wat is een magazijnier?

Als magazijnier werk je in een magazijn, ook wel warehouse of opslagplaats genoemd. Je takenpakket bestaat uit het organiseren van de opslag en verzendklaar maken van artikelen, goederen of bedrijfsbenodigdheden. Je neemt ook binnenkomende voorraden of goederen in ontvangst en voorziet de juiste plaatsing in de opslagfaciliteiten. Omdat je regelmatig lasten moet opheffen en verplaatsen, kan het werk fysiek zwaar zijn. Het organiseren van de werking in het magazijn en het bijhouden van gegevens om de voorraadinformatie van het bedrijf up-to-date te houden, behoort eveneens tot je taken.

Ben je een magazijnier, dan bestaan je dagelijkse werkzaamheden meestal uit het ontvangen en verwerken van bedrijfsgoederen of materialen. Afhankelijk van de concrete situatie kun je een lading lossen, controleren, verpakken en verzenden. Je kunt ook bestellingen verwerken of andere medewerkers aansturen.

Magazijniers zijn onmisbaar in elke bedrijfstak waar goederen in omloop zijn. Bedrijven die actief zijn in detailahandel, de verwerkende industrie of die bouwmateriaal versturen, hebben magazijniers in dienst om de voorraad hiervan te beheren. Je kunt werken in magazijnen die op zichzelf bestaan of productiebedrijven met een eigen magazijn. Wat de werkomgeving ook is, je werk bestaat uit het assisteren bij het verzenden, ontvangen en verwerken van zware ladingen.

Past werken als magazijnier bij jouw fysieke kracht en organisatietalent? Ontdek hier welke competenties en kwalificaties je nodig hebt als magazijnier.

bekijk alle jobs
1

loon van een magazijnier

Het gemiddelde brutoloon van een magazijnier in Vlaanderen bedraagt €2.670 per maand. Dit cijfer kan variëren afhankelijk van de specifieke functie, ervaring en werkgever. Als je bijvoorbeeld in ploegendienst werkt, kan het loon verschillen dan als je eerder een 9-to-5 job hebt. 

De salarissen variëren verder op basis van je ervaring, de complexiteit van de job en de tools die je gebruikt.  

Zoals in de meeste sectoren heeft je ervaring invloed op je salaris. Magazijniers met meer jaren ervaring krijgen een hoger loon. Je kwalificaties en opleidingen verhogen ook je compensatiepakket. Een magazijnier met aanvullende certificeringen verdient bijvoorbeeld meer dan iemand zonder deze officiële kwalificaties. De sector waarin je werkt bepaalt eveneens je salaris. Als je voor farmaceutische en chemische opslagfaciliteiten werkt, verdien je meer dan magazijniers in de detailhandel. Het risico dat gepaard gaat met het omgaan met gevaarlijke stoffen en chemicaliën zorgt hier voor een beter loon.

2

soorten magazijnier

Enkele soorten magazijniers zijn: 

 • magazijnier-voorraadbeheerder: je voert alle magazijnactiviteiten uit. Dit gaat van het verplaatsen van goederen en het bijhouden van de inventaris tot het labelen van artikelen en het voorbereiden van verzendingen.
 • magazijnlader: als magazijnlader verpak je goederen in een magazijn in verzendcontainers en bestelwagens. Je moet ervoor zorgen dat items veilig van punt a naar punt b raken tijdens het transport door ze in stevig verpakkingsmateriaal te verpakken. Je volgt de zendingen ook van verzending tot levering op de plaats van bestemming.
 • vorkheftruckchauffeur: jouw taak is om de inventaris met een vorkheftruck door het magazijn te verplaatsen. Soms laad en los je ook goederen uit containers of bestelwagens en trucks.
manliga sorteringslager i ett lager
manliga sorteringslager i ett lager
3

werken als een magazijnier

Als je de voorkeur geeft aan fysiek werk en graag de handen uit de mouwen steekt, dan is magazijnwerk echt iets voor jou. De sector heeft veel mogelijkheden voor toegewijde en gemotiveerde werknemers. Je werkt ook altijd met verschillende mensen in een team, waardoor je ook van je collega’s dingen bijleert en ervaringen kunt uitwisselen.

4

opleiding en vaardigheden

Voor de functie van magazijnier is doorgaans geen specifieke studie vereist. Een middelbaar diploma kan volstaan, maar sommige werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met een opleiding in logistiek, supply chain management of een gerelateerd vakgebied. Als je interesse hebt in een opleiding tot magazijnmedewerker, kun je bij VDAB terecht.  

Solliciteren naar een functie als magazijnier vereist enkele startkwalificaties. Sommige bedrijven zien echter graag extra kwalificaties, zoals:

 • ervaring: voor welke functie je in aanmerking komt, hangt af van de hoeveelheid ervaring. Een jaar of twee relevante ervaring in een magazijnomgeving verbetert je concurrentiepositie voor een functie op instapniveau.
 • opleiding: je hoeft je zoals gezegd niet al te veel zorgen te maken, omdat je heel vaak on-the-job training krijgt. Sommige bedrijven bieden regelmatige opleidingen aan om de vaardigheden van hun magazijniers te ontwikkelen.
 • certificering: hoewel de functie meestal geen certificeringen vereist, is het een uitstekende manier om indruk te maken op een potentiële werkgever. In de meeste gevallen helpen deze certificeringen je om door te groeien naar een hogere functie. Enkele van de certificeringen die je nodig hebt, zijn heftruckcertificering, toeleveringscertificering en beroepscertificering voor toeleveringsketen en magazijn.

competenties en eigenschappen van magazijniers

Voor magazijnwerk heb je de onderstaande vaardigheden nodig om je in je job te kunnen uitleven:

 • interpersoonlijke vaardigheden: sociale vaardigheden bepalen hoe goed je samenwerkt met een team. Om met je collega's samen te werken, heb je goede communicatieve vaardigheden nodig. Actief luisteren helpt je ook om instructies op te volgen en fouten te voorkomen.
 • organisatorische vaardigheden: je organisatorische vaardigheden bepalen hoe goed je je tijd, kracht en mentale energie gebruikt om je taken uit te voeren. Je organisatorische vaardigheden helpen je ook bij het behoud van het overzicht van de ruimte en laten je toe problemen proactief aan te pakken. Organisatorische vaardigheden bepalen hoe je je ruimte optimaal en productief benut, zodat je je kunt concentreren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je output.
 • technische vaardigheden: werken in een magazijn vereist enige wiskundige en computervaardigheden. Als magazijnier gebruik je elementaire wiskunde om voorraden te tellen en zendingen bij te houden. Computervaardigheden komen ook van pas bij het bijwerken van het logboek en de inventarislijsten. Bekwaamheid in verschillende programma's, zoals Microsoft Excel of CRM-systemen, komt ook van pas in dit werk.
 • timemanagement: magazijnen hebben een hoog tempo en werken volgens strikte schema's. Je moet in deze snelle omgeving kunnen gedijen zonder de kwaliteit van je werk te verlagen.
 • mechanische vaardigheden: basisvaardigheden in het bedienen van apparatuur en voertuigen komen van pas bij het solliciteren naar een baan als magazijnier. De vaardigheden komen van pas bij het onderhoud van apparatuur, waardoor je minder vaak reparaties hoeft te regelen die duur kunnen uitvallen.
5

FAQ

Hier enkele vaak gestelde vragen over werken als magazijnier.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.