wat is een orderpicker?

Een orderpicker werkt over het algemeen in een magazijn. Als orderpicker beheer en selecteer je goederen aan de hand van de orders die je ontvangt. Orderpickers werken in bijna alle bedrijfssectoren. Waar je ook werkt, je slaat goederen op in winkels, achter toonbanken en in magazijnen. Verder sorteer je goederen en plaats je ze op pallets of rekken. Goede orderpickers zijn snel, nauwkeurig en werken zo productief mogelijk om hun werk zo efficiënt mogelijk af te ronden. Als orderpicker moet je fysiek over een goede conditie beschikken.

Ben je iemand die wel raad weet met het organiseren en ordenen van goederen? En ben je een georganiseerde en snelle werker die klussen snel en nauwkeurig afrondt? Dan ben je een geboren orderpicker. Orderpickers moeten vaak producten in grote hoeveelheden en met verschillende gewichten verplaatsen. Het is daarbij belangrijk om goed te communiceren en anderen te helpen om deze vaardigheid te ontwikkelen.

bekijk alle jobs
1

het salaris van een orderpicker

Het gemiddelde loon voor een orderpicker is €14,86 per uur in België. Het salarisniveau van een orderpicker loopt vaak gelijk met dat van een magazijnier. Het kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, vaardigheden en werklocatie. Gemiddeld verdient een magazijnier in België tussen de €1.800 en €2.400 bruto per maand. Dit is dan het startersloon, dat kan stijgen naarmate je meerdere jaren als orderpicker werkt of er verantwoordelijkheden bij krijgt.

Specialisaties zoals voorraadbeheerder, logistiek planner of gerant kunnen leiden tot een hoger salarisniveau. Het volgen van een specifieke opleiding hiervoor getuigt immers van grote verantwoordelijkheden en een brede waaier aan kennis en skills.

2

soorten orderpickers

Er bestaan veel soorten orderpickers op de arbeidsmarkt. Je precieze rol en functie hangt af van de sector waarin je werkt, de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de organisatie van het bedrijf.

  • orderpickers in de detailhandel organiseren en ordenen producten en plaatsen ze op schappen, rekken of andere opslaglocaties. Ze sorteren producten op basis van grootte, kleur of merk. Ben je een orderpicker in de detailhandel, dan werk je in warenhuizen, supermarkten of andere winkels. De gemeenschappelijke noemer is dat het meestal grote opslagruimtes zijn. 
  • orderpickers in de groothandel organiseren en verpakken goederen die ze aan een distributeur of rechtstreeks aan klanten verkopen. In deze omgeving sla je goederen op in magazijnen, containers of vrachtwagens voor levering. Je rangschikt ook goederen op schappen of in opslagruimtes voor toekomstig gebruik. 

Zie je wel iets in een job als orderpicker in de distributiesector? Dan zal je taak erin bestaan om producten in magazijnen te organiseren of voertuigen voor distributie naar klanten te beladen. Je werkt dan bijvoorbeeld in magazijnen die goederen leveren aan bedrijven en productiefabrieken.

orderpicker
orderpicker
3

werken als orderpicker

Een job als orderpicker geeft je de kans om in verschillende omgevingen aan de slag te gaan. Daarom is er ook een groot aanbod aan vacatures voor dit jobprofiel.

4

orderpicker opleiding en vaardigheden

Er is niet een specifieke opleiding die je leidt naar het beroep van orderpicker. Je hebt geen specifiek diploma of ervaring nodig om aan de slag te kunnen.

Als orderpicker moet je snel alle informatie kunnen verwerken die essentieel is om orders te begrijpen en de locatie van goederen in een magazijn te bepalen.

Bij de VDAB is er bijvoorbeeld een opleiding die je klaarstoomt om als orderpicker aan de slag te gaan. In deze opleiding leer je veilig en nauwkeurig aan de slag te gaan met hijsmiddelen en bevorder je je rij- en manoeuvreertechnieken met heftrucks. Je leert precies te stapelen en ecologisch te werken met verpakkingen. De opleiding bestaat voor 30% uit theorie en 70% uit praktijk. Elke geslaagde deelnemer ontvangt het officieel orderpickercertificaat.

Meer nog dan een opleiding, zijn immers je attitude en competenties van belang. Je moet goed georganiseerd zijn en als je vooruit wilt komen, moet je goede communicatieve vaardigheden hebben. Je moet ook flexibel zijn omdat je veel uren op een dag werkt, dus je bent op verschillende plaatsen op verschillende tijden en maakt waarschijnlijk onvoorspelbare problemen mee.

vaardigheden en competenties

Enkele skills en competenties die nodig zijn als order picker zijn:

  • goede communicatieve vaardigheden 
  • goed kunnen omgaan met stress. 
  • je moet snel kunnen lezen en schrijven zodat je taken efficiënt kunt afronden. In sommige gevallen moet je zware voorwerpen tillen. Dat betekent dat je ook baat kunt hebben bij trainingen die je leren hoe je dit veilig en effectief kunt doen.
  • als onderdeel van je carrière in de logistieke sector moet je een goede kennis van de logistieke sector hebben. Dit betekent dat je moet begrijpen hoe bedrijven goederen vervoeren en waar bedrijven deze goederen in de toeleveringsketen plaatsen. Dit is vooral belangrijk als je een hogere functie in de sector wilt krijgen.
5

FAQ

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over orderpickers.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.