wat is een front-end developer?

De front-end developer houdt zich bezig met het opbouwen van de front-end van een website of software. Het gaat dan in feite om wat de gebruiker van dat programma te zien krijgt. In tegenstelling tot veel andere specialisten in de IT kies je vooral een creatieve en praktische benadering en ligt de focus iets minder op het technische aspect. Jouw code bepaalt dus hoe het webdesign van het programma geïmplementeerd wordt op het internet.

Bij een webpagina is er meestal een combinatie van structuur, ontwerp, inhoud, data en functionaliteit(en). De front-end developer is essentieel om pagina’s gebruiksvriendelijk te maken en vlot door de verschillende functies te kunnen navigeren. Jouw belangrijkste taak is dus om gebruikers een overzichtelijke en functionele web lay-out te geven, onder andere door de technische kant van de zaak in de back-end te verpakken.

De front-end developer houdt zich bezig met projecten die te maken hebben met de uitstraling van een website, alsook gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring. Front-end developers ontwikkelen tools voor grafisch ontwerp om prototypes van websites en hulpmiddelen voor codes te creëren. Ze werken in uiteenlopende sectoren en voor verschillende klanten.

Beschik jij over de ideale balans tussen technisch talent en creativiteit? Lees verder en we vertellen je graag meer over een job als front-end developer, wat je er allemaal voor nodig hebt en wat je ervan kunt verwachten.

bekijk alle jobs
1

het loon van een front-end developer

Een front-end developer in België verdient gemiddeld €3.214 bruto per maand. Het gemiddelde jaarsalaris is €38.551. In een aanvangspositie kan je een bruto jaarloon verwachten van €35.250, maar na voldoende ervaring stijgt dat bedrag tot maximaal €46.540. 

2

soorten front-end developers

Er bestaan verschillende soorten front-end developers, waaronder:

 • ontwerper van gebruikersinterfaces: deze front-end developer focust zich op het creëren van een optimale gebruikerservaring (UX) en user interfaces (UI). In dit laatste geval verbeter je vooral de visuele elementen van een website, terwijl je bij UX dan weer de functionaliteit en vlotheid van de website test.
 • webdesigner: als front-end webdesigner of webontwikkelaar optimaliseer je het ontwerp van websites met zo weinig mogelijk (extra) codes. Je houdt hierbij rekening met de structuur en de opstelling van de code.
 • ontwikkelaar van WordPress websites: een front-end developer die zich specialiseert in WordPress-platforms helpt klanten bij het opzetten van unieke blogs door middel van de juiste WordPress-thema’s.
 • mobiele webdesigner: je creëert functionele programma’s die ook visueel aantrekkelijk zijn. Daarbij zorg je dat mobiele apps goed werken en een optimale gebruikerservaring bieden.
Man in polo shirt, looking at his desktop. India. Primary color: red.
Man in polo shirt, looking at his desktop. India. Primary color: red.
3

werken als front-end developer

Front-end developers brengen hun creatieve en technische talenten samen om een prachtig resultaat neer te zetten. Hieronder gaan we dieper in op het takenpakket en de werkomgeving van deze specialist.

4

opleidingen en vaardigheden

Er zijn verschillende manieren om front-end developer te worden in België. Bij officiële aanbieders als NHA en Campus 19 vind je heel wat opleidingen. Instanties als Syntra en het CVA (Centrum voor Avondonderwijs) zijn dan weer geschikt voor wie front-end developer wil worden via een avondcursus, in groep en/of op locatie. Hierbij is sprake van een meerjarig traject waarbij je dieper ingaat op modules als:

 • leren programmeren
 • databanken 
 • HTML 
 • advanced front-end 
 • architectuur front-end
 • javascript framework

Ten slotte biedt ook de VDAB heel wat opties om je te specialiseren als front-end developer. Hier vind je een beschrijving van wat deze cursus inhoudt en welke modules ertoe behoren.

competenties en eigenschappen van front-end developers

Een diploma of certificaat is een must als je het wilt maken als front-end developer, maar het is lang niet het enige belangrijke. Hieronder lees je welke talenten, soft skills en vaardigheden een echte front-end developer zoal heeft:

 • nieuwsgierigheid: de wereld van webdesign staat nooit stil en dat betekent dat je maar best up-to-date blijft met de laatste ontwikkelingen en trends. Ook leer je elke dag bij over de verschillende front-end tools en hoe je deze gebruikt. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid is dus essentieel.
 • inlevingsvermogen: als front-end developer ben je verantwoordelijk voor de uitstraling van een merk of bedrijf. Dat betekent dat je niet zomaar willekeurige kleuren en grafische elementen toevoegt aan een website, maar vooral probeert te denken zoals de gebruiker en klant dat doen. Je zet je dus moeiteloos in de schoenen van andere partijen.
 • probleemoplossend denken en handelen: het werk van een front-end developer is vaak mentaal uitdagend en technisch complex. Je pakt problemen doelgericht aan en lost ze op met een combinatie van technische knowhow en creativiteit.
 • werken in teamverband: je werkt samen met een team front-end developers en andere specialisten om een website visueel aantrekkelijk en functioneel te maken. Goede communicatieve vaardigheden dragen bij aan een productieve werkomgeving en constructieve relaties met klanten en collega’s.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over front-end developers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.