wat is een klantenadviseur in een bank?

Als commercieel bankbediende of een klantenadviseur in een bank ben je het aanspreekpunt voor de klanten in de bank. Je biedt ondersteuning bij financiële zaken, geeft advies over bankproducten en helpt klanten met hun vragen en verzoeken. Jouw doel is om bestaande klanten te helpen bij het beheren van hun financiën en hen te begeleiden naar de juiste financiële oplossingen die aan hun behoeften voldoen. En om potentiële klanten te overtuigen van de toegevoegde waarde van jouw bank.

bekijk alle jobs
1

loon van een klantenadviseur in een bank

Het loon van een commercieel medewerker in een bank is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je ervaring, jouw werkgever en de regio waarin je werkt. Volgens Glassdoor schommelt een gemiddeld salaris van een klantadviseur rond de 3212 euro bruto per maand. 

meer verdienen als klantenadviseur in een bank

Wil je je inkomsten als klantenadviseur in een bank vergroten? Hier zijn enkele tips:

 • specialisatie: overweeg om je te specialiseren in bepaalde financiële producten, zoals hypotheken, leningen of investeringsadvies. Als je een echte topexpert bent in een bepaald domein, dan verhoog je jouw toegevoegde waarde voor de bank, wat zich vertaalt in een hoger loon. 
 • opleidingen: blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de financiële sector, volg cursussen en opleidingen. Zo blijf je niet alleen mee met de nieuwste evoluties binnen de financiële wereld en up to speed met de  digitale ontwikkelingen, maar creëer je zelf ook nieuwe carrièrekansen.
 • netwerken: bouw sterke relaties op met klanten en collega's van jouw hoofdkantoor en met het sociaal netwerk en het ondernemersnetwerk in de buurt van jouw kantoor. Zo ben je top of mind als er zich nieuwe opportuniteiten aandienen.
 • doorgroeien binnen de bank: groei door tot een leidinggevende functie binnen de bank, zoals teamleider of filiaalmanager. Deze posities komen vaak met extra verantwoordelijkheden en een hoger loon.
2

verschillende soorten klantenadviseurs in een bank

Het bankwezen biedt een breed scala aan functies voor commercieel bankbedienden of gelijkaardige functies. Hier zijn er enkele van de meest voorkomende:

 • financieel planner: in deze job werk je nauw samen met klanten om hun financiële doelen te begrijpen en hen te helpen bij het opstellen van een plan om deze doelen te bereiken.
 • kredietanalist: als kredietanalist beoordeel je aanvragen voor leningen en bepaal je of een klant in aanmerking komt voor een lening, rekening houdend met de risicofactoren.
 • investment advisor: als investment advisor adviseer je klanten over investeringsmogelijkheden en helpt hen bij het nemen van weloverwogen beslissingen op basis van hun financiële doelen en risicotolerantie.
 • private banker: in deze exclusieve rol beheer je de financiële behoeften van vermogende klanten en bied je op maat gemaakte oplossingen om hun financiële doelen te bereiken.
 • filiaalmanager: als filiaalmanager ben je verantwoordelijk voor het operationele beheer van een bankfiliaal en zorg je ervoor dat klanten de best mogelijke service krijgen.
 • online banking specialist: met de doorbraak van online bankieren zijn er specialisten nodig om klanten te ondersteunen bij digitale transacties en technische problemen.
 • hypothecair adviseur: je begeleidt klanten bij het begrijpen van hypotheken en helpt hen bij het kiezen van de juiste lening voor hun behoeften.
Men listening music while working on his laptop
Men listening music while working on his laptop
3

werken als klantenadviseur in een bank

Om als klantenadviseur te werken in een bank heb je een interessante mix nodig van financiële expertise en commerciële feeling. Heb je een passie voor de financiële wereld en houd je van contacten met klanten? Blijf lezen. Deze job biedt heel wat voordelen.

4

vaardigheden en opleidingen klantenadviseur in een bank

De bankensector is een sector die enorm snel verandert en erg IT gedreven is. De banken hebben dan ook een enorme nood aan goed geschoolde mensen die de kennis en vaardigheden in huis hebben om voor hen het verschil te maken op hun zeer concurrentiële markt. Om te starten als commercieel bankbediende, heb je meestal minimaal een bachelordiploma in een relevant vakgebied nodig, zoals bijvoorbeeld financiën, economie of bedrijfskunde. 

Sommige banken vragen ook ervaring, maar zeker niet allemaal. Steeds meer banken zijn bereid om jou verder op te leiden op de werkvloer als je de juiste technische basisvaardigheden en soft skills op zak hebt. Wil je in de regio in en rond Brussel aan de slag als commercieel adviseur bank? Dan is tweetaligheid ook echt een vereiste.

Overweeg je om je om te scholen tot commercieel bankbediende? Dan zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar in Vlaanderen en Brussel. Je kunt bijvoorbeeld een gerichte opleiding volgen in bank- en financiewezen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Febelfin, de sectorfederatie van de financiële sector in België biedt ook een waaier van opleidingen aan.

competenties en eigenschappen van commercieel bankbedienden

Om succesvol te zijn in een job als commercieel bankbediende zijn, naast de zeer grondige kennis van de financiële producten in jouw portefeuille, bepaalde competenties en eigenschappen van groot belang:

 • uitstekende communicatie: je moet helder en doelgericht kunnen communiceren met klanten om hen te informeren, adviseren en overtuigen.
 • commerciële vaardigheden: kan je het niet alleen goed uitleggen, maar  kan je ook goed luisteren? Herken jij een verkoopsignaal in een fractie van een seconde? Lees je mensen correct? Dan heb jij waarschijnlijk de juiste commerciële vaardigheden in huis om financiële producten en diensten te verkopen aan klanten.
 • klantgerichtheid: als commercieel medewerker in een bank zet je de behoeften van jouw klanten op de eerste plaats en streef je naar een  uitstekende klantenservice.
 • analytisch denken: kan je financiële situaties snel correct inschatten, analyseren en passende oplossingen aanbieden? Dan heb je al een belangrijke troef op zak.
 • vertrouwelijkheid: je kan het erg goed uitleggen, maar voelt ook feilloos aan wanneer je moet zwijgen? Omdat je werkt met gevoelige financiële informatie, is het cruciaal om discreet en betrouwbaar te zijn.
5

FAQ

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over werken als klantenadviseur in een bank:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.