wat is een kok?

Een kok is een professional die maaltijden bereidt en toezicht houdt op de voedselbereiding in verschillende soorten gelegenheden. Je gebruikt je culinaire vaardigheden om een keuken te beheren en ervoor te zorgen dat de klanten van een restaurant de beste service krijgen. In tegenstelling tot andere keukenmedewerkers houdt een chef zich bezig met koken en keukenbeheer. Dat betekent dat je menu's maakt, onderzoek doet naar nieuwe gerechten voor het restaurant en experimenteert met verschillende ingrediënten om bezoekers een unieke ervaring te bieden.

Als kok heb je indrukwekkende culinaire vaardigheden en kennis van voedselbereiding nodig om de werkzaamheden in de keuken te coördineren. Aangezien je verantwoordelijk bent voor zowel smaak als presentatie, heb je creativiteit nodig om ervoor te zorgen dat de gerechten lekker smaken en er smakelijk uitzien. Naast het bereiden van gerechten en het coördineren van het keukenpersoneel, voer je ook administratieve taken uit zoals het bestellen van ingrediënten, het zoeken naar leveranciers en het beheren van de voedselvoorraad. Je werkt samen met de restaurantmanager om aankoopprijzen te onderhandelen en de kosten van de gerechten te bepalen.

Je taken verschillen afhankelijk van de grootte van de zaak. Als je in een groot restaurant in het hogere segment werkt, heb je misschien een leidinggevende rol en kook je alleen als je nieuwe gerechten voor het menu bedenkt. In minder formele zaken zijn de taken van een chef-kok het beheren van de voedselvoorraad, koken en de keuken schoon en netjes houden.

Koks werken in elk etablissement waar voedsel wordt bereid, van snackbars tot hotels, cafés, restaurants, cruiseschepen, zorginstellingen, kantines en cateringbedrijven.

bekijk alle jobs
1

loon van een kok

Het gemiddelde loon van een kok is sterk afhankelijk van de omgeving waarin hij werkt en de jaren ervaring op de teller. Horeca Vlaanderen formuleert een aantal loonbarema's die fluctueren van de laagste vergoeding van €14,37 per uur oftewel een maandloon van €2.366 tot de hoogste vergoeding van €24,97 per uur oftewel €4.112 per maand. 

Het loon van een kok hangt af van verschillende factoren, waaronder verantwoordelijkheden, werkervaring en de grootte van het bedrijf. Chef-koks verdienen bijvoorbeeld meer omdat ze extra verantwoordelijkheden krijgen, zoals het bedenken van nieuwe gerechten en het bestellen van de inventaris. Hulpkoks worden minder betaald omdat ze junior keukenpersoneel zijn dat gerechten bereidt en serveert op basis van de aangeleverde recepten.

Als je veel ervaring en culinair meesterschap hebt, kun je onderhandelen over een beter beloningspakket vanwege de vaardigheden die je inbrengt. Werken voor grote restaurants kan voordeliger zijn omdat ze de middelen hebben om betere lonen te betalen dan snackbars, grootkeukens en minder formele etablissementen. 

Wil je op korte termijn extra inkomen verwerven? Dan bestaat er zeker de mogelijkheid om overuren te presteren. In de horeca is een grote vraag naar gespecialiseerd personeel, wat een goede chef-kok dus ruimte geeft om meer uren en een beter loon te helpen onderhandelen.

2

soorten koks

Enkele soorten koks en chef-koks zijn: 

  • chef-kok: als chef-kok beheer je alle keukenactiviteiten. Je kookt de maaltijden niet, maar je proeft de gerechten voordat ze aan klanten worden geserveerd. Je bekijkt ook de presentatie van de borden en ontwikkelt nieuwe menu-items.
  • banketbakkers: als chef patisserie bereid je gebak en desserts. Het is jouw taak om het beslag te mengen, deeg voor verschillende gebakjes en desserts te bereiden en ervoor te zorgen dat klanten hun desserts op tijd ontvangen.
  • chef de partie: als commis chef ben je een junior medewerker die helpt bij het bereiden van maaltijden. Je schaduwt koks en assisteert op verschillende werkplekken. Je bereidt ingrediënten voor en maakt de werkplekken schoon.
werkende kok
werkende kok
3

werken als kok

Ben je geïnteresseerd in het bereiden van heerlijke maaltijden en het runnen van een keuken? Bekijk de taken en verantwoordelijkheden van een kok.

4

opleiding en vaardigheden

Als je een eigen zaak wilt starten als kok dan moet je in het kader van de voedselveiligheid je beroepskennis kunnen aantonen aan de hand van een diploma. Een diploma van kok kan je behalen via verschillende wegen. Droom je al je hele leven om chef-kok te worden? Volg dan zeker een middelbare schoolopleiding aan één van de vele gespecialiseerde hotelscholen in Vlaanderen. Een aantal erg gerenommeerde scholen zijn bijvoorbeeld Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge en Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Deze scholen brachten al een aantal grote sterrenchefs voort!

Vele hotelscholen bieden ook een volwassenprogramma in avondonderwijs voor wie op latere leeftijd een extra dynamiek aan zijn carrière wil toevoegen. 

Als kok is ervaring en gedrevenheid vaak even belangrijk als een diploma. Wie onder de vleugels van een chef-kok wilt werken hoeft geen beroepskennis aan te tonen en kan ook aan de slag zonder specifieke opleiding. Ervaring in een horeca-omgeving helpt je ook bij het vinden van een geschikte job als kok.

competenties en eigenschappen van koks

Enkele van de vaardigheden en competenties van een chef-kok en kok zijn:

  • organisatievaardigheden: je moet georganiseerd zijn om werkstromen in de keuken te plannen en ervoor te zorgen dat het eten op tijd wordt bereid. Een gebrek aan organisatie kan leiden tot het door elkaar halen van bestellingen of menu-items en het presenteren van de verkeerde gerechten aan klanten.
  • vaardigheden om te multitasken: je bereidt verschillende gerechten op het menu en voert ook andere taken uit. Multitaskingvaardigheden helpen je om de verschillende elementen van de voedselbereiding te coördineren.
  • creativiteit: je vertrouwt op creativiteit om een uniek menu te ontwikkelen en indrukwekkende presentaties op het bord te maken. Je bent ook verantwoordelijk voor het decor en het servies om de eetervaring te verbeteren.
5

FAQs

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over kok.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.