wat is een finance controller?

Als finance controller houd je toezicht op de financiële zaken in een bedrijf. Je helpt de budgetten bepalen en ondersteunt verschillende afdelingen bij het handhaven van hun begroting. Je werkt ook samen met externe en interne specialisten en biedt ondersteuning bij de financiële planning. Goede kennis van zowel boekhouden en het hebben van inzicht in cijfers zijn belangrijk. Je vervult ook een controlerende rol, je ziet erop toe dat alle gerapporteerde cijfers steeds overeenkomen met de realiteit.

Finance controllers hebben grote verantwoordelijkheid om de financiële stabiliteit van een organisatie te handhaven. Ze hebben goede vaardigheden nodig op het gebied van boekhouding en cijfermatige besluitvorming. Een finance controller is verantwoordelijk voor de financiële strategieën van een bedrijf, de mogelijkheden om kosten te besparen en de economische groei te ondersteunen.

Finance controllers werken in elke branche in de publieke of private sector. Of je nu werkt in snelgroeiende consumentengoederen, technologische adviesbureaus, non-profitorganisaties of financiële diensten, de taken van een financial controller zijn min of meer gelijk. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt, kan je specialisatie wel wat verschillen. 

In een kleiner bedrijf beheer je bijvoorbeeld rechtstreeks de financiële zaken van het bedrijf, maar kan je ook de taken van een financieel manager uitvoeren. In grote bedrijven zal je eerder in een team werken en worden de verantwoordelijkheden verdeeld over je collega's. Alle verschillende input wordt dan gebundeld om een gefundeerd financieel advies te formuleren.

Je kunt je specialiseren in financieel management of toezicht houden op het boekhoudteam. De functie vereist meestal sterke analytische vaardigheden omdat je veel statistische gegevens verwerkt.

bekijk alle jobs
1

het loon van een finance controller

Een finance controller heeft een gemiddeld loon van €3.500 per maand. In de praktijk lijkt dit toch vaak hoger te liggen, zeker een finance controller die meerdere jaren ervaring heeft binnen een bedrijf, kan een loon hebben dat oploopt tot €5.000 per maand.

De verschillende soorten werkgevers die je kunt hebben als finance controller is zeer divers en dat is uiteindelijk ook het loon. Bij kleine bedrijven zal een finance controller een grotere verantwoordelijkheid hebben en misschien zelfs zonder team werken. Dit kan leiden tot een gemiddeld hoger loon dan zijn collega's die in finance teams werken bij grotere spelers op de markt. 

2

soorten finance controllers

De job van finance controller bevat een aantal taken. Afhankelijk van het type bedrijf vervul jij één of meerdere aspecten van deze job. Deze onderdelen zijn:

  • beheerders van gelden: als beheerder bewaart en beschermt een finance controller de middelen van een bedrijf. Je rapporteert nauwkeurig over de financiële positie van het bedrijf, beheert risico's en beschermt de activa van de werkgever.
  • operators/organisatoren: als operator zorg je voor een efficiënte en effectieve werking van de boekhoudafdeling. Dit houdt in dat je het boekhoudproces beheert om nauwkeurigheid te garanderen.
  • motivatoren: als motivator heb je een stimulerende rol. Je weet welke afdelingen op welk moment een specifieke actie moeten ondernemen en voorziet hen van de nodige informatie. Je helpt bij het nemen van beslissingen en begeleidt de afdelingshoofden naar de beste opties aan de hand van cijfermatig materiaal.
  • strategen: als strategic financial controller help je het executive team om de groei van het bedrijf te stimuleren. Je helpt bij de ontwikkeling van bedrijfsstrategieën door je cijfermatige analyses te presenteren en hieruit doelen of pijnpunten te filteren.
man met overhemd en stropdas, aan het werk in een kantoor
man met overhemd en stropdas, aan het werk in een kantoor
3

werken als financial controller

Finance controllers werken samen met boekhoudkundige en financiële teams om de financiële en administratieve functies te beheren. Laten we eens kijken naar de specifieke rollen, werkomgeving en carrièreverloop van een financial controller.

4

opleidingen en vaardigheden

Voor een functie als financial controller zijn een aantal specifieke diplomavereisten en vaardigheden.

Wil je terecht in het financiële bedrijf van een team, dan moet je ook de nodige opleidingen gevolgd hebben die aantonen dat je kennis hebt van economische trends, cijfermatige bewegingen, fiscale structuren en boekhoudkundige regels.

Deze kennis kan je in eerste instantie opdoen door het volgen van een bacheloropleiding in een richting zoals accountancy en fiscaliteit, bedrijfsmanagement, international business management, financiën en verzekeringen of andere economisch gerichte bacheloropleidingen. Met deze opleiding alleen zal je niet meteen een functie als finance controller kunnen uitvoeren. Je werkt eerst een paar jaar binnen een financieel team van een bedrijf zoals de boekhoudafdeling en volgt extra opleidingen zodat je stelselmatig kunt doorgroeien. 

Een academische master zoals economische wetenschappen, handelswetenschappen of handelsingenieur geeft je een stevige basisopleiding om binnen het team van de finance controller aan de slag te kunnen. Een paar jaar ervaring opdoen stoomt je klaar voor een functie als financial controller binnen een groot bedrijf.

Het is zeker ook mogelijk om extra opleidingen zoals een master na master te volgen bij een management school zoals Vlerick, die ook heel specifiek een opleiding financial controller of the future aanbiedt.

Hou er rekening mee dat ervaring minstens even belangrijk is als diploma voor een functie van financial controller. Dit is geenszins een startersfunctie, je hebt redelijk wat jaren ervaring binnen een financiële bedrijfstak nodig om door te groeien naar deze functie. 

competenties en eigenschappen van een finance controller

Een finance controller heeft het overzicht over alle economische, boekhoudkundige, cijfermatige en fiscale bewegingen binnen het bedrijf. Het spreekt voor zich dat de lijst van competenties van een finance controller lang is.
Uiteraard ben je analytisch ingesteld, kan je statistieken interpreteren en toepassen en dit binnen de economische realiteit van het bedrijf. Je begrijpt wat er gebeurt op macro-economisch niveau en hoe het bedrijf waarvoor je werkt zich hierin positioneert. Dit helpt je bij de juiste inschattingen maken op het vlak van investeringen, zowel in het bedrijf zelf, als het aanleggen van externe portefeuilles. 

Je bent bereid om jezelf regelmatig bij te scholen op het vlak van fiscaliteit. Regels veranderen regelmatig en een finance controller moet steeds begrijpen hoe een bedrijf zijn taksen fiscaal kan optimaliseren.

Je stuurt een team aan, overlegt meetings met verschillende afdelingen binnen het bedrijf, adviseert het hoger management en durft ook stellingen innemen om je zaak te verdedigen. Een finance controller staat dus sterk in zijn schoenen, kan een team motiveren en begeleiden en kan presentaties houden voor alle financiële medewerkers in het bedrijf.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over finance controller:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.