wat is een management assistant?

Een management assistant of persoonlijk assistent ondersteunt een manager of andere leidinggevende figuur in een onderneming bij administratieve en andere taken. In tegenstelling tot een gewone administratieve assistent help je je werkgever ook bij persoonlijke zaken. De focus ligt dus op het ondersteunen van de manager bij zijn of haar routines. Daarbij fungeer je ook als belangrijkste aanspreekpunt voor andere werknemers, die informatie van de manager naar hun team doorgeven.

Een management assistant neemt de dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden van de manager op zich, zodat deze laatste zich vooral kan focussen op het ontwikkelen van strategieën en andere belangrijke zaken. Je neemt de telefoon op, beantwoordt e-mails, allemaal in naam van de manager. Je geeft belangrijke informatie door en prioriteert communicatie met andere partijen. Daarnaast zorg je voor de planning, je organiseert afspraken en meetings en zorgt zo voor een vlotte samenwerking tussen managers en andere leidinggevende personen.

De management assistant kan aan de slag voor een bedrijf, maar ook voor een privépersoon, bijvoorbeeld om zijn of haar planning op te maken. In dat geval houd je je bezig met zowel de zakelijke verantwoordelijkheden als met de privéroutines van je werkgever. Je takenpakket omvat soms het onderhouden van de woning van je werkgever, maar ook administratieve taken zoals belastingen betalen, schoonmakers inschakelen en ervoor zorgen dat je werkgever tijdig op afspraken is.

Of je nu in de zakelijke sfeer of in een privésetting aan de slag bent, je werkt vaak op onregelmatige uren, afhankelijk van hoeveel hulp je werkgever precies nodig heeft. Je moet de beschikbare tijd dus heel goed kunnen indelen en organiseren voelt als een tweede natuur voor jou.

Past een job als management assistant perfect bij jouw managementvaardigheden? Lees snel verder om precies te weten hoeveel je verdient bij deze job, waar je werkt en aan welke criteria je zoal moet voldoen om echt succesvol te worden.

bekijk alle jobs
1

het loon van een management assistant

Een management assistant in België verdient gemiddeld €2.760 bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren ervaring. Je loon hangt ook grotendeels af van de sector waarin je werkt en of het gaat om een bedrijf of een privépersoon.

2

soorten management assistants

Er bestaan verschillende soorten management assistants:

 • administratief assistent: deze assistent helpt een manager met administratieve taken, maar je houdt je vooral bezig met het beheren van het kantoorpersoneel of een administratief team. Je neemt de telefoon op en regelt het papierwerk.
 • executive assistant: als executive assistant is je takenpakket iets uitgebreider. In tegenstelling tot een persoonlijk assistent ben je ook verantwoordelijk voor het aanwerven en ontslaan van personeel. Daarnaast ben je betrokken bij het ontwikkelen van goede strategieën en houd je toezicht op de administratieve assistenten.
 • chief executive assistant: als chief executive assistant heb je ongeveer dezelfde verantwoordelijkheden als een management assistant, maar dan voor een CEO. Je weet precies welke partijen een belangrijke rol spelen in de onderneming en geeft de manager advies bij het kiezen van de beste strategieën. Daarbij neemt een chief executive assistant deel aan meetings in naam van de CEO en heeft hij of zij meer verantwoordelijkheden dan een management assistant.
Business women having a meeting. Primary colors: red, blue and turquoise.
Business women having a meeting. Primary colors: red, blue and turquoise.
3

werken als een management assistant

Als je op zoek bent naar een job in een dynamische werkomgeving en waarbij je in contact komt met de belangrijkste personen van een bedrijf, dan is werken als management assistant perfect voor jou. Precies de goede balans vinden tussen het organiseren van de werkplek en ervoor zorgen dat je werkgever zich aan zijn of haar planning houdt, is een hele uitdaging, maar deze job geeft aan de andere kant wel veel voldoening.

4

opleidingen en vaardigheden

Je op een flexibele manier specialiseren als management assistant, dat kan onder andere via het CVA (Centrum voor Avondonderwijs). Het gaat om een snelle cursus waarbij verschillende zaken worden aangeleerd en besproken:

 • het management leren assisteren en ondersteunen
 • weten hoe je agenda's beheert, vergadering voorbereidt, offertes opstelt en meer
 • jouw organisatietalent en administratieve skills laten renderen
 • jouw carrière een boost geven door uit te groeien tot de rechterhand van het management
 • meer verdienen door promotie te maken binnen je bedrijf

Ten slotte ben je bij de VDAB aan het juiste adres als je een diepgaande opleiding tot management assistant op maat wilt volgen. Deze cursus is inclusief een stageperiode, zodat je meteen helemaal klaar bent voor je nieuwe carrière.

competenties en eigenschappen van management assistants

Naast de nodige kwalificaties en opleidingen moet je als management assistant ook over onderstaande eigenschappen beschikken:

 • organisatorische vaardigheden: multitasken is een must voor management assistants, aangezien je meestal verschillende projecten tegelijkertijd moet afronden. Kunnen prioriteren is ook een onmisbare eigenschap.
 • flexibiliteit: er doen zich altijd onverwachte gebeurtenissen voor, zowel in de zakelijke sfeer als in het privéleven van de manager. Als management assistant reageer je snel op onvoorziene omstandigheden en hak je indien nodig moeilijke knopen door.
 • discreet handelen: niet elke werkgever is even aangenaam om voor te werken en dan is de verleiding groot om je emoties af te reageren op collega’s of zelfs op sociale media. Als management assistant houd je de minder leuke kanten van je job voor jezelf, tenzij het gaat om een vertrouwenspersoon.
 • communicatieve vaardigheden: je communiceert op een duidelijke en beknopte manier met personeel, klanten, leveranciers en andere personen, zowel in direct contact als via e-mails of brieven.
 • time management: om het te maken als management assistant moet je de beschikbare tijd goed kunnen beheren en indelen, zodat alles vlot verloopt. De belangrijkste reden waarom managers een assistant inschakelen, is om administratieve taken uit te voeren.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over management assistants:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.