wat is een HR business partner?

Een HR business partner is iemand die verzekert dat het bedrijf over een duidelijke visie beschikt om werknemers aan te werven, training te geven en ervoor te zorgen dat ze zich goed voelen. Dit alles doe je met een doel voor ogen, met name ervoor zorgen dat deze werknemers ook op een constructieve manier de doelen van het bedrijf helpen realiseren. Een HR business partner die over de nodige ervaring beschikt, kan met gemak human resources aflijnen tegenover zakelijke doelstellingen en marktstrategieën. Een verschil met HR managers en adviseurs is dat je vooral op lange termijn werkt. Hiervoor werk je nauw samen met het hogere executive management en andere senior managers.

HR business partners zijn op deze manier verantwoordelijk om echte HR-strategieën te ontwikkelen en uit te voeren. Om enkele concrete voorbeelden te geven, je verbetert de prestaties van medewerkers voortdurend omdat je een performance management-systeem op poten zet. Een ander voorbeeld is het ontwikkelen van een strategie voor “learning and development”, die de vaardigheden van medewerkers vergroot. Je zorgt ook voor een juiste verhouding tussen coaching, het aantrekken van talent en de juiste verloning, en dit in lijn met de zakelijke doelstellingen. Een HR business partner volgt eveneens de wetgeving op en bekijkt wat er mogelijk is om deze op een goede manier te gebruiken.

Verder maak je gebruik van data analytics en rapporten over de ontwikkeling van de business in je bedrijf. Dit alles om HR-policies beter af te stemmen en beter te ontwikkelen. De analyse en het interpreteren van data helpen je om HR-taken op de zakelijke strategieën af te stemmen. Je hebt een gedegen en “in-depth” kennis van risico’s, financiën en zakelijke doelstellingen. Verder beschik je over een grote kennis en ervaring van de industrie waarin je werkt. Dit is cruciaal voor HR business partners. Werk je bijvoorbeeld in een chemisch bedrijf, dan moet je de processen en de taken van werknemers van a tot z kennen.

bekijk alle jobs
1

loon van een HR business partner

Het gemiddelde salaris voor een HR business partner in Vlaanderen komt overeen met ongeveer €55.432 per jaar. Vaak kun je rekenen op een aantal extralegale voordelen. We denken dan aan een bedrijfswagen of een mobiliteitsbudget. Voor HR business partners bieden bedrijven vaak ook een groepsverzekering en hospitalisatieverzekering aan.

Het verloningspakket van een HR business partner varieert op basis van ervaring en behaalde diploma’s. Om een goede HR business partner te zijn, moet je over een hogere opleiding beschikken. Bedrijven zijn bereid om meer te betalen voor iemand die een sterk diploma heeft. Iemand die over een masterdiploma beschikt, gaat bijvoorbeeld meer verdienen dan iemand die over een bachelordiploma beschikt. Daarnaast bepaalt de graad van ervaring die je hebt ook je verloning. Wie begint als HR-business partner met weinig ervaring zal minder verdienen dan iemand die al vele jaren ervaring op de teller heeft.

De plaats waar je werkt heeft eveneens een invloed op je verloning. In de grotere steden zoals Gent, Antwerpen of Brussel zijn vaak de grootste bedrijven gevestigd. Deze zijn bereid meer te betalen dan kleinere bedrijven, al kun je dit niet veralgemenen. Omdat de woonkosten er hoger zijn, tonen bedrijven zich meestal wel bereid om meer te betalen, dat wel.

2

soorten HR business partners

Enkele soorten HR business partners zijn:

  • junior HR business partners: als junior HR business partner analyseer en evalueer je de HR-functies van een organisatie. Je bepaalt de maatstaven die de besluitvorming in het bedrijf sturen. Je beoordeelt ook het HR-beleid om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de arbeidsnormen.
  • senior HR business partners: als senior HR business partner werk je samen met bedrijfsleiders om de bedrijfsdoelen af te stemmen op HR-strategieën. Je adviseert seniorleiders over strategische beslissingen op het gebied van personeelsmanagement.
femme tenant une tablette assise à sa table de bureau
femme tenant une tablette assise à sa table de bureau
3

werken als een HR business partner

Een job als HR business partner houdt in dat je de human resources taken afstemt op de noden van je bedrijf. Verder zorg je ervoor dat jouw strategieën bijdragen aan het halen van de bedrijfsdoelstellingen. Laten we eens de taken, verantwoordelijkheden en de werkomgeving van een HR business partner van naderbij bekijken.

4

opleiding en vaardigheden

Om HR business partner te worden in Vlaanderen, moet je een opleiding volgen die je de nodige kennis en vaardigheden geeft op het gebied van HR-management, bedrijfskunde of een gerelateerd veld. Er zijn verschillende opleidingen die je hiervoor kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeur, niveau en doelstellingen. Hier zijn enkele mogelijke opties:

  • een bachelor- of masteropleiding in HR-management, bedrijfskunde, economie, handelswetenschappen of rechten aan een hogeschool of universiteit.
  • een postgraduaat of een executive master in HR-management, people & business, verzekeringen, risicomanagement, financieel management of aanverwante domeinen aan een gespecialiseerde instelling.
  • een beroepsopleiding of een mentoropleiding in de HR-sector, aangeboden door een erkende opleidingsverstrekker zoals VDAB of Syntra.

Om HR business partner te worden, moet je op zijn minst een bachelor in human resources management behaald hebben. Een masterdiploma geeft nog meer kansen. Denk aan het diploma van bedrijfspsycholoog. Een master na master die specifiek gericht is op human resources management staat nog beter op je cv.

Om in de rol van HR business partner uit te blinken moet je ervaring kunnen voorleggen. Je carrière kan in die optiek beginnen met een stage waarin je het bedrijf en je mogelijkheden leert kennen. Geleidelijk aan kun je dan meer taken opnemen en de verantwoordelijkheid over een bepaald aspect krijgen. Om HR business partner te worden, is het niet vreemd dat bedrijven vijf jaar ervaring vragen. Bijscholing op het vlak van HR volgen is altijd een goed idee om je kennis te verbreden en een netwerk in de sector uit te bouwen.

competenties en eigenschappen van een HR business partner

Een aantal van de vaardigheden en kwaliteiten van een goede HR business partner zijn deze:

  • zakelijk instinct: als HR business partner, heb je inzicht in zakelijke processen en begrijp je de visie en de doelstellingen van een organisatie. Deze goede neus voor zaken helpt je tijdens alle aspecten van je werk, bijvoorbeeld tijdens het opstellen van duidelijke policies en processen die bedrijven vooruit helpen. Je combineert een uitgebreide expertise in human resources management met een uitstekend begrip van de producten of de diensten die je bedrijf produceert.
  • communicatievaardigheden: als HR business partner lever je feilloos presentaties af over je werk voor het senior management en de HR medewerkers. Jouw communicatievaardigheden helpen je om een boodschap duidelijk over te brengen naar verschillende groepen stakeholders. Dit gaat van pas aangeworven medewerkers tot top executives in jouw bedrijf. Dankzij jouw uitstekende communicatievaardigheden kun je ook gemakkelijk mensen overtuigen van je doelstellingen.
  • gemakkelijk relaties onderhouden. In jouw rol als HR business partner voel je je in alle geledingen van het bedrijf goed en kun je zowel met de CEO als met junior medewerkers goed overweg. Je bent daarom een persoon die vertrouwen uitstraalt en je staat voor waarden zoals inclusiviteit en leergierigheid. Dankzij jouw vaardigheden op intermenselijk vlak kun je ook steeds een oplossing vinden voor mogelijke conflicten en goed onderhandelde akkoorden met groepen mensen bereiken.
  • strategisch denken: een HR business partner werkt samen met het topmanagement van het bedrijf. Het management rekent op jou om een actieve strategische bijdrage te leveren die in lijn is met de doelstellingen van het bedrijf. Je bent een goed klankbord voor de ideeën van het senior management en haalt hier het beste uit om HR-processen te verbeteren.
  • je kunt goed overweg met technologie: als HR business partner houdt je job in dat je data analyseert in gespecialiseerde software. Je kunt dus vlot overweg met je computer, je smartphone en andere tools. Het is mooi meegenomen als je kennis hebt van business intelligence, artificiële intelligentie en tools om data te presenteren. Hiermee kun je dan de nood tot aanwervingen in kaart brengen en andere metrics opstellen.
5

FAQ

Hier staan we even stil bij enkele vaak gestelde vragen over het werk van HR business partners.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.