te zetten.

welke factoren zijn van invloed op het salaris van een recruiter?

Als recruiter varieert je salaris op basis van ervaring, vaardigheden en locatie. Een recruiter op instapniveau verdient minder omdat hij of zij weinig ervaring en vaardigheden heeft. Naarmate je meer ervaring hebt en je reputatie vergroot, vertrouwen meer klanten je. Hierdoor stijgen je commissies als je in een recruiteringsbureau werkt en je basissalaris. Je werkgever en het soort werknemers dat je zoekt en aanwerft, bepalen ook je salaris. Als je bijvoorbeeld met succes topmanagers engageert voor je klanten, zul je meer verdienen dan recruiters die zich richten op middenkaderpersoneel. Je beloningspakket is beter als je salaris commissies omvat voor succesvolle aanwervingen. Verder heeft de locatie ook invloed op je verdiensten. Grote steden met een grote vraag naar werknemers vergroten de vraag naar recruiters, wat zich vertaalt in betere verdiensten.

2

soorten recruiters

Recruiters verschillen afhankelijk van de bedrijven waarvoor ze werken en hun statuut. Enkele veel voorkomende types van recruiters zijn:

  • in-house wervingsconsultants: als wervingsconsultant kun je in-house werken en je richten op aanwerving van talent voor jouw bedrijf. Je spoort met gerichte campagnes potentiële werknemers op, voert sollicitatiegesprekken en neemt nieuwe werknemers in dienst.
  • externe recruiters: je werkt voor een onafhankelijk recruitment bureau. Het is jouw taak om werknemers te vinden voor verschillende klanten. Dat betekent dat je het grootste deel van het jaar bezig bent met het schrijven van functiebeschrijvingen, het adverteren van vacatures en het selecteren en interviewen van potentiële kandidaten.
mensen in een vergadering
mensen in een vergadering
3

werken als recruiter

Voor een recruiter is het de meest belangrijke taak om een match tussen kandidaat en bedrijf te vinden. Maar wat komt nog bij deze job kijken? Lees snel verder om het te weten te komen!

4

opleiding en vaardigheden

In Vlaanderen is er geen specifieke bachelor- of masteropleiding verplicht als je in het recruitmentvak wil stappen. Er zijn evenwel een aantal opleidingen die er nauw bij aansluiten en je een goede voorbereiding geven om recruiter te worden. We denken bijvoorbeeld aan een professionele bachelor human resource management (HRM), commerciële economie, communicatie of bedrijfskunde. 

Een master in de bedrijfspsychologie is ook ideaal voor wie als recruiter aan de slag wil. 

Behaal je ook een diploma bij een business school zoals Vlerick, dan bouw je een netwerk uit dat in de HR-wereld goud waard is. 

Tijdens deze opleidingen leer je een aantal vaardigheden, zoals commercieel denken en plannen. Deze skills komen je goed van pas in je job. Met een gezonde dosis ondernemingszin en ambitie, kun je ook met een ander diploma aan de slag in de recruitingwereld. Bedrijven of organisaties selecteren de meeste kandidaten immers niet alleen op basis van het diploma, maar ook op basis van de ingesteldheid en de match met de organisatiecultuur van het bedrijf.

vaardigheden en competenties

Een goede recruiter beschikt over diverse vaardigheden die helpen om kandidaten van hoge kwaliteit te vinden. Een goede recruiter heeft een hoog niveau van emotionele intelligentie en praktische vaardigheden. Pas dan boek je duurzame resultaten. We noemen hier enkele van de nodige skills en eigenschappen.

  • uitstekende communicatieve vaardigheden: je staat open voor wat klanten nodig hebben en voor wat hen gelukkig maakt. Je stelt kandidaten op hun gemak terwijl je alle relevante informatie verzamelt over wat ze het bedrijf van de klant te bieden hebben.
  • relaties opbouwen: je zorgt voor duidelijke communicatie met klanten en kandidaten en bouwt sterke relaties op. De relatie tussen recruiter en kandidaat is belangrijk om te bepalen of de persoon tegenover je goed bij de functie past. Tegelijkertijd kweek je vertrouwen bij klanten. Dit garandeert dat klanten in de toekomst met je willen werken.
  • doelgerichte mentaliteit: je kunt goed met deadlines overweg in een job. Klanten willen zo snel mogelijk medewerkers van hoog niveau aannemen. Een doelgerichte skillset is een must om resultaten te boeken.
  • effectieve onderhandelingsvaardigheden: hoe dichter een aanwerving de voltooiing nadert, hoe meer elke partij ernaar uitkijkt om haar eisen vast te leggen. Als succesvolle recruiter ben je in staat om te bemiddelen tussen klanten en kandidaten. Salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, werktijden, vrije tijd en andere items moet je op een goede manier tegen elkaar kunnen afwegen om tot een resultaat te komen waar iedereen zich gelukkig bij voelt.
5

FAQ

Hier staan we stil bij enkele vragen die je kunt hebben over de job van recruiter.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.