wat is een elektromecanicien?

Als elektromecanicien stel je elektrische storingen vast tijdens het productieproces. Je gebruikt specifieke diagnoseapparatuur of reageert op foutmeldingen van bepaalde machines om problemen op te sporen en op te lossen, zodat stilstand van het bedrijfsproces tot een minimum wordt herleid. Je hebt hiervoor een grondige kennis van elektrische systemen nodig zodat je eventuele storingen snel kunt verhelpen. Als elektromecanicien is het belangrijk dat je de blauwdrukken en technische tekeningen van elektrische systemen en de specificaties van de elektrische code begrijpt.

Als het elektrische systeem van een gebouw moet worden nagezien of gekeurd, installeer en test je het om ervoor te zorgen dat het veilig en bruikbaar is. Je maakt ook systemen in gloednieuwe gebouwen die nog geen bedrading hebben. Je hebt dus kennis van bordenbouw en houdt overzicht in een kluwen van kabels en bedrading. Wanneer er tijdens je shift geen specifieke elektrische storingen zijn, doe je regelmatige checks en preventieve aanpassingen. Je zorgt het hele jaar door voor onderhoud en reparatie om alles in goede staat te houden.

Als elektromecanicien werk je vaak aan grootschalige elektrische projecten en complexe elektrische systemen. In de energiesector zal je zeker terecht kunnen met je gespecialiseerde kennis. Belangrijk hier is een bekwaamheid in hernieuwbare energie om toekomstgericht te kunnen solliciteren. Sommige industriële elektriciens werken ook in de auto-industrie, zoals assemblage-afdelingen. Bedrijven die afhankelijk zijn van zware machines om goederen te produceren, kunnen externe elektromecaniciens inhuren om stilstand door storingen in elektrische systemen te voorkomen. Je kunt dus in elke productie- of dienstverlenende sector aan de slag.

Zou werken als elektromecanicien passen bij jouw veiligheidsvaardigheden en goede visie? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om aan de slag te gaan als elektromecanicien.

bekijk alle jobs
1

loon van een elektromecanicien

Het loon van een elektromecanicien hangt af van de complexiteit van de functie en het expertiseniveau dat vaak wordt uitgedrukt in een loon per uur. Elektromecaniciens in een instapfunctie kunnen een loon va €14 per uur verwachten. Naarmate je ervaring toeneemt en je eventueel verder bent gaan specialiseren kun je zeker stijgen tot €19 euro per uur. Voor erg specifieke jobs in goedbetaalde sectoren loopt dit soms nog verder op en kan je met een goed aantal jaren op de teller uitkijken naar €22 euro per uur.

Je ervaringsniveau en kwalificaties bepalen je loonpakket. Leerlingen verdienen het laagst omdat ze de minste ervaring en de minste kwalificaties hebben. Gespecialiseerde technici onderhandelen echter over een hoger loon dankzij hun expertise en ervaring. Vermits je per uur betaald wordt heb je zelf wat invloed op je loon, overuren zijn vaak mogelijk door dringende depannages. Als je buiten de normale uren wilt werken kun je zeker wat meer loon overhouden aan het einde van de maand. Daarenboven zijn overuren soms aan een hoger tarief uitbetaald, zeker wanneer het over dringende herstelwerken in het weekend of 's nachts gaat.

Soms heeft je werkplek invloed op je loon. In het havengebied rond Antwerpen of Zeebrugge bijvoorbeeld is er erg veel werk en bedrijven betalen vaak gemiddeld wat meer.

2

soorten elektromecaniciens

Een paar soorten elektromecaniciens kunnen worden onderverdeeld in sectoren of types werkplaatsen:

  • elektromecanicien in de energiesector: Je werkt hoofdzakelijk aan pneumatische, mechanische en elektrische machines gespecialiseerd in het opwekken van energie. Dit kan gaan over moderne hernieuwbare elektriciteit zoals zonne-energie, windenergie of ook biogascentrales. Ook bij de klassieke energie-opwekkers zoals de olie-industrie of kerncentrales zijn er erg boeiende en afwisselende functies. In deze job werk je vaak in shiften, ook weekendwerk en nachtshiften zijn geen uitzondering.
  • elektromecanicien in een productieomgeving: je bent een manusje-van-alles en kent elke machine in het bedrijf waarvoor je werkt. Je werk is elke dag anders want je vangt alle soorten problemen op zoals storingen in het productieproces, herstelwerken aan machines of preventief nazicht zodat de productie niet verstoord wordt. In elke industrietak zijn er specialisten zoals jij. Je kan elk moment worden opgeroepen als er grote problemen zijn en het productieproces hierdoor vertraging oploopt of zelfs helemaal gestaakt is.
  • technieker huishoudtoestellen: als elektromecanicien gespecialiseerd in huishoudtoestellen of kleine apparatuur werk je over het algemeen voor handelsondernemingen. Online of retailwinkels gespecialiseerd in huishoudelijke toestellen bieden over het algemeen een garantieperiod. Als hun verkochte toestellen in deze periode defecten vertonen, worden ze teruggestuurd en nagezien in een atelier door gespecialiseerde elektromecaniciens. In dit type jobs is nachtwerk of weekendwerk een absolute uitzondering.
glimlachende vrouw die een machine bedient in een productieomgeving
glimlachende vrouw die een machine bedient in een productieomgeving
3

werken als een elektromecanicien

Werken als elektromecanicien betekent dat je veel verantwoordelijkheid hebt. Verantwoordelijkheid gaat ook vaak gepaard mat een hoger loon. Dit is wat je moet weten over werken als elektromecanicien:

4

opleiding en vaardigheden

Elektromechaniek behoort tot de zogenaamde STEM-richtingen en worden erg aangeprezen in onderwijsinstellingen. Je kunt zowel een TSO opleiding of een BSO opleiding in elektrotechniek, elektriciteit en mechaniek volgen als dit je carrièredoel is. Volgde je een opleiding Elektriciteit in het technisch onderwijs? Dan kan je hieraan ook nog een zevende specialisatiejaar koppelen dat zich toespitst op industriële installaties en moderne technieken.

Zijn de schoolbanken niet je ding? Probeer dan duaal leren in een richting zoals elektrische installaties. Vanaf je vijftiende ga je één of twee dagen naar school en de rest van je opleiding vervolledig je op je werkplek. Zo behaal je een middelbaar diploma met een specialisatie in elektrotechniek zonder dat je hiervoor elke dag hard hoeft te studeren. Een goede werkmentaliteit brengt je al heel ver!

Ook centra voor volwassenonderwijs prijzen dit soort opleidingen heel erg aan omdat de jobzekerheid hoog is en de verloningen interessant zijn.

Heb je grote ambities en wil je zelf ook wat veranderen in de wereld van techniek en elektromechanica? Dan kan het interessant zijn om een bacheloropleiding in onderhoudstechnieken te volgen. Randstad biedt een interessant opleidingsaanbod dat je perfect kunt combineren met jouw job. Je verliest dus geen inkomen en krijgt toch de kans om verder te studeren. Neem zeker een kijkje op onze website voor dit aanbod!

competenties en eigenschappen van elektromecaniciens

Enkele vaardigheden die industriële elektriciens nodig hebben zijn onder meer:

  • fysiek uithoudingsvermogen en handigheid: je doet handmatig werk dat fysiek uithoudingsvermogen en aandacht voor detail vereist. Naast het tillen van zware voorwerpen klim je ook op ladders of steigers wanneer je apparatuur repareert of inspecteert. Handvaardigheid stelt je in staat om de gedetailleerde aspecten van het werken met elektrische systemen te beheersen.
  • administratieve vaardigheden: als elektromecanicien heb je te maken met veel papierwerk, zoals het schrijven van rapporten en het opstellen van onderhoudsschema's voor verschillende apparatuur of her lezen van blauwdrukken. Organisatorische en administratieve vaardigheden komen goed van pas.
  • voorzichtigheid: als elektromecanicien moet je voorzichtig zijn bij het repareren van industriële apparatuur om ongelukken of verwondingen te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor alle collega's in de productiefaciliteit. Voorzichtigheid helpt je om je aan veilige werkpraktijken te houden.
5

FAQ

Hier volgen enkele vaak gestelde vragen over het werken als elektromecanicien.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.