wat is een persoonlijk assistent?

Een persoonlijk assistent helpt hulpbehoevende patiënten met hun dagelijkse activiteiten. Het gaat dan vooral om personen die aan een chronische aandoening lijden of een lichamelijke of mentale beperking hebben. Het precieze takenpakket hangt af van de persoon in kwestie, maar tot de belangrijkste verantwoordelijkheden van de persoonlijk assistent behoren emotionele en lichamelijke steun. Zo help je mensen bij hun dagelijkse activiteiten en help je hen nieuwe vaardigheden te leren, zodat ze zelfstandiger kunnen wonen en meer voldoening uit hun dagelijkse leven halen.

De persoonlijke assistent helpt mensen met uiteenlopende behoeften, van leerproblemen tot mentale uitdagingen, autisme en lichamelijke beperkingen. Je biedt deze mensen steun bij hun verzorgingsroutine of dagelijkse activiteiten, zoals het betalen van rekeningen of winkelen. Het onderhouden van contacten met vrienden en familie. Je bent een echt spilfiguur voor je klant. Dankzij jouw inbreng, geef je hun leven en die van hun dierbaren wat extra kleur.  Je werkt ook samen met zorgpersoneel om aan de medische behoeftes van de persoon te voldoen.

Afhankelijk van de doelgroep werk je als persoonlijk assistent in een andere omgeving. Het kan bijvoorbeeld gaan om de eigen woning van een persoon, maar je kan ook aan de slag in een woonzorgcentrum. In sommige leefgemeenschappen zijn er persoonlijke assistenten die de inwoners, vaak met een beperking, regelmatig bezoeken en helpen. Om succesvol te worden als persoonlijk assistent moet je intelligent en empathisch zijn, zodat je de persoonlijke behoeftes van de persoon in kwestie begrijpt en eraan kunt voldoen.

Past een job als persoonlijk assistent perfect bij jouw emotionele vaardigheden en sociale ingesteldheid? Lees verder en je komt alles te weten over de competenties, opleidingen en typische eigenschappen van een persoonlijk assistent.

bekijk alle jobs
1

het loon van een persoonlijk assistent

Een persoonlijk assistent in België verdient gemiddeld €46.000 bruto per jaar, variërend van €38.000 tot €54.900 bruto. 

Interessant is dat het minimumloon voor persoonlijk assistent sinds 2023 verhoogd is tot €14,09 bruto per uur, om mensen te motiveren deze specialisatie te kiezen. Gemiddeld verdien je als persoonlijk assistent rond de €2.321 bruto per maand bij een voltijds contract van 38 uur per week.

2

soorten persoonlijke assistenten

Er zijn verschillende soorten persoonlijke assistenten, afhankelijk van de plaats van het type patiënten en de plaats van tewerkstelling:

  • persoonlijke assistenten voor mensen met een lichamelijke beperking: deze specialist ondersteunt personen die een lichamelijke of mentale beperking hebben en helpt ze zelfstandiger leven. Je leert ze verschillende vaardigheden aan en helpt ze bij hun dagelijkse routines. Zo bereiken ze gemakkelijker doelen en halen ze meer voldoening uit hun leven.
  • persoonlijke assistenten voor autistische personen: je helpt mensen met autisme bij hun dagelijkse activiteiten en het aanleren van complexe vaardigheden. Naast het feit dat je ondersteuning biedt bij hun verzorging, help je ze ook vlotter omgaan met anderen.
  • persoonlijke assistenten voor patiënten met mentale beperkingen: je kunt ook aan de slag als persoonlijk assistent voor mensen met mentale problemen. In dit geval help je hen vooral bij hun dagelijkse routines, zoals boodschappen doen en sporten. Daarbij ben je verantwoordelijk voor hun medicatie en zorg je dat ze op bezoek gaan bij de dokter of andere specialisten.
persoonlijk_assistent
persoonlijk_assistent
3

werken als een persoonlijk assistent

Als persoonlijk assistent zorg je voor mensen met uiteenlopende behoeften. Een goed voorbeeld is wanneer een gezin externe hulp nodig heeft bij de verzorging van een familielid met een beperking. Hier vertellen we wat meer over het takenpakket, de werkomgeving en de collega’s van de persoonlijke assistent.

4

opleidingen en vaardigheden

Hier vind je handige informatie in verband met een opleiding tot persoonlijk assistent in Vlaanderen. Op Onderwijskiezer valt er ook heel wat advies en info te vinden over deze specialisatie en welke opleidingen en certificaten je ervoor nodig hebt.

In veel gevallen is er geen diploma voor nodig om persoonlijk assistent te worden. Dit biedt je natuurlijk heel wat flexibiliteit en maakt het iets gemakkelijker om eventueel om te scholen. Aan de andere kant is een specialisatie als persoonlijk assistent natuurlijk gekoppeld aan gelijkaardige specialisaties, zoals een functie als sociaal werker of zorgkundige.

competenties en eigenschappen van persoonlijke assistenten

Een persoonlijk assistent moet over een aantal belangrijke vaardigheden en talenten beschikken om patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen:

  • geduld: deze specialist moet geduld kunnen opbrengen voor cliënten om hun behoeftes voorop te zetten en zich niet te laten beïnvloeden door de uitdagingen die bij deze job komen kijken.
  • een luisterend oor: de persoonlijke assistent luistert naar zijn of haar cliënten, zowel als emotionele steun als om hun behoeftes beter te kunnen vervullen. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van essentieel belang om informatie en instructies duidelijk te kunnen interpreteren en doorgeven.
  • oog voor detail: je hebt aandacht voor de behoeftes van je cliënt en bent goed in het correct inschatten van die behoeftes, zelfs als de patiënt in kwestie deze niet (goed) zelf kan uiten.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over persoonlijke assistenten:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.