wat is een full stack developer?

Een full stack developer gebruikt alle aspecten van een computersysteem om de front-end en back-end van een app of site te ontwikkelen. Je houdt je met andere woorden bezig met zowel de achtergrond van websites en applicaties als met de manier waarop ze gebruikt en gezien worden. Het spreekt voor zich dat je hiervoor diepgaande kennis moet hebben over programmeertalen in zowel de back-end als de front-end van een website of programma.

Wanneer je je focust op de front-end van een applicatie, ontwerp je webpagina’s die bijdragen aan de gebruikerservaring. Je zet een lay-out op en voegt creatieve elementen toe om de gebruiksvriendelijkheid van de website te verbeteren. Je houdt je echter niet alleen bezig met het aanzicht van websites, maar zorgt er ook voor dat ze op alle types apparaten even goed werken en altijd snel laden.

Als full stack developer ontwikkel je ook de back-end van een website, waardoor de front-end kan bestaan. Je verfijnt de gebruikte code om te communiceren met databases, serves en interfaces voor het programmeren van applicaties. Je beschikt over voldoende kennis over coderen in back-end programmeertalen en beheert databases moeiteloos. De meeste bedrijven schakelen full stack developers in om fouten op te sporen die de werking of het uitzicht van de front-end en back-end van een website verstoren. Flexibiliteit en een breed kennisgebied zijn dus essentieel, zodat je nieuwe technologieën snel kunt toepassen. 

Trekt een job in de IT je wel aan en denk je dat een carrière als full stack developer perfect aansluit op je liefde voor coderen en technologie? Lees verder en je komt alles te weten over een job als full stack developer en wat je ervoor nodig hebt.

bekijk alle jobs
1

het loon van een full stack developer

Een full stack developer verdient in België gemiddeld €3.400 bruto per maand. Dit komt neer op een jaarsalaris van ongeveer €40.800. In een aanvangspositie verdien je rond de €36.000 per jaar, maar met de nodige ervaring loopt dat bedrag op tot €54.000. 

2

soorten full stack developers

Er bestaan verschillende types full stack developers:

 • front-end developer: wanneer je verantwoordelijk bent voor de front-end verbeter je de gebruiksvriendelijkheid en het uitzicht van een applicatie of programma. Je maakt gebruik van je creatieve talenten om de uitstraling en functionaliteit van de website te optimaliseren, maar zorgt er vooral voor dat de website snel laadt en werkt.
 • back-end developer: als back-end developer bouw je in de eerste plaats de code op die de basis vormt voor de website en de front-end mogelijk maakt. Je verbindt de website daarbij met de relevante databases, zodat belangrijke data snel beschikbaar is en alle functies correct werken.
Man in an office
Man in an office
3

werken als een full stack developer

Iedereen die graag codeert en programmeert, geniet ongetwijfeld van een job als full stack developer. Hier gaan we dieper in op je takenpakket, werkomgeving en meer.

4

opleidingen en vaardigheden

De wereld van de technologie staat nooit stil en dat betekent dat je steeds meer opties vindt om je te laten opleiden tot full stack developer. Naast officiële instanties, zoals de hogeschool, bestaan er ook andere organisaties die mogelijkheden bieden. Denk aan LOI, dat korte opleidingen aanbiedt waarna je een erkend certificaat krijgt.

Ook bij Syntra vind je heel wat cursussen om je te specialiseren in coderen en programmeertalen voor het ontwikkelen van apps en programma’s. Hier zie je duidelijk waar in België je een opleiding kunt volgen via deze instantie. Naast korte, intensieve cursussen kan je aan de andere kant ook voltijdse dagopleidingen tot full stack developer volgen bij Syntra. Hierbij ga je in op verschillende aspecten en modules, zoals:

 • advanced frontend 
 • architectuur frontend 
 • javascript framework
 • praktijk javascript framework 

Dit alles gevolgd door een stageperiode om de kneepjes van het vak te leren.

competenties en eigenschappen van full stack developers

Onderstaande eigenschappen zijn een must om echt succesvol te worden als full stack developer:

 • programmeren: de full stack developer beschikt over uitstekende codeervaardigheden om het framework van een website op te bouwen en functies te integreren. Een goed voorbeeld is het gebruik van Hypertext Markup om UI’s op te zetten en het uitzicht van een website te bepalen.
 • webarchitectuur: als full stack developer ben je expert in het opbouwen van websites en weet je precies welke code ervoor nodig is om aan de verwachtingen van de gebruiker te voldoen. Dankzij je uitgebreide kennis kan je de verschillende relevante bestanden uit elkaar houden en voer je probleemloos complexe computerhandelingen uit.
 • oog voor detail: de full stack developer focust zich op de details bij de ontwikkeling van een functionele website of app. Je werkt tijds- en kostenefficiënt door fouten te vermijden.
 • creativiteit: deze specialist ontwerpt websites die goed werken, aantrekkelijk zijn en een aangename gebruikservaring garanderen.
 • probleemoplossend denken: als full stack developer krijg je hoe dan ook te maken met struikelblokken, zoals technische obstakels bij het programmeren. Je denkt analytisch en gaat proactief te werk om dergelijke problemen het hoofd te bieden.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over full stack developers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.